• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Rozohrávač Radenko Pilčevič patril medzi najväčšie ozdoby uplynulej sezóny Eurovia SBL. V tíme Býkov predvádzal parádne výkony a patril medzi najvyťažovanejších hráčov tímu. Aj tento fakt sa však napokon podpísal pod únavové zranenie, ktoré ho vyradilo z hry a obralo o ideálnu formu pred kľúčovou fázou sezóny.

Počas letného obdobia sa rozhodol reflektovať na ponuku nemeckej Jeny, no v súboji štvrtého kola proti Spišskej Novej Vsi už vybehne na palubovku Angels arény opäť ako dirigent hry Klubu Býkov Košice.

- Radenko, prečo si sa rozhodol ukončiť svoje pôsobenie v Jene?

"Nepáčila sa mi moja tamojšia situácia. Hrával som totiž veľmi málo a pôvodná dohoda medzi mnou a trénerom bola iná. Hrával som desať minút na zápas a cítil som, že mám na viac. Napríklad v poslednom súboji som bol z pohľadu efektivity napriek malej minutáži najlepším hráčom tímu. S trénerom som mal rozhovor po prvom zápase a vravel mi, že niečo zmení. Nezmenilo sa však nič, a to ani po druhom a treťom zápase. Rozhodol som sa teda odísť."

- Boli následne Košice tvojou prvou voľbou?

"Jednoznačne. Ja by som v Košiciach zotrval rád aj po minulej sezóne, no prišla ponuka zo zvučnej ligy a to bola výzva. Nemecká Bundesliga patrí medzi päť, šesť najlepších súťaží Európy a to sa jednoducho neodmieta."

- Chýbalo ti v Nemecku niečo z Košíc?

"Ľudia. Ľudia sú tu úplne iní ako v Nemecku. Ľudia tam sú uzatvorení a vzťahy sa tam nevytvárajú tak ľahko, ako tu. Je to jednoducho iná mentalita a v Nemecku to bolo také chladné."

- Preč z Košíc si bol napokon len pár mesiacov. V šatni však ostali iba dvaja hráči z uplynulej sezóny a pripraviť sa tak musíš pripraviť na nové mužstvo. Sledoval si Býkov na diaľku?

"Samozrejme. Áno, je pravdou, že tím je v podstate úplne nový. Viem však, že ciele ostali rovnaké ako vlani."

- Vlaňajšia sezóna bola parádna, no jej záver bol dosť trpký. Cítiš, že tu máš nedokončenú prácu?

"Áno, presne tak to vnímam. V polovici januára som sa zranil a chýbal som nejakých šesť týždňov. Dostať sa do ideálnej formy bolo potom veľmi náročné a nedopadlo to podľa našich predstáv. Teraz som však opäť zdravý a pripravený pomôcť Košiciam. To, čo sme nedotiahli do konca s predošlým tímom, chceme dotiahnuť teraz."

- Ako vlastne spomínaš na predošlú sezónu?

"Samotná sezóna bola dobrá, no jej záver bol veľmi zlý. Nehrali sme tam svoju hru a celé play off bolo veľmi rozpačité. Už proti Handlovej sme stratili iskru a proti Komárnu sme hrali vyložene zle."

- Na striedačku Býkov prišiel v lete srbský tréner Miljan Čurovič. Ako to vnímaš v pozícii jeho krajana?

"Zatiaľ sme sa stretávali iba ako súperi a toto bude naša prvá spolupráca. Viem však, že je to veľmi úspešný tréner a na Slovensku získal už tri majstrovské tituly. Jeden ako hráč a dva potom ako tréner Komárna a Prievidze. Má teda potrebné skúsenosti a vie, ako sa získavajú tituly."

- Na tvojom poste hráva Rahmon Fletcher. Nehrozí boj dvoch kohútov na jednom smetisku?

"To si nemyslím. Je v poriadku, ak má mužstvo dvoch rozohrávačov, na ktorých môže rozložiť zaťaženie. Sezóna je intenzívna a pre tím je veľmi výhodné rozložiť záťaž na viacerých hráčov. Raz môže potiahnuť jeden, potom druhý. Aj pre súperov je to signál, že sa im nestačí sústrediť na jedného hráča."

- V Košiciach si sa stal vlani otcom. Plánuješ tu rozšíriť rodinku ešte viac?

"Áno, otcom som sa stal v decembri a som rád, že prvé narodeniny synčeka oslávime opäť v Košiciach. Teraz sme tu všetci spolu a budem sa tak môcť oprieť o rodinnú pohodu. V budúcnosti plánujeme určite aj druhého potomka a uvidíme, či sa tak stane opäť v Košiciach."

- Kedy ťa uvidíme na palubovke v žlto-červenom drese?

"Malo by sa tak stať túto sobotu proti Spišskej Novej Vsi. V piatok si zatrénujem s tímom a ideme do toho."

Čurovič: Takáto príležitosť sa neodmieta

Príležitosť na angažovanie overeného rozohrávača potešila i trénera Miljana Čuroviča.

„Keď som proti nemu nastupoval v pozícii súpera, tak išlo vždy o hráča, na ktorého sme si museli dávať najväčší pozor. Dokáže skórovať i hrať pre tím. Akonáhle sa teda ukázala možnosť angažovania Radenka, tak sme neváhali ani chvíľu. My sme s ním boli v kontakte po celý čas a som rád, že sme využili šancu na zisk takého kvalitného hráča. Je to skúsený a inteligentný basketbalista, ktorý dokáže prijať svoju rolu v tíme. Z jeho príchodu tak mám veľkú radosť,“ vyslovil sa tréner KB Košice na margo staronovej posily.

Autor: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk

Foto: Vladimír Dorňák