• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalisti KB Košice sa vezú na víťaznej vlne. Triumf 103:94 vo Svite bol už ôsmym v poradí a „Býkov“ posunul už na druhú priečku tabuľky. Nielen o ňom sme sa pozhovárali s trénerom Miljanom Čurovičom.

- Pán tréner, vráťme sa ešte na chvíľku k poslednému víťazstvu vo Svite. Nakoľko si ho ceníte?

"Bolo to pre nás veľmi dôležité víťazstvo. Svit hral vo výbornej forme a v jeho hale sa nevyhráva ľahko. O to cennejšia je naša výhra. Zároveň vieme, že bojujeme o umiestnenie pre Slovenský pohár a sme preto veľmi radi, že sme vo Svite natiahli svoju víťaznú sériu na osem zápasov."

- Vo Svite do hry nezasiahol Svetoraz Stamenkovič, ktorý utrpel zranenie v súboji proti Interu. Ako je na tom?

"Mal podozrenie na otras mozgu a pre mňa je veľmi dôležité, že sa chlapci aj bez neho zomkli a odohrali výborný zápas. Niektorí chlapci z lavičky dokázali, že s nimi môžeme počítať aj do budúcna."

- Teraz sa už však pripravujete na Komárno. Čo čakáte od tohto zápasu?

"Komárno je vždy veľmi ťažkým súperom. Možno v tejto chvíli nemajú najlepšiu formu a pasujú sa so zraneniami, my si však musíme v prvom rade oddýchnuť po ťažkej sérii zápasov a potom sa pripraviť na vysokokvalitného súpera. Nesmieme teda nechať nič na náhodu."

- Podobne ako proti Interu, aj tentoraz nastúpite až o ôsmej večer. Znamená to nejakú zmenu?

"Je to taký euroligový čas, ale budeme veľmi radi, ak diváci prídu a zaplnia halu v čo najväčšom počte. Ich podpora nám môže pomôcť. Doma sme zatiaľ neprehrali a do konca sezóny to ani neplánujeme. Uvidíme, či sa nám to podarí."

- Mesto už dýcha atmosférou Vianoc. Ako to prežívate Vy?

"Potešilo ma, že napadol prvý sneh a takúto atmosféru v meste mám určite rád. My to však máme trošku posunuté, pretože naše pravoslávne Vianoce oslavujeme 6. a 7. januára. Počas obdobia, kedy bude oslavovať Vianoce Slovensko budem mať návštevu a vytvoríme si rodinnú atmosféru. Tieto sviatky sú totiž v prvom rade o rodinnej pohode a príjemných chvíľach, ktoré spolu strávime."

- V čom sa líšia vianočné sviatky v Srbsku a v Čiernej Hore od tých našich?

"Určite sú tam nejaké rozdiely, máme iné jedlo a tradície. V jednom sú však naše a vaše sviatky rovnaké – základom je príjemná atmosféra."

- Čo teda nesmie chýbať na Vašom vianočnom stole?

"Nemáme takú tradičnú polievku ako je slovenská kapustnica, ale chýbať by nemali ryby, ruský šalát sarma či pečené mäso. Tak ako všade, slávnostný stôl je veľmi bohatý a ponúka množstvo dobrôt."

- Pociťujete v takomto sviatočnom období clivotu za domovom?

"Určite áno, ale som profesionál a už som si zvykol. Na Slovensku som päť rokov hrával a teraz som tu štvrtý rok ako tréner. Z domova som už teda dostatočne dlho na to, aby som si zvykol. So svojou rodinou však udržiavam každodenný kontakt."

- Budete z pohľadu sviatkov zhovievavý voči svojim zverencom?

"Určite áno. Rešpektujem slovenské termíny Vianoc a urobím všetko, čo bude v mojej moci, aby som im sviatky spríjemnil."

Autor: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk

Foto: Martin Šopinec