• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Skúsený kormidelník a aktuálne aj reprezentačný tréner slovenskej reprezentácie do 20 rokov Ivan Kurilla sa odhodlal na prelome kalendárnych rokov k neľahkej úlohe. Doviesť nováčika Eurovia SBL PP & TV Raj Žilina hneď v úvodnej sezóne do vyraďovacích bojov.

Kurilla úspešne pôsobil v predchádzajúcom ročníku na lavičke MBK Lučenec, s vtedajším nováčikom obsadil napokon siedme miesto. Aj teraz sa upísal nováčikovi, len s tým rozdielom, že k tomu prišlo počas sezóny. Žilina začínala ročník na lavičke s Marošom Moravčíkom, neskôr ho krátko na jeho poste nahradil Richard Uhrina. Vedenie klubu však cítilo, že mladý tím s minimom skúseností z najvyššej súťaže potrebuje skúseného trénera. „Žilina je na začiatku cesty. Začiatky sú pre celý klub vždy náročné. Môže stavať na tradíciách, ale to by samo o sebe nestačilo. Mňa oslovilo, že Žilina vybudovala pred niekoľkými rokmi projekt mládežníckeho klubu Victoria, ktorý zastrešujú ľudia okolo Bohdana Iljaška. To bolo asi rozhodujúce. V Žiline som mal pôsobiť ešte pred niekoľkými rokmi, bol som vtedy v kontakte s priateľmi Michalom Faithom a Dejanom Mišom. V dôsledku mojich rodinných záležitostí sme nemohli našu spoluprácu vtedy uskutočniť. Pri mládeži pôsobí dlho môj priateľ a šéftréner klubu Bohdan Iljaško. Spolupracujem s ním už roky v Združení trénerov SBA, dokonca medzinárodná mládežnícka trénerská klinika nesie názov jeho otca. Moje väzby k Žiline sú prepojené už niekoľko rokov aj napriek tomu, že sa naše cesty až doteraz nespojili,“ uviedol Kurilla cestu k akceptovaniu žilinskej ponuky.

Nováčik mal výborný štart do svojej kampane v Eurovia SBL, v krátkom čase získal štyri víťazstvá. Lenže odvtedy prišla šnúra 13 prehier v rade a v tabuľke sa klub postupne prepadol na aktuálnu deviatu pozíciu. S príchodom Kurillu na trénerskú lavičku prišlo aj k početným rošádam v hráčskom kádri. Cieľom bolo zvýšiť konkurenciu a zlepšiť herný prejav tímu. „Každý tréner sa snaží urobiť maximum, preto by nový tréner nemal hodnotiť prácu predošlých trénerov. Teraz som tu ja, aby som urobil maximum pre žilinský basketbal. Z vlastnej skúsenosti som už naskakoval do rozbehnutého vlaku, nikdy to nie je ľahké. Keď už sa však do niečoho pustím, tak s plným nasadením. Pre mňa bolo dôležité nastaviť hernú disciplínu v tíme, herný systém z pohľadu defenzívy a ofenzívy. Hráči musia vedieť aké je ich postavenie v tíme. V klube som 17 dní, od začiatku je na mieste trpezlivosť zo všetkých strán. Viem, že ľudia majú odo mňa očakávania a ja som pripravený ich postupne napĺňať. Na tomto mieste by som uviedol príklad Adriána Guľu vo futbalovej Žiline, pred niekoľkými rokmi zachraňoval klub vo Fortuna lige. Pred rokom získal s nimi titul. Kto rozumie športu, vie o čom rozprávam,“ priniesol svoj pohľad na vec kormidelník Žiliny.

Treba poznamenať, že Žilinu sprevádza aj smola. Či už to bola nútená a chvíľková absencia Američanov v tíme, predčasný koniec sezóny Brandona Conleyho pre zranenie alebo nedostatočná hráčska kvalita na strane Bobbyho Browna. Vedenie klubu však nezaháľalo a v krátkom čase prišli tri nové tváre – Boris Belavý, Jovan Crnič a Patrick Onwenu. „Tím musí byť postavený tak, aby spĺňal určité kritéria. Muselo prísť k zmenám, aby bol správne vyskladaný. Ja tvrdím stále, sezóna sa robí v máji a júni, vtedy sa však Žilina rozhodovala či vôbec nastúpi do SBL-ky. Bolo to podobné ako v Lučenci. To sú veci, čo ovplyvňujú prácu v klube nielen na trénerskom, ale aj na funkcionárskom poli. Pracujeme s minimálnym rozpočtom, no aj napriek tomu sa snažíme robiť zmeny, aby sme priniesli radosť fanúšikom Žiliny. Myslím si, že tieto zmeny museli prísť, inak by sme sa nepohli ďalej,“ vyjadril sa Kurilla.

Vytúžené víťazstvo zatiaľ neprichádza, ale na Žiline je badateľný herný progres od prvého dňa, kedy Kurilla nastúpil do pozície hlavného trénera. Mrzieť v tomto smere môže hlavne výborne rozohraný zápas s Interom, ktorý napokon „šošoni“ prehrali po predĺžení. „Každý fanúšik chce vidieť svoj tím víťaziť, to je prirodzené chcenie fanúšika. Súhra tímu z pohľadu obrany sa netvorí za desať dní, ale v letnej príprave, prípravných zápasoch a od začiatku sezóny. Niečo sa nám už podarilo zmeniť, ale je ešte pred nami kopec roboty. V zápase s Interom sme boli tak blízko a zároveň aj tak ďaleko. Inter má výborný tím a trénera, má niekoľkoročnú stabilitu, to je rozhodujúce. Olivera Vidina poznám niekoľko rokov, do Interu sa opäť vrátil a získal s ním titul. Je to výborný tréner. V zápase sme urobili mnoho chýb, ale musíme to brať ako motiváciu do ďalšej práce na tréningu. Žilina má totiž mladý a neskúsený tím, Američania sú nováčikmi v Európe, je to pre nich nová skúsenosť. Preto sme aj siahli po Jovanovi Crničovi, verím, že nám pomôže vybalansovať hru na jeho pozícii. V tíme je však mnoho mladých hráčov ako Róbert Rožánek, Jakub Merešš, Roman Skvašik, Šimon Ďuriš či Filip Pažický,“ zamyslel sa Kurilla.

Dobrou správou pre Žilinu je, že boj o play off ešte nie je stratený. Momentálne stráca nováčik na ôsmu Handlovú dve víťazstvá. Do konca základnej časti je pred družstvom trénera Ivana Kurillu ešte desať súťažných zápasov. „Tím sa snažíme stabilizovať. Potrebujeme sa zohrať, aj keď času je minimum. Pomôže kvalitná práca na tréningu, to je najpodstatnejšie a víťazstvo sa už potom dostaví. Musíme ísť od zápasu k zápasu, Handlová totiž urobila zmeny pred mesiacom a pol. V tomto majú náskok. Ak sa nám podarí postúpiť do play off, bude to menší zázrak, ale aj jeden z malých cieľov žilinského basketbalu. V úvode som totiž povedal, že Žilina je len na začiatku svojej basketbalovej cesty,“ uzatvoril tréner Žiliny.

Foto: Jakub Ruman