• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po ročnej prestávke sa mesto Lučenec vracia na basketbalovú mapu Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Opäť ako víťaz prvoligovej súťaže, ale už pod hlavičkou BKM. Kto stojí za novým klubom, aká bola cesta späť a aké sú ambície, to nám prezradil v rozhovore prezident klubu Michal Matala.

MBK Lučenec prišiel pred sezónou 2016/2017 do najvyššej súťaže ako čerstvý vánok. Vysoká návštevnosť, atraktívny a ofenzívny štýl basketbalu bol lákadlom vo viacerých halách. Klub sa vo svojej nováčikovskej sezóne prebojoval aj do štvrťfinále play off, no o to väčším prekvapením bolo, že táto epizóda mala len ročné trvanie. Viacerí prorokovali ďalší koniec basketbalu v meste, ale tentoraz sa niečo podobné neudialo.

Pod hlavičkou BKM vznikol nový subjekt, ktorý si začal raziť novú cestu na basketbalovej scéne. „Pokiaľ ide o moju osobu, aj v minulosti som mal ponuky na túto funkciu. Vždy som to odmietol, pretože som pracovne zaneprázdnený. Avšak, keď sa vedenie predchádzajúceho klubu rozhodlo nepokračovať v lige, tak sme sa dohodli aj na úkor nášho voľného času a niekedy aj našich pracovných povinností s mojimi priateľmi Romanom Grendom a Júliusom Senkom, že založíme nový klub a prihlásime ho do 1. ligy. Dôvodom bola skutočnosť, že v Lučenci je basketbal fenoménom, ktorý má bohatú tradíciu a širokú fanúšikovskú podporu. Báli sme sa, že keby sme nepokračovali v tejto tradícii, tak by mužský basketbal v Lučenci minimálne na dlhé roky skončil. To by bola pre všetkých veľká škoda,“ uviedol na začiatok prezident klubu Michal Matala.

Všetky povinnosti pre klub začali od bodu nula, hráčsky káder sa totiž rozpŕchol v rámci Slovenska a nové pôsobiská si našli aj niektorí členovia realizačného tímu. „Ciele sme si dali postupné – zabezpečiť materiálne podmienky na fungovanie klubu na tejto úrovni, zostaviť hráčsky káder, postúpiť do nadstavby, atď. Treba si uvedomiť, že pri podaní prihlášky sme nemali pod zmluvou žiadneho hráča a len ústne prísľuby pomoci od mesta, respektíve sponzorov. Začiatok sezóny sme museli financovať z našich súkromných peňazí. Našťastie, nezostalo len pri prísľuboch, mesto aj sponzori nám poskytli sľúbené peniaze. Postupne sa nám podarilo osloviť ďalších partnerov, posilniť hráčsky káder a realizačný tím, až sme dospeli do štádia, keď sme začali reálne rozmýšľať nad postupom do Eurovia SBL,“ odkrýva podrobnosti jeden z činovníkov lučeneckého klubu.

Nemenej dôležitým faktorom bolo, že si klub rýchlo získal na svoju stranu aj priazeň fanúšikov. S ich veľkou pomocou sa sezóna pre Lučenec odštartovala v prvoligovej súťaži. V nej najskôr z druhého miesta v skupine východ postúpili do nadstavby, kde už boli suverénom. Skupinu o prvé až šieste miesto totiž ovládli s bilanciou deviatich víťazstiev a len jedinej prehry. „Keď nečakane skončil predchádzajúci klub, bolo cítiť, že fanúšikovia sú sklamaní a chýba im liga. Pokiaľ ide o nový subjekt, reakcie na jeho založenie boli väčšinou pozitívne a myslím si, že sme si postupne získali dôveru a podporu väčšiny fanúšikov. Lučenec hral za posledných 20 rokov niekoľkokrát 1. ligu, ale myslím si, že na prvoligových zápasoch nikdy nebola takáto vysoká návštevnosť. Prispeli k tomu nielen dobré výsledky, ale najmä atraktívna hra, ktorú mužstvo po návrate pána Krajnoviča do Lučenca predvádzalo. Úprimne, nečakali sme až takú vysokú návštevnosť, ani také suverénne víťazstvá. Kľúčovým faktorom bola výborná tímová chémia a skvelá práca celého realizačného tímu. Myslím si, že všetci hráči vytvorili skvelú partiu na čele s naším kapitánom Simeonom Jackuliakom, ktorý si vzorne plnil svoje povinnosti na ihrisku a aj mimo neho, a to niekedy aj za cenu svojho zdravia. Bola to doslova jeho životná sezóna. Pokiaľ ide o realizačný tím, výbornú prácu odviedli pán Krajnovič, náš fyzioterapeut pán Sebestyen a všetko zastrešoval Roman Grenda, ktorý pomáhal klubu vo všetkých smeroch,“ neskrýva Matala pozitívne dojmy.

Dosahované výsledky naznačovali, že by klub reálne mohol pomýšľať na postup medzi slovenskú elitu. Tento fakt umocnilo prvé miesto v nadstavbe, no na zvládnutie rozhodujúceho kroku bolo potrebné ešte triumfovať na záverečnom Final Four turnaji, ktorý sa uskutočnil práve v Lučenci. „Mysleli sme na to od začiatku, ale reálne sme začali pomýšľať na ligu po postupe do nadstavby. Tlak bol určite, boli sme najväčším favoritom (poz. Final Four) a každý od nás očakával postup. Systém nebol pre nás spravodlivý, keďže jedna prehra mohla zmariť celé naše úsilie. Našťastie, všetko dobre dopadlo,“ vyjadril sa prezident BKM. Lučenec suverénne zvládol najťažší krok, na Final Four zdolal Štart Bratislava 111:54 a vo finále Banskú Bystricu 91:59.

Klub sa napokon rozhodol využiť miestenku, ktorú celkovým triumfom získal a po ročnej prestávke opäť uvidíme mesto Lučenec na basketbalovej mape Eurovia SBL. S akým hráčskym kádrom a ambíciami chce ísť značka BKM medzi slovenskú elitu? „Boli by sme radi, keby realizačný tím pokračoval v rovnakom zložení. Pokiaľ ide o hráčsky káder, gro by mali tvoriť hráči, ktorí vybojovali postup. Určite káder aj posilníme. Všetko je otázkou ďalších rokovaní. Budúcu sezónu budeme mať zrejme jedno z najmladších družstiev, ktoré sa zúčastnia ligy. Gro mužstva budú tvoriť hráči, ktorí majú minimum, respektíve žiadne skúsenosti s ligou. Z tohto dôvodu nebudeme na hráčov a realizačný tím vyvíjať tlak ohľadne konkrétneho výkonnostného cieľa. Chceli by sme vidieť, aby chlapci v tréningu a na zápasoch ukazovali maximum, že si zaslúžia ligu a budú pokračovať v trende z tejto sezóny. Pokiaľ ide o zázemie klubu, našim cieľom je stabilizovať klub a rozvíjať ho po všetkých stránkach, aby mohol byť stabilným účastníkom najvyššej slovenskej súťaže,“ vyhlásil Matala.

Samozrejme, okrem témy zloženia tímu sa pre klub výrazne navýši aj objem roboty. Ako sú na to zástupcovia klubu pripravení? „Tohto sú si všetci v klube vedomí, preto sme na SBL začali pracovať ešte pred Final Four. Už v priebehu marca sme začali oslovovať doterajších sponzorov, ako aj vedenie mesta Lučenec. Všetci nám prisľúbili pomoc. Zároveň sme začali získavať aj nových sponzorov do ďalšej sezóny a oslovili sme potencionálne posily. Taktiež by sme chceli rozšíriť funkcionárske zázemie klubu a získať ďalších ľudí, ktorí by prispeli k lepšiemu chodu klubu. Určite sme nepodľahli eufórii z postupu a uvedomujeme si, že na to, aby sme mohli konkurovať mužstvám v lige, budeme musieť všetci vyvinúť oveľa väčšie úsilie ako doteraz a čaká nás ešte veľa práce. Dúfam, že to všetci zvládneme, nesklameme našich verných fanúšikov a budeme obohatením SBL,“ dodal na záver prezident BKM Lučenec.

Foto: Jozef Mikuš/novohrad.sme.sk