• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nováčik tohtoročnej edície Slovenskej basketbalovej ligy BKM Lučenec zvládol náročné obdobie. Podarilo sa mu nájsť nového kormidelníka a tiež vyskladať konkurencieschopný káder. Detaily z klubovej kuchyne poodkryl prezident klubu Michal Matala.

Lučenec si suverénnym spôsobom podmanil prvoligovú súťaž, svoju snahu o čo najskorší návrat do SBL korunoval hladkým triumfom na Final Four, ktorej bol organizátorom. Následne prišlo kladné využitie ponúknutej miestenky do SBL, takže sa vedenie klubu mohlo pustiť do tvorby tímu. „Pokiaľ ide o rozpočet, myslím si, že nejdeme do ligy nepripravení. Pracovali sme na tom ešte pred skončením predchádzajúcej sezóny. Podarilo sa nám získať aj nových sponzorov,“ povedal na úvod Matala.  

Klubu sa podarilo predĺžiť spoluprácu s dvojicou legionárov (Johnny Griffin jr. a Tihomir Vranjes) a v kádri zostala aj väčšina mladíkov (Tomáš Mederi, Simeon Jackuliak, Marko Grenda, Dávid Bendík, Patrik Sarna). O to väčšie prekvapenie prišlo, keď na poste hlavného trénera prišlo k zmene. Fanúšikmi obľúbeného Krunoslava Krajnoviča nahradil skúsený Rudolf Jugo. „Poznali sme jeho prácu z pôsobenia na Slovensku, ale aj predtým. Chceli sme skúseného trénera. Po tom, čo sa nám nepodarilo dohodnúť na ďalšej spolupráci s pánom Krajnovičom, sme oslovili pána Juga. Sme veľmi radi, že akceptoval našu ponuku a zatiaľ sme s jeho prácou nadmieru spokojní,“ vysvetlil tento krok prezident BKM.

Postupne klub odtajňoval aj mená nových tvárí v lučeneckom drese. Ku Griffinovi sa pripojila dvojica jeho krajanov Ike Agusi a Duke Shelton. Na Slovensko sa vrátil Jakub Kádaši, na hosťovanie prišiel dobre známy Branislav Pipíška a na skúške v klube sú momentálne Filip Dratva a Mor Menashe. „Pokiaľ ide o nových hráčov, sme spokojní. Iným prípadom je T.J. Bell, ktorý prišiel z Ameriky nepripravený a rozhodli sme sa predčasne ukončiť jeho kontrakt. Z tohto dôvodu hľadáme naďalej posilu pod kôš. Ukážkou toho, či môžeme byť naozaj spokojní, budú prípravné zápasy. V sobotu hráme so Svitom (poz. BKM zvíťazil 94:83), potom v Prievidzi. To by mohlo ukázať, ako na tom sme.“

Nováčikovi sa však počas leta nepodarilo prilákať výrazné slovenské osobnosti. Zmeniť by to mohlo nečakané odstúpenie Karlovky. V nedávnom rozhovore prezident klubu prezradil, že majú záujem o jedného hráča z tohto tímu. Zlákať chceli aj Andreja Kuffa, ten sa však rozhodol pre návrat do Interu. „Konkurencieschopných Slovákov na trhu je veľmi málo. Skúsenejší sú pre nás nedostupní. Ale posily, ktoré prišli, sa javia dobre. Dúfam, že to vydrží a že očakávania, ktoré sme do Slovákov vložili, sa vyplnia,“ vyhlásil lučenecký funkcionár.

Všetko je tak na dobrej ceste, aby sa Lučenec opäť po roku prezentoval v SBL pozitívnym dojmom. S akými cieľmi teda ide do súťaže nováčik? „Hlavným cieľom je skúsiť zabojovať o play off. Máme novozložené družstvo, ťažko sa odhaduje jeho sila. Ukážu to tieto prípravné zápasy. Chceli by sme nesklamať najmä našich fanúšikov a ako mladé mužstvo hrať atraktívny, rýchly basketbal,“ uzatvoril Matala.

Foto: Facebook