• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Možno nie je tak viditeľný ako niektorí jednotlivci, ale pivot Levických Patriotov Nikola Gačeša patrí k najlepším a najzaujímavejším hráčom aktuálneho ročníka Slovenskej basketbalovej ligy. S 31-ročným srbským basketbalistom sme rozoberali ocenenie „Peak hráč mesiaca“, ale aj jeho doterajšiu kariéru.

 

Gačeša sa rýchlo aklimatizoval na slovenských palubovkách, v tíme trénera Tea Hojča sa zaradil takmer okamžite ku kľúčovým osobnostiam. Svoje skúsenosti naplno preukázal v decembri, keď so „žlto-zelenými“ vyhral všetky súťažné stretnutia a právom získal ocenenie „Peak hráč mesiaca december“. „Je vždy pekné, keď sa mi podarí niečo individuálne dosiahnuť, ale neznamená to nič v prípade, ak nedosiahnete s tímom rovnaký alebo väčší úspech. Som šťastný, ako sme v decembri rástli, s ohľadom na zranenia a nabitý program v oboch súťažiach. Snažil som pre tím robiť tie veci, ktoré boli odo mňa vyžadované tak, aby som dostal družstvo k čo najlepšej šanci na víťazstvo,“ ohliadol sa pivot Levíc za predchádzajúcim mesiacom.

Aj vďaka bezchybnému decembru sa Patrioti držia v boji o prvé miesto, v porovnaní s vedúcim Interom majú na konte o jednu prehru viac. „V tejto časti sezóne sa príliš nepozeráme na tabuľku a prípadné prvé miesto. V prvom rade sa sústredíme na nás a čo je potrebné v rámci tímu zlepšiť. December bol výborný, ale nie sme úplne spokojný s tým, kde naša hra je. Vieme, čo musíme do ďalšej časti zlepšiť a na to sa každý deň sústredíme,“ prezradil Gačeša.

Rodák z Belehradu má za sebou zaujímavé basketbalové začiatky, keď mal 19 rokov, tak zamieril za oceán. V čase, keď ešte moc Európanov na amerických univerzitách nepôsobilo, sa Gačeša stal na štyri roky tvárou univerzity Florida International a záverečný ročník bol súčasťou univerzity Texas Christian. „V roku 2006 som o NCAA moc nevedel, ale možnosť ísť tam, naučiť sa odlišný prístup k basketbalu a súperiť s oveľa väčším množstvom talentovaných hráčov, to znelo pre mňa vzrušujúco. Bola to tiež možnosť získať akademický titul popri hraní, čo je v Európe dosť náročná vec. Keď sa naskytla možnosť, tak som dlho neváhal. Počas piatich rokov som sa naučil dva nové jazyky, dokončil štúdium, mal som šancu pracovať s rôznymi trénermi a vidieť ich odlišné prístupy k hre, od NBA prístupu Isiaha Thomasa po tradičnejší vysokoškolský prístup Jima Christiana. Mal som šancu hrať proti súčasným hráčom v NBA, respektíve v Eurolige. Myslím si, že pre mladého hráča je to skvelá možnosť, ako napredovať po hráčskej, ale aj ľudskej stránke,“ zaspomínal si 31-ročný hráč na americkú skúsenosť.

S profesionálnou kariérou začínal Gačeša v neďalekom Rakúsku, kde sa upísal Oberwartu Gunners: „Prvý rok to bol mierny šok. Prichádzate z miesta, kde je o všetko postarané a kde sa snaží byť každý lepší od vás, do kultúry, kde musíte byť viac zodpovedný za seba. Je to však proces, ktorým si prejde väčšina univerzitných hráčov. Prvý rok je obvykle hore-dole, pokiaľ na to neprídete.“

Počas kariéry si zahral následne v Slovinsku, Bosne a Hercegovine, Rumunsku, Francúzsku, ale aj v dvoch exotických krajinách – v Gruzínsku (Energy Invest Rustavi) a Iráne (Shahrdary Tabriz). „Gruzínsko sa teraz snaží dosť investovať do basketbalu. Snažia sa zvýšiť úroveň mládežníckeho basketbalu. Pre mňa to bola zábavná a pozitívna skúsenosť. Čo sa týka Iránu, tak málo ľudí vie, že je to jedna z najlepších líg v Ázii. Investujú veľké peniaze, snažia sa zvýšiť úroveň súťaže tým, že nosia bývalých euroligových, respektíve NBA hráčov. Ich stabilita je však daná politickou situáciou, čo je asi jediné miesto, kde som to najviac pocítil,“ ozrejmil Gačeša svoje dojmy.

Predchádzajúca sezóna však bola asi doteraz najťažšou v kariére levického basketbalistu. Ročník začínal v gruzínskom Dinamu Tbilisi, v marci sa hlásil v bosniackom KK Kakanj a nakoniec sa snažil márne zachrániť so španielskym Betisom Sevilla v najvyššej súťaži. „Bolo to odlišné ako obvykle. Mal som sa vrátiť späť do Ázie, ale ten proces bol veľmi pomalý, preto som zariskoval a podpísal som krátkodobý kontrakt s Dinamom Tbilisi na účinkovanie v európskych súťažiach. Vyhrali sme Superpohár, potom som sa rozhodol odísť. Do Kakanju som prišiel, pretože som tam mal známeho trénera a priateľov. Bojovali sme o miestenku v Adriatickej lige 2, ale napokon rozhodol rozdiel v bodoch v náš neprospech. Mal som tam dobrú sezónu, na jej konci som ešte dostal ponuku od Betisu, čo bola skvelá skúsenosť,“ povedal Gačeša.

Skok do aktuálnej situácie, Srb dokazuje v žlto-zelenom drese svoju všestrannosť. V priemere v zápasoch prispieva 17,1 bodmi, 5,1 doskokmi a 1,5 asistenciami: „Myslím si, že dokážem na palubovke robiť rôzne veci. Väčšinou sa snažím prispôsobiť svoju hru podľa toho, čo tréner a tím odo mňa vyžaduje.“

V januári čaká na jeho tím ťažký program, dvakrát sa predstavia pred televíznymi kamerami (proti Interu a Žiline), budú tiež hrať v Komárne, vo Svite a v Prievidzi. „V januári očakávam, že sa budeme zlepšovať. Máme ťažší program, veľa budeme cestovať, ale ku každému stretnutiu pôjdeme samostatne. Chceme sa sústrediť na realizáciu tých vecí, ktoré potrebujeme a treba hrať kolektívne. Verím, že budeme konečne v kompletnej zostave,“ zakončil Gačeša.

Foto: Lukáš Droppan