• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po zápase 21. kola basketbalovej SBL sa vedenie handlovského "Baníka" rozhodlo povolať do svojich služieb srbského trénera Branka Maksimoviča. Ten by mal spolu s doterajším koučom Petrom Tordom vytvoriť trénerský tandem. Sympatický 42-ročný srbský tréner disponuje skúsenosťami v mládežníckych, ale aj v seniorských kategóriách. Pri mužských celkoch pracoval do roku 2014 zväčša ako asistent, najdlhšie pri družstve BC Radnicki Kragujevač.

Branko Maksimović má skúsenosti aj na reprezentáčnej úrovni, kde pôsobil ako asistent trénera pri výberoch Srbska do 18, 19 a 20 rokov, pričom s poslednými dvoma výbermi získal titul majstrov Európy. S tímom "U18" zvíťazil na mužských Balkánskych hrách.

V sezóne 2014/2015 debutoval v slovenskej najvyššej súťaži, práve na lavičke handlovských "baníkov", keď na trénerskej stoličke vystriedal Ľudovíta Smačka.

S Handlovou sa prebojoval do semifinále vtedajšej extraligy. V súboji o bronz však Handlovčania podľahli bratislavskému Interu 1:2 na zápasy a obsadili konečné štvrté miesto. V každom prípade, je to dodnes najlepšie umiestnenie "zeleno-čiernych" od spomínaného obdobia. "Na túto etapu svojej kariéry spomínam veľmi rád, pretože v Handlovej som prežil krásnu sezónu, v ktorej sme útočili na najvyššie méty. Tie sa nám žiaľ nepodarilo dobyť, no ja cítim, že je čas svoju prácu dokončiť," zaspomínal Branko Maksimovič.

Sezónu na to, sa srbský lodivod predstavil na lavičke bratislavského Interu. "Aj napriek svojmu odchodu z Handlovej som bol s vedením klubu v neustálom kontakte a pomáhal som mu vo výbere hráčov, ale aj v iných pre klub dôležitých záležitostiach. Dokonca som sa s predstaviteľmi MBK stretával osobne, na zápasoch Euroligy v Belehrade, na ktoré z času na čas Imrich Weisz a Ivan Kartáč vycestovali," vysvetlil srbský lodivod.

Maksimovič v uplunulých dvoch sezónach pôsobil ako hlavný tréner celkov FMP Belehrad a KK Mladosť Admiral Zemun. Aktuálnu sezónu odštartoval v tíme KK Vršac Swission, odkiaľ prišiel späť na Slovensko. Vystúpenia Handlovčanov aj po svojom odchode počas uplynulých troch rokov pravidelne sledoval a teraz na neho čaká neľahká úloha. "V prvom rade musíme s trénerom Tordom rozanalyzovať príčiny kolísavých výkonov Handlovej. V tejto chvíli už ale môžem povedať, že ako v obrane, tak aj v útoku bude potrebné urobiť veľa práce. Dôležitá bude najmä komunikácia medzi hráčmi. Chcel by som zmeniť minutáž a úlohy v tíme. Myslím si, že kľúčovou zmenou bude zmeniť herný prejav v obrane a doladiť niekoľko vecí v útoku. Poobzerám sa aj po nových posilách a ich angažovanie budem konzultovať s vedením klubu. Všetko to ale musí byť rýchle, pretože sezóna je v pokročilom štádiu," skonštatoval Maksimovič.

Na Handlovčanov čaká už zajtra domáce stretnutie proti nevyspytateľnej Spišskej Novej Vsi. Tréner Maksimovič sa v ňom po prvý raz postaví na lavičku svojho staronového zamestnávateľa. "Absolvoval som s tímom zatiaľ iba dva tréningy, no mojim cieľom je, aby sme už v sobotnom zápase ukázali podstatne viac energie ako doteraz. Aj keď pred týmto duelom nemám dostatok času na veľké zmeny, snažím sa nájsť spôsob, ako hráčom ukázať cestu za dosahovaním ľahkých bodov. Už zajtra od nich očakávam podstatne agresívnejší prejav v obrane," dodal v závere rozhovoru Branko Maksimovič.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Vladimír Dorňák