• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po individuálnej najlepšej sezóne v kariére bol v lete eminentný záujem o jeho služby. Z množstva ponúk si napokon 23-ročný reprezentačný rozohrávač Dalibor Hlivák vybral tú od vedenia Komárna. V drese „obuvníkov“ má síce väčšiu konkurenciu, ale aj výraznejšiu šancu pokračovať vo svojom hernom napredovaní.

„Hlivy“ bol v lete jeden z najväčších slovenských ťahákov, rodáka z Rožňavy si priali vo svojom kádri viaceré kluby SBL. Napokon si to uchmatol celok z juhu Slovenska, ktorý v posledných rokoch pravidelne zbiera cenné kovy. Nielen to však u Hliváka zavážilo: „Svoj krok hodnotím pozitívne. Mám možnosť učiť sa od skúsenejších hráčov. Myslím si, že mi to pomôže v mojom ďalšom napredovaní. Taktiež to bola jedna z možností, aby som mohol pokračovať aj naďalej v dennom štúdiu na univerzite. Prvýkrát som si na škole vybavoval individuálny študijný plán, aby som mohol postíhať čo najviac tréningov. Predsa len, je to trochu rozdiel, ako keď som v Bratislava a väčšinou sme trénovali večer (po škole a práci spoluhráčov), ale aj v klube mi vyšli v ústrety, aby som mohol postíhať školu a zároveň sa aj naplno venovať basketbalu. Veľa sa učím od starších hráčov na tréningoch alebo na zápasoch, kde mi vysvetľujú zápasové situácie ako ich riešiť. Toto považujem za veľké plus.“

Aj napriek nabitej konkurencii na poste rozohrávača (Nenad Miloševič, Liam O'Reilly a Devin Brooks) si rozohrávač Komárna nemôže sťažovať na svoju minutáž. Priemerne strávi na palubovke necelých 23 minút, počas ktorých si zapisuje 5,6 bodu, 2,1 doskoku a 3,0 asistencie. „Snažím sa čo najviac robiť pre družstvo, či už v obrane, alebo v útoku, aby som pomohol k výhre mužstva,“ prezradil Hlivák svoje úlohy v zápasoch.

Playmaker „obuvníkov“ si tiež pochvaľuje väčšiu konkurenciu na tréningoch a väčší počet skúsených hráčov na súpiske: „Snažím sa od nich učiť, majú toho viac odohrané. Posúva ma to dopredu. Snažia sa mi vysvetliť určite situácie v zápasoch, ako na to reagovať v daný moment a ako ich riešiť.“

Komárno je jeden zo štyroch tímov v súťaži, ktoré sa odhodlali k trénerskej zmene. Maďara Andrása Vavru nahradil mimoriadne skúsený a úspechmi ovenčený Srb Miljan Čurovič. Čo prinieslo táto zmena na lavičke? „Prinieslo nám to určite energiu. Zlepšil sa tréningový proces a aj naša hra. Musíme ďalej vydržať v tom, čo robíme, ako trénujeme a držať sa plánu. Základom bolo to, že sme začali hrať viac ako tím. Zohratosť aj energia išla určite smerom nahor. Snažíme sa jeden druhého zlepšovať na tréningoch a potom všetko prenášať do zápasov,“ odpovedal Hlivák.

Herný progres jeho spoluhráčov prichádza postupne, dlhšiu dobu sa totiž nevedeli nadýchnuť k výraznejšej víťaznej šnúre. Na začiatku januára však prišli v krátkom čase dva dôležité triumfy – nad úradujúcim majstrom z Levíc a nad lídrom tabuľky Interom Bratislava. Potom prišli dve tesné prehry, ale všetko si vynahradili počas víkendu, keď pripravili Žiline najvyššiu prehru v sezóne – 65:102. „Každá takáto výhra nad hocijakým súperom vie len pomôcť tímu, dodať väčšie sebavedomie a pomôcť tímovému duchu. Musíme však zostať na zemi, pokračovať a veriť v to, čo robíme a ako pracujeme,“ zakončil hráč Komárna.

Foto: Karol Scholtz