• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tréner Levických Patriotov Michal Madzin sa len prednedávnom v izraelskom Tel Avive stal držiteľom FIBA Europe Coaching Certificate (FECC). V rozhovore nám prezradil viac o programe, ale aj o tom, aké to bolo počúvať trénerských velikánov ako Svetislav Pešič, Igor Kokoškov či Pablo Laso.

Kouč „žlto-zelených“ nie je jediným Slovákom s týmto certifikátom, v minulosti ho už získali také mená ako Peter Torda, Richard Ďuriš alebo Martin Pospíšil. V nedávno skončenom trojročnom cykle študoval spolu s Madzinom aj Tomaš Kačmarik, tréner Lokomotívy Sereď. „FIBA Europe Coaching Certificate je trénerské vzdelávanie, ktoré prebieha počas troch rokov vždy na mieste, kde sa konajú A-kategória ME chlapcov 'U16', 'U18' a 'U20'. Vzdelávanie zahŕňa teoretické a praktické prednášky pod vedením trénerov akými sú Pablo Laso, Svetislav Pešič, Arik Shivek, Janez Drvarič ci Nenad Trunič. Samozrejme, rôzne workshopy a taktiež sme počas sezóny dostávali zadania na písomné vypracovanie. Dojmy sú výborné, som naozaj rád, že to máme už úspešne za sebou,“ povedal na úvod nový kormidelník Levíc.

Záverečný cyklus FECC bol na programe v Tel Avive, kde sa zároveň hrali ME chlapcov do 20 rokov. „Tak ako po iné roky, mali sme veľa prednášok a zároveň sme sledovali zápasy ME chlapcov do 20 rokov. Tento rok bol odlišný tým , že posledné dni už boli venované len skúškam a vyhodnoteniu. Záverečný cyklus sa skladal z písomného testu, kde boli zahrnuté otázky z basketbalu, ale taktiež z psychológie, nutrície a dopingu, basketbalových pravidiel aj kondičného trénovania. Nasledovalo ústne skúšanie, kde už išlo len o basketbalové témy do podrobnejšia a na záver sme mali konkrétnu ukážku tréningu na ihrisku na vylosovanú tému. Všetko to navyše prebiehalo v angličtine, preto to bolo trošku náročnejšie,“ prezradil Madzin detaily.

madzin fecc 2

Celý projekt FECC posvätil momentálny kouč FC Barcelona Svetislav Pešič. Jeho výpočet úspechov by bol na samostatný článok, z tých najvýraznejších vyčnieva triumf na ME, v Eurolige, v Koračovom pohári alebo v Európskom pohári FIBA. „Celé vzdelávanie je zastrešované jeho filozofiou. On má väčšinou prednášky zamerané na obranu, z jeho konceptu vychádzajú aj iné témy,“ uviedol mladý kouč. V Tel Avive však mohli nasávať informácie aj od Igora Kokoškova a Pabla Lasa. „Tento rok sme mali veľký bonus, že sme mali prednášky aj od Igora Kokoškova. Spolu s Pablom Lasom sa viac venovali útoku v basketbale. Musím sa priznať, že toto bol naozaj veľký level a veľký zážitok. Na druhej strane spoznávame, že aj oni sú len ľudia a je super, že nám ochotne rozprávajú a podelia sa o svoje skúsenosti a o svoje videnie basketbalu,“ netajil Madzin pozitívne dojmy.

Tri roky po sebe obetoval odchovanec Svitu voľné leto štúdiu a cestovaniu na FECC. Čo všetko mu priniesol tento program za ten čas? „Priniesol hlavne veľa basketbalu. Mali sme možnosť vidieť naživo tri úžasné európske šampionáty, v neskutočnej atmosfére, s domácimi tímami, ktoré sa v týchto rokoch vždy dostali do finále. Je až neuveriteľné, ako v týchto krajinách ľudia žijú basketbalom a na mládežnícky basketbal chodili svoj tím podporiť vypredané niekoľkotisícové haly. Samozrejme, priniesol veľa informácií a vedomostí do tréningového procesu a nové skúsenosti. Je vidieť, koľko toho vedia top tréneri v Európe a prečo sú tam, kde sú. V neposlednom rade, nové kamarátstva a kontakty, ktoré sú veľmi dôležité pre ďalší posun a rozvoj,“ odpovedal tréner Levíc.

Aké sú najbližšie plány Madzina po absolvovaní FECC? „Oddych, ktorý ale ešte musí byť spojený s dotváraním kádra na novú sezónu. Samozrejme, je potrebné celú prípravu naplánovať, keďže idem do nového prostredia a nepoznám ešte, čo všetko bude možné využiť. Najbližšie dni teda budú venované už len Leviciam,“ dodal na záver mladý kouč.

Foto: Fiba.basketball