• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kanadská stopa zo Spišskej Novej Vsi úplne nevymizla, v novej sezóne bude túto krajinu zastupovať 23-ročný rozohrávač Justus Alleyn. V rozhovore prezradil dojmy z účinkovania Kanady na majstrovstvách sveta, ale aj z ľahkej adaptácie na nové prostredie.

Pre Alleyna to bude v bielo-modrom drese druhá profesionálna sezóna. Rodák z Montrealu bol súčasťou univerzitného basketbalu na Manitobe, kariéru oficiálne odštartoval v neďalekej Ostrave a zahral si aj v premiérovom ročníku kanadskej CEBL za Saskatchewan Rattlers. Skúseností má vzhľadom na mladý vek na rozdávanie.

„Môj agent načrtol ponuku ísť do Spišskej Novej Vsi a pre túto sezónu sa to zdalo ako správna možnosť. Predošlý ročník som strávil v Česku, konkrétne v Ostrave, čo je veľmi podobná časť Európy. Pred príchodom som tak vedel, čo ma čaká a že sa tomu ľahko prispôsobím,“ prezradila jedna z predsezónnych posíl „Novovešťanov“.

Alleyn bude v tejto sezóne jediným zástupcom z krajiny javorového listu, k jeho príchodu na Spiš pomohli aj dobré referencie: „Hovoril som s Adamom Presuttim o jeho skúsenosti z predchádzajúcich dvoch sezón a na Spišskú Novú ves mal len dobré slová. Spišská Nová Ves má dobrú históriu s kanadskými hráčmi. Myslím si, že je to pre mňa dobrá príležitosť, aby som pokračoval vo svojom napredovaní a zároveň pomohol klubu k čo najúspešnejšej sezóne.“

Novej tvári v drese Spišskej Novej Vsi sa podarilo už pred dvoma rokmi dostať do reprezentačného výberu Kanady, konkrétne sa s družstvom predstavil na svetovej univerziáde. O rok neskôr pridal účasť na Hrách Commonwealthu, kde získal striebro. Vzhľadom na basketbalový boom v krajine ide o veľký individuálny úspech.

alleyn 1

„Reprezentovať moju krajinu bolo splneným snom. Dlho som na tom pracoval, čiže to pre mňa aj dosť znamenalo. Je to vždy česť, keď máte možnosť hrať a mať pri tom na sebe svoju krajinu na hrudi,“ povedal Alleyn. Reč samozrejme prišla aj na nedávne majstrovstvá sveta, kde sa určite od Kanady očakávalo viac. Konečné 21. miesto je sklamaním, ale malou náplasťou na úspech je zisk miestenky do kvalifikácie na budúcoročné olympijské hry v Tokiu.

„Sledoval som účinkovanie Kanady na majstrovstvách sveta. Veľmi ma zaujímali výsledky, keďže som mal v tíme viacero priateľov. Bolo to pre mňa sklamanie, keďže som cítil, že by Kanada dosiahla oveľa viac, ak by všetci hráči z NBA rozhodli nastúpiť. Stále som však bol hrdý na to, že Kanada hrala na majstrovstvách sveta,“ zamyslel sa 23-ročný rozohrávač.

Alleyn si postupne zvyká na život profesionálneho basketbalu, ale tiež aj na to, že je po väčšinu roka odlúčený od svojej rodiny a priateľov. Ako to zatiaľ zvláda na Spiši? „Je ťažké byť preč z domu, od priateľov a rodiny, ale je to ľahšie, keď máte dobrých spoluhráčov, ktorí ma privítali v klube a v meste,“ dodal na záver kanadský rozohrávač.

Foto: ubyssey.storage.googleapis.com, gobisons.ca