• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na strednej škole sa dlhú dobu nevedel dostať do tímu. Keďže nevedel smečovať, tak dva roky hral volejbal. Tvrdou prácou si však predošlé leto vyslúžil kontrakt od New York Knicks a svoj basketbalový talent mohol ukázať v G-League. Phil Carr sa však opäť raz rozhodol inak, ako sa očakávalo. Dvadsaťtriročný Američan sa rozhodol presedlať na profesionálnu kariéru, za svoje prvé pôsobisko si zvolil Iskru Svit.

Rodák z Brooklynu síce len nedávno odštartoval svoju profesionálnu kariéru, ale jeho doterajšie basketbalové skúsenosti by vydali na minimálne ďalšie dva zaujímavé články. Už na strednej škole pracoval v letnom tábore a popri basketbale pričuchol aj k volejbalu: „Volejbal bol veľkou súčasťou môjho života. Bolo to šialené, keďže som nevedel smečovať, ale po jednom roku hrania volejbalu som sa naučil smečovať. Bola to zábava.“

Začiatky boli pre amerického krídelníka náročné, pre nízku minutáž na strednej škole totiž neprichádzali ponuky z elitných univerzít. Predrať sa teda musel z najnižšej divízie, rok strávil na škole Williston State. Všetko napokon zmenila univerzita Morgan State, dvakrát menovanie do najlepšieho konferenčného tímu a cena pre najlepšieho obrancu sezóny v konferencii MEAC.

Carrova univerzitná kariéra zaujala natoľko, že v lete 2018 prišla ponuka pôsobiť v slávnom New York Knicks. Klub ho pozval trénovať a po niekoľkých týždňoch prišla nečakaná možnosť podpísať kontrakt. Okrem toho si ho pozvali v lete zástupcovia Washingtonu Wizards. „Bol to neskutočný pocit. Neviem, či niekto pozná môj celý príbeh. Šesť rokov po sebe som sa nedostal do basketbalového tímu na strednej škole. Na strednej škole som mal priemer 1,2 až 1,9 bodu na zápas. Následne som sa dostal na školu, ktorá patrí až do divízie 3, keďže som nemal žiadne ponuky. Bola to asi Božia vôľa, že ma chceli na univerzite Morgan State. Prežil som tam napokon dobrú univerzitnú kariéru. V tomto smere to bol ťažko opísateľný pocit, keď vám zavolá niekto z akejkoľvek organizácie, ktorá má blízko k NBA a chce, aby ste za nich hrali,“ prezradil hráč Svitu.

carr svit

Do najlepšej ligy sveta sa napokon nepredral, aj keď bol svojmu zamestnávateľovi na očiach. Šancu dostal vo farmárskom tíme G-League – Westchester Knicks. „Bolo to skvelé a možnosť učiť sa. Pôsobenie vo Westchesteri ma naplnilo vedomosťami, ako zapracovať na svojom tele. Preto teraz mám pasovať sa aj so veľa fyzickejšími tímami. Videl som rôzne kúty Ameriky, aj také, o ktorých som si pomyslel, že neuvidím. Videl som slávnych ľudí, ale pre mňa to boli bežní ľudia,“ zaspomínal Carr.

V rodnom meste sa však ohrial len niekoľko mesiacov, v januári ho klub vymenil do Canton Charge, čo je farma Clevelandu Cavaliers. O svoje minúty bojoval, aj keď konkurencia bola tvrdá. Aj jeho spoluhráči totiž snívali o tom, že dostanú pozvánku do NBA. „Canton bol svojim spôsobom krok vzad, ale z pohľadu prostredia. Z New Yorku som šiel totiž do pokojnejšieho Ohia. Ľahšie som si strážil peniaze, viac som na sebe pracoval,“ povedal 23-ročný krídelník.

IMG 9123

Po prvej sezóne v G-League prišlo u Carra radikálne rozhodnutie, rozhodol sa totiž presedlať na profesionálnu kariéru a vyskúšať pôsobenie mimo Ameriky. Za svoj štartovací bod si zvolil napokon Iskru Svit: „Snažím sa maximalizovať svoju hráčsku kariéru. Som šťastný, že som mohol hrať v G-League, ale nehral som tam veľké množstvo minút. Radšej som sa rozhodol presedlať na profesionálnu kariéru, získať skúsenosti a celkovo zlepšiť sa ako hráč. Dúfam, že sa mi podarí vrátiť do G-League, respektíve NBA. Vo svojej prvej profesionálnej sezóne sa budem snažiť o to, aby som hral čo najlepšie. V tomto ročníku mi ide o to, aby sme dosiahli na úspech ako tím, nie ako jednotlivec.“

Z veľkomesta sa v lete presťahoval do malebného mestečka pod Tatrami. Ako si zvykal na Slovensko? „Nebolo také ťažké prispôsobiť sa novej krajine a kultúre. Menšie starosti som mal s jedlom, pretože som si všimol, že na Slovensku sa je veľa bravčového mäsa. Ostatné je však v poriadku, nemám sa na čo sťažovať. Bývam na peknom mieste, náš prezident sa o nás dobre stará vždy, keď niečo potrebujem,“ odpovedal Carr.

dsc 12

Ako sme na našom Instagrame nedávno ukázali, tak americká „úderka“ vo Svite má zaujímavé mimo basketbalové koníčky. „Hrávame Monopoly, s Isaiah Johnsonom si zadrtíme aj Call of Duty. Ale najviac hrávame Monopoly, čiže ak ma chce niekto vyzvať, tak smelo do toho (úsmev),“ uzatvoril hráč Iskry.

Foto: Daniel Faix, Vladimír Dorňák, morganstatebears.com