• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Bol to ako blesk z jasného neba. S Brnom podpísal v lete reprezentačný krídelník Richard Körner dvojročnú zmluvu, prvýkrát v kariére si tak mohol vyskúšať zahraničnú súťaž. Inter však v krátkom čase prišiel o dvoch hráčov pod košom, na čo zareagoval takmer okamžite. Dvadsaťosemročného basketbalistu vykúpil zo zmluvy, na Pasienkoch mu ponúkol dvojročný kontrakt a možnosť hrať opäť európsku súťaž.

Celá situácia mala veľmi rýchly priebeh. Aj keď mal Körner v Brne kontrakt na dva roky, tak vo svojej zmluve mal klauzulu, ktorá mu umožňovala odchod v prípade možnosti hrať medzinárodnú súťaž. Vedenie „žlto-čiernych“ tento dodatok využil a v priebehu doslova pár hodín pridali na svoju súpisku veľmi cennú posilu.

„Absolútne som niečo také nečakal, prišlo to ako blesk z jasného neba, zo sekundy na sekundu. Situácia na Interi vznikla tak, že sa im zranili dvaja podkošoví Slováci a potrebovali tak tento priestor zaplniť. Ja som bol v Brne spokojný, preto som ani nerozmýšľal, že k takémuto niečomu môže prísť. Ponuka prišla, dohodli sme sa korektne, aby boli všetky tri strany spokojné. Myslím si, že sme to zvládli,“ prezradil Körner.

Veľké pochopenie mal aj jeho zamestnávateľ, ktorého prirodzene mrzela strata reprezentanta Slovenska. Na uvoľnený post angažovalo Brno v krátkom čase ďalšieho reprezentanta, tentoraz zo Senegalu - Papeho Diatteho. „Ak mám pravdu povedať, tak hlavu som mal nastavenú tak, že chcem aj v českej lige dokázať, že viem hrať basketbal. Bolo to odlišná situácia, družstvo bolo dosť mladé, preto som musel hrať viac na štatistiky – dávať viac bodov, viac strieľať. Zo začiatku sa to aj darilo, ale určite tam boli aj veľké rezervy. Do Brna teraz prídu noví hráči, čiže to bude ešte kvalitnejšie,“ uviedla posila Interu Bratislava.

korner inter 2

Körner mal po predchádzajúcom ročníku veľký záujem vyskúšať si pôsobenie v zahraničí. Na Slovensku totiž dosiahol na všetko, na čo sa dá dosiahnuť. Čo bolo teda motívom k jeho návratu? „Rozhodla možnosť hrať európske poháre a tiež možnosť hrať za Inter. Ja, ako Slovák s určitou kvalitou, ktorá možno nedosahuje až takú, že by som si mohol vyberať každý rok nejaké európske poháre, tak je to pre mňa veľká česť. Raz som už túto súťaž hral s Prievidzou. Povedal som si, že už možno šanca nepríde, preto som sa jej chopil. Uvidíme, či to bol správny ťah alebo nesprávny,“ odpovedal reprezentant Slovenska.

Už o niekoľko desiatok hodín čaká Inter prvý zápas v rámci skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA. Zverencov trénera Aramisa Nagliča čakajú náročné týždne, počas ktorých sa určite bude hodiť čo najširšia rotácia hráčov. „Celkovo sa teším na to, že som sa vrátil do slovenskej ligy a do veľmi kvalitného tímu. Je predo mnou veľmi veľa roboty, aby som dohnal to, čo mám zameškané v signáloch a chémii. Budem sa snažiť čím skôr zapadnúť, aby som tímu pomohol a nejako nerozvracal to dobré, čo už v tom družstve majú a doplnil ju tou troškou, ktorou to viem doplniť,“ vyhlásil Körner.

korner inter 3

Posila Interu má za sebou zatiaľ len jedno oficiálne stretnutie, keďže sobotňajší duel v Prievidzi sa predčasne skončil v dôsledku dobre známych okolností. Ako sa mu hralo proti Komárnu s novými spoluhráčmi? „Nemal som nejaký tlak alebo nervozitu, skôr som sa snažil nikomu nezavadzať (úsmev). Títo chlapci už totiž spolu hrajú dva – tri mesiace, sú zohraní. Ja som im chcel len pomôcť v detailoch, napríklad v obrane a v low postovej hre, aby som vyhadzoval lopty, keď príde na mňa zdvojenie. Bolo to hlavne o tom, musím sa zapojiť do družstva a do spacingu na palubovke, kde a kedy mám behať,“ uzatvoril Körner.

Foto: Vladimír Dorňák