• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalový príbeh 30-ročného krídelníka Jaroslava Musila rozhodne stojí za pozornosť. V úvodných rokoch zbieral s Interom Bratislava medaily a trofeje, no na palubovke netrávil toľko času, ako by asi chcel. Až koniec na Pasienkoch naštartoval naplno jeho kariéru. Vyskúšal si legionársky chlebíček, dostal sa medzi dôležitých hráčov v tímoch, v ktorých pôsobil a otvorila sa mu cesta aj do reprezentácie. Momentálne si „J.R.“ užíva basketbal v Lučenci.

Odchovanec bratislavského BSC sa súčasťou Interu stal pred sezónou 2009/2010. V žlto-čiernom drese si počas siedmich rokov vyskúšal účinkovanie v českej najvyššej súťaži, zahral si aj v Európskom pohári FIBA a čo je možno najcennejšie, podarilo sa mu s klubom zbierať trofeje. Dvakrát majster Slovenska, dvakrát víťaz Slovenského pohára a dvakrát zisk bronzu. Lenže „rozprávkové“ obdobie sa v lete 2016 skončilo.

„Na Interi som bol, keď som študoval na vysokej škole. Z tohto pohľadu to bolo dobré, ale na palubovke v zápasoch som veľa minút neodohral. Z jednej strany to teda bolo dobré, z druhej menej,“ prezradil na úvod Musil.

Aj vďaka pravidlu o Slovákovi na palubovke prišli pred ďalším ročníkom ponuky z viacerých klubov. Napokon padla voľba na Levice, ktoré boli v tej dobe vo fáze reštartu. Pod vedením trénera Tea Hojča sa mu naskytla možnosť, ktorú dlhšiu dobu nemal - miesto a minúty na palubovke.

musil int

„Bol som rád, že prišla ponuka z Levíc, kde bola väčšia perspektíva v súvislosti s mojou minutážou na palubovke. Vyšla mi najmä prvá polovica sezóny, potom to už bolo trochu horšie. Celkovo ma z tohto pôsobenia najmä potešilo, že som sa dostal prvýkrát do reprezentácie,“ zaspomínal si 30-ročný krídelník.

Jeho „prebudenie“ nezostalo nepovšimnuté, keďže prišla možnosť na pôsobenie v Prievidzi. Na Hornej Nitre však nemal tento basketbalový scenár ideálny koniec, keďže sa s ním klub rozhodol počas prebiehajúceho ročníka rozviazať kontrakt. Pre Musila sa jedny dvere síce zatvorili, no ďalšie otvorili. Prišla totiž prvýkrát v kariére možnosť hrať mimo Slovenska, konkrétne za taliansku Barlettu.   

3

„Obdobie po pôsobení v Prievidzi bolo pre mňa veľmi náročné. Nevedel som čo bude ďalej. Čakal som tri mesiace ako sa situácia vyvinie. Chvíľku som uvažoval aj o konci basketbalovej kariéry. Povedal som si však, že už som si toho preskákal veľa. Kariéru chcem ukončiť vtedy, keď sa rozhodnem ja a nie za takých okolností, aké boli vtedy. Agent mi potom našiel klub tretej najvyššej talianskej súťaže Barlettu. Prvý raz som bol v zahraničí. Všetko bolo nové, ľudia, prostredie. Hrával som priemerne 38 minút, dával som veľa bodov. Našiel som tam nové sebavedomie. Vyhodnotil by som to ako veľmi dobrú skúsenosť,“ uviedol reprezentant Slovenska.

V tejto fáze kariéry sa dočkal aj pozvánky do národného tímu, kde sa tiež nestratil. Časom sa dokonca vypracoval na člena základnej zostavy, aj keď prichádzal na zraz v pozícii náhradníka. Musilova zanietenosť na palubovky mu vyniesla ďalšiu príležitosť, ktorej sa naplno chytil.

jaro repre

„Reprezentácia je pre mňa úžasná skúsenosť. Som za to veľmi vďačný. Máme výborných trénerov, v reprezentácii sa vždy naučím niečo nového. Žan Tabak a aj Ivan Rudež mi veľa dali. Výhodou je aj to, že reprezentačné povinnosti máme zväčša mimo klubovej sezóny. Môžeme teda trénovať ďalej, aj keď sa klubové povinnosti v tej ktorej sezóne skončili. Môžeme zostať v hre piatich proti piatim. Nemusíme trénovať individuálne, ale sa stretneme s chlapcami a hráme a trénujeme,“ myslí si rodák z Bratislavy.

Počas predošlého leta si tak mohli mädliť ruky funkcionári v Lučenci, keďže práve za tento klub v aktuálnom ročníku Musil hrá. V drese BKM nastupuje v základnej zostave a aj s jeho prispením patria „Novohradčania“ k najpríjemnejším prekvapeniam SBL-ky. Svedčí o tom momentálne druhé miesto v tabuľke.

7

„Prišla ponuka z Lučenca. Pred príchodom som bol veľkým optimistom. Išiel som tam s tým, že sa urobí kus dobrej práce. Som rád, že trénerom sa napokon stal Peter Jankovič. Po prvý raz v kariére mám slovenského trénera. Bola to veľmi dobrá voľba, čo ukazujú aj dosiahnuté výsledky. Nečakal som, že sa nám bude tak dariť. Videl som v kádri kvalitné mená, tušil som, že sa buduje kvalitný tím. Vedel som, že budem mať úlohu lídra v družstve, že môžem napredovať, že môžem hrať veľa, keď sa mi bude dariť. Išiel som do tímu aj s pozíciou hráča, ktorý môže mladším spoluhráčom pomôcť a poradiť. Som rád, že som v tomto tíme a teší ma, keď vidím ako sa družstvo postupne zohráva a zlepšuje. Sme teraz komplexným tímom, kde každý vie, aká je jeho úloha. Odzrkadľuje sa to aj na umiestnení v tabuľke najvyššej súťaže,“ ozrejmil hráč Lučenca.

jaro snubenica

Úspešný basketbalový reštart a pohoda sa preniesla aj do súkromného života, počas leta požiadal svoju priateľku Katku o ruku. „Veľa času sa snažím tráviť so snúbenicou. Je veľmi dôležité, že ma podporuje v mojej basketbalovej kariére, cítim jej podporu. Je veľmi fajn mať niekoho, kto s tebou trávi čas a podporuje ťa. Veľmi sa teším na leto. V júni náš vzťah spečatíme svadbou,“ prezradil na záver Musil.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák, archív JM