• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Skúsený srbský pivot, ktorý v tomto ročníku priemerne zaznamenáva 15,5 bodu, 6,5 doskoku a 2,3 asistencie, hodnotí doterajšiu sezónu nášho tímu. Gačeša si pochvaľuje život v Prievidzi, no zároveň sa vyjadril aj ku kritickým komentárom ohľadom jeho výkonov a občasným problémom tímu s koncentráciou.

- Vráťme sa najprv k letu. Čo ťa presvedčilo, aby si zostal na Slovensku a podpísal zmluvu s BC Prievidza?

"Už predtým som poznal trénera Bujana. Rozprávali sme sa spolu, keď sme sa stretli v Gruzínsku. Hovoril som aj s ďalšími ľuďmi, ktorí mi povedali dobré veci. Takže, keď ma kontaktoval Marko Batina, cítil som to tak, že mám dostatok informácií na to, aby som sa rozhodol podpísať kontrakt s Prievidzou."

- Zvykol si si už na nové pôsobisko? Ako najčastejšie tráviš voľný čas?

"Prievidza sa mi páči, dá sa tu nájsť dosť spôsobov, ako tráviť čas. Naozaj sa tu cítim dobre. Je tu so mnou aj moja žena, takže väčšinu času trávim spolu s ňou."

- Si úradujúci MVP slovenskej ligy. Myslíš si, že obrancovia si na teba teraz oproti minulému ročníku dávajú väčší pozor?

"Áno, zrejme sú pozornejší, no to je normálne. Každý tím si robí svoj skauting, aby vedel zamedziť istým veciam. Je ale na mne, aby som na takú situáciu v zápase vedel zareagovať a pripravil viac priestoru pre mojich spoluhráčov, ktorým môžem vytvoriť dobré pozície v prípade, že sa súper sústreďuje na bránenie mňa."

- Tím je tento rok tvorený kombináciou mladých a skúsených hráčov. Patríš medzi tých najskúsenejších hráčov, od ktorých sa očakáva, že pomôžu s rozvojom mladších hráčov a rovnako na seba prevezmú zodpovednosť v kľúčových momentoch. Nepociťuješ kvôli tomu nepríjemný tlak?

"Nie je to po prvý raz, čo mám v tíme takúto pozíciu, takže ma to vôbec neznepokojuje. Aj v posledných rokoch bola moja úloha podobná. Verím v to, že ak si chcem so spoluhráčmi vybudovať lepšiu zohratosť a tímového ducha, musíme si prejsť na palubovke nejakými tvrdými zápasmi, ktoré nás zocelia a stmelia kolektív."

DSC 9042

- Aké sú tvoje osobné a tímové ciele pre túto sezónu?

"Môj cieľ je vždy spätý s tímom, všetko sa odvíja od tímového úspechu. Vždy sa chcem pričiniť a pomôcť môjmu tímu vyhrať toľko duelov, koľko len budeme môcť. V aktuálnom ročníku máme nejaké slabšie a lepšie chvíľky, ale najdôležitejšie je, že rastieme ako tím. Dovolím si tvrdiť, že sme na dobrej ceste."

- V poslednej dobe sa objavili nejaké kritické názory na tvoje tohtosezónne výkony napriek tomu, že si streleckým lídrom tímu. Zaregistroval si to?

"Úprimne, nevenujem takmer žiadnu pozornosť komentárom zvonka, nikdy som to nemal vo zvyku. Fanúšikovia alebo žurnalisti majú právo na svoj názor a ja to rešpektujem. Každý má lepšie a slabšie dni. V športe je normálne, že občas prehráte, alebo odohráte zlý zápas, a musíte si kvôli tomu vypočuť kritiku. Už som odohral pár sezón, takže viem, čo môžem urobiť pre tím a sústreďujem sa len na to."

- Už viackrát sa počas tejto sezóny stalo, že sa po nevydarenom zápase skloňovalo slovo 'sústredenie'. Čo je podľa tvojho názoru príčinou tohto javu? A čo musíte ako tím urobiť, aby ste tento problém odstránili?

"Aby tím nestratil sústredenie, každý jednotlivec si musí udržať koncentráciu. Každý musí mať na pamäti svoje úlohy a zamerať sa na ich naplnenie. Samozrejme, ako tím v tejto oblasti ešte máme na čom pracovať. Avšak nikto si nemôže myslieť, že sa to zázračne zlepší zo dňa na deň. Na každom tréningu na tom musíme pracovať, potom sa to odrazí aj v samotných zápasoch. Podľa mňa sme spravili pokrok, no určite nás čaká ešte množstvo práce."

- V stredu si výraznou mierou prispel k výhre nad Handlovou. Tým pádom máš za sebou už tretie banícke derby. Ako vnímaš túto tradičnú rivalitu?

"Užívam si byť súčasťou tejto rivality. Vždy je skvelé hrať pred plnými tribúnami v elektrizujúcej atmosfére, ktorá hráčov motivuje nechať na palubovke niečo viac. Vážim si doterajšiu podporu fanúšikov."

DSC 1464

- Ako si pred zajtrajším zápasom proti Žiline, čo bude na viac ako mesiac naše posledné domáce vystúpenie, spokojný s výkonmi tímu a postavením v tabuľke?

"Zatiaľ si vedieme celkom dobre, sme v prvej štvorke. Rozhodne sa však máme v čom zlepšovať. Navyše, stratili sme jeden bod v tom nešťastnom prvom zápase proti Interu, takže musíme nájsť spôsob, ako ten bod získať späť."

- Zajtra nás teda čaká súboj s nebezpečnou Žilinou. Aké sú žilinské silné stránky?

"Žilina má dobrý fyzický tím, výborne zvládajú rýchle brejky. Budeme musieť byť správne namotivovaní a sústredení na našu taktiku, ktorú musíme dodržiavať v plnom rozsahu. Bez pochýb nás čaká ťažký zápas, Žilinčania nám nič nedajú zadarmo. Ale ak budeme hrať 40 minút dobrý basketbal, tak v takom prípade určite môžeme pomýšľať na dobrý výsledok."

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan