• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Americký krídelník v službách Iskry Svit Jalen Nesbitt patrí k neprehliadnuteľným hráčom našej ligy. Fanúšikov baví svojou hrou, efektnými smečmi a blokmi. „Podtatrancov“ sa snaží dostať v tabuľke smerom nahor, pomôcť k tomu majú aj extra tréningové dávky. Okrem toho však dominuje nad spoluhráčmi v Monopoly a zaujíma sa aj o trestné právo.

Svit sa aktuálne drží v tabuľke na šiestom mieste, pre lepšie umiestnenie musí zlepšiť hlavne bilanciu vonku a tiež nemôžu stále vypadávať trénerovi Rudolfovi Jugovi opory z užšej rotácie. Inak to je však pod Tatrami opäť ofenzívny a atraktívny basketbal v podaní Iskry.

„Zatiaľ je to taká sezóna, v ktorej sa chvíľu darí a potom sa aj nedarí. Po väčšinu času nás trápia zranenia. Myslím si však, že sa postupom času zlepšujeme,“ prezradil na úvod Nesbitt.

Dvadsaťšesťročný Američan si v doterajšej profesionálnej kariére vyskúšal najvyššiu súťaž v Luxembursku a v Španielsku hral v štvrtej lige. Ako sa dostal na Slovensko a aké rozdiely vidí v lige v porovnaní s predošlými pôsobiskami?

„Agent mi zavolal, mal som pôvodne podpísať vo Švajčiarsku, respektíve v Dánsku. Jedného dňa mi však zavolal a povedal, že Svit je dobrou voľbou pre teba. Rozhodol som sa napokon pre Iskru. V Španielsku sa hráva vo väčšej miere tímovo, viac sa posúva loptu a menej rozhodujú o tom Američania. Na Slovensku idú o čosi viac do popredia individuality, svedčia o tom bodové priemery 19-20 bodov na zápas. V Španielsku to bolo okolo 15,“ odpovedal hráč Svitu.

DSC 9789

Nesbitt patrí v Slovenskej basketbalovej lige k najlepším hráčom, medzi strelcami atakuje najlepšiu päťku s priemerom 16,9 bodu na zápas a na čelných pozíciách je aj v doskokoch, ziskoch a v blokoch. K svojim výkonom je však aj napriek tomu sebakritický: „Ak by som to mal zhodnotiť, tak by som si dal 'béčko'. Keď som bol chorý a vypadol som zo zápasu s Interom, tak išli moje výkony trochu dole. Myslím si, že viem hrať ešte lepšie v obrane. To isté platí aj o útoku. Treba v podstate zapracovať na všetkom, najviac však na streľbe po driblingu. Niektoré veci je nutné dostať na vyššiu úroveň, ak chcem pomýšľať na účinkovanie v lepšej súťaži. Patrí sem aj vedenie lopty.“

Americká „úderka“ využíva možnosti Iskra arény naplno, čo si isto pochvaľuje aj kouč Rudolf Jugo. „Samozrejme, dávam si extra tréningové dávky. Či už to je pred tréningmi, po nich, ale aj pred zápasmi. Isaiah Johnson a Phil Carr obvykle so mnou trénujú tiež,“ dodal Nesbitt.

DSC 9771

Kto sleduje hráča Iskry na sociálnych sieťach, tak vie, že jeho obľúbenou činnosti mimo basketbalových paluboviek je známa spoločenská hra Monopoly. „Vo voľnom čase hrávame Monopoly, asi tak trikrát týždenne. V Monopoly som jasne najlepší ja (úsmev). Pred Philom a Isaihom mám jasný náskok. Chodím často do Popradu, kde chodím testovať rôzne reštaurácie. Keď je príležitosť, tak rád ochutnám pivo a víno. Snažím sa zistiť od ľudí, čo je najlepšie,“ načrtol Američan svoje voľnočasové aktivity.

DSC 4082

Absolvent univerzity North Florida vyštudoval zaujímavý študijný program - trestné právo. Ako sa k tomu dostal? „Keď som išiel na univerzitu hrať basketbal, tak som si myslel, že plánujem absolvovať program športového manažmentu. Nebolo to však pre mňa, páči sa mi právo. Môj univerzitný tréner ma k tomuto naviedol a som mu za to vďačný,“ uzatvoril Nesbitt.

Foto: Daniel Faix