• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po tom, ako sa vedenie handlovského Baníka rozlúčilo so srbským lodivodom Brankom Maksimovičom, zasadol na jeho uvoľnenú stoličku 52-ročný chorvátsky kormidelník Tihomír Bujan. Ten by mal priniesť do šatne “baníkov” nový vietor a pokúsiť sa oživiť ich predsezónne ambície.

Bujan prichádza z konkurenčnej Prievidze

Rodák zo Záhrebu prišiel z konkurenčnej Prievidze, kde debutoval v sezóne 2018/2019. Aj na lavičke regionálneho suseda v tom čase striedal odvolaného Američana Michela Claxtona. Až do jeho príchodu sa Prievidžancom nedarilo, no po uchopení trénerského kormidla sa všetko diametrálne zmenilo. S Prievidzou získal ligové striebro. V útrobách handlovskej športovej haly dúfajú, že by sa tento rozprávkový scenár mohol zopakovať.

Ján Spevár: “Verím, že vrátime Handlovú tam tam, kam patrí”

“Tréner Bujan už raz v našej súťaži dokázal, že kde je vôľa, tam je cesta. Práve z tohto dôvodu sme ho oslovili a ponúkli mu spoluprácu. Snažíme sa urobiť všetko pre to, aby sme aj napriek nelichotivému obdobiu vstali z popola, pretože naše predsezónne ambície ešte nie sú nedosiahnuteľné. Verím, že sa novému trénerovi podarí urobiť progres a že spoločnými silami vrátime Handlovú tam, kam patrí. Pochopiteľne najväčšie bremeno zostáva na samotných hráčoch, ktorých výkony budeme dôsledne sledovať a od toho sa bude odvíjať ich pôsobenie v našom klube pre nastávajúcu sezónu,” objasnil prezident klubu Ján Spevár.

Chorvát sa zapísal do histórie súťaže netradičným spôsobom

Sympatický Chorvát s podpisom zmluvy dlho neváhal a po príchode na hornú Nitru začal usilovne so svojim novým tímom pracovať. V priebehu jednej sezóny sa tak paradoxne objaví na lavičkách dvoch tímov z hornej Nitry, nehovoriac o tom, že ide o najkonkurenčnejšie celky súťaže. Niečo podobné sa na hornej Nitre ešte neudialo. V nastávajúcom derby zápase sa tak proti sebe postavia tréneri, ktorí v minulosti stáli na oboch stranách palubovky. V sezóne 2017/2018 viedol “baníkov” práve súčasný kouč “bôbarov” Krunoslav Krajnovič.

Tihomir Bujan: “Handlovský basketbal má bohatú históriu”

“Vlani som sa na európskom šampionáte výberov do 18 rokov, ktorý sa konal v rumúnskej Oradei zoznámil s pánom Kučerom, ktorý viedol slovenskú reprezentáciu. Prednedávnom mi zatelefonoval a objasnil situáciu v tíme. Následne vedenie klubu prejavilo záujem o moje služby. Prístup vedenia MBK bol veľmi korektný a profesionálny. Navyše som vedel, že handlovský basketbal má bohatú históriu, v Handlovej je športom číslo jeden a preto som dlho nepremýšľal,” vyhlásil Bujan.

Chorvátsky kouč bude mať plné ruky práce

Handlovčania sa v súčasnosti pasujú s maródkou, no ligová prestávka by mohla všetko vyriešiť. Pre zranenia stále absentujú Mitrovič s Jaššom a Mrviš bude mať dostatok času na zrehabilitovanie, pretože v uplynulých kolách nastupoval s bolestivým zranením triesla. Situácia v šatni tak nebola pre nového trénera lichotivá, no je pripravený sa s týmito faktami vyrovnať. “Po príchode som zistil, že v hráčskej kabíne sú značné zdravotné problémy a to najmä čo sa týka kľúčových hráčov. Ligová prestávka prišla z nášho pohľadu v tom najlepšom čase. V najbližších dňoch sa ukáže, o aké vážne zranenia u jednotlivých hráčov ide a podľa toho budeme plánovať ďalšie kroky,” skonštatoval šéf handlovskej lavičky.

Handlovský “lazaret” sa rozšíril

Tihomir Bujan sa premiérovo predstavil na lavičke “baníkov” vo štvrťfinálovom zápase Slovenského pohára v Lučenci. Handlovčania si účasť na finálovom turnaji v Prievidzi nezaistili a “pelikánom” podľahli 75:91. Po tomto zápase sa navyše k maródom Jaššovi, Mitrovičovi a Mrvišovi pridali ďalší traja hráči súpisky. Handlovský odchovanec Branislav Mátych si vykĺbil rameno a zotavovať sa musí aj americká dvojica Huggins a Allen. Obaja utrpeli zranenie krížneho väzu v kolene a ich doba liečenia zatiaľ známa nie je. Do začiatku ligového kolotoča zostáva viac ako dva týždne a tréner Bujan dúfa, že pred zápasom 29. kola proti sviťanskej Iskre bude jeho lavička v plnej sile.

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Vladimír Dorňák