• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po najvyšších basketbalových činovníkoch, prišiel v rámci našej veľkej témy o koronavíruse rad na samotné kluby. Tie museli riešiť rôzne starosti, od zahlasovania za predčasné ukončenie sezóny, až po bezproblémový návrat legionárov do svojich rodných krajín. Ako to zvládli, to nám v prvej časti ankety prezradili funkcionári zo Žiliny, Spišskej Novej Vsi a Handlovej.

Otázky pre klubových funkcionárov:

1. Ako ste sa v klube vyrovnali s predčasným ukončením sezóny?

2. Čo vás viedlo k zahlasovaniu a rozhodnutiu spoločne učiniť tento krok?

3. Vnímate ako správny krok to, že sa sezóna uzatvorila bez konečného poradia?

4. Ako náročné a čo bolo potrebné urobiť k tomu, aby ste legionárov bezpečne dostali domov?

5. Aký dopad bude na klub predčasné ukončenie sezóny (finančný atď.)?

6. Aké posolstvo by ste odovzdali basketbalovým fanúšikom na Slovensku?

 

BK Slávia Žilina - Jozef Galdun, predseda správnej rady

1. Zaskočilo nás to, ale pri sledovaní informácií, čo sa deje v Európe a čo na Slovensku, bolo naše rozhodnutie rýchle a jednoznačné. Mali sme ambíciu umiestniť sa do 4. miesta, bohužiaľ musíme to odložiť na budúcu sezónu.

2. Zdravie hráčov, funkcionárov a tiež aj našich fanúšikov.

3. Áno.

IMG 8033

4. Boli to s nimi ťažké a náročné rokovania, niektorí sa dožadovali doplatiť mzdy až do konca sezóny, ťažko chápali, čo sa deje, mali aj strach, chceli ísť domov, čo sa nám nakoniec aj podarilo a k dnešnému dňu máme všetkých zahraničných hráčov mimo územia Slovenska.  

5. Určite finančný, pretože dohodnutí sponzori budú tiež bojovať s finančnými ťažkosťami a samozrejme, aj výpadok na vstupnom. Čas ukáže, čo nás ešte postihne.  

6. Aj napriek ťažkej a zložitej situácii zostaňte verní basketbalu.

IMG 9075

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - Rastislav Javorský, predseda klubu

1. Nie je to jednoduché. Zostalo niečo nedokončené. Uvidíme, ako to bude s mládežou. Ešte sme nemali stretnutie vedenia klubu s trénermi, sponzormi, podporovateľmi klubu... 

2. Situácia na Slovensku, v Európe, vo svete. Zdravie je prednejšie. Rozhodnutie urýchlilo náhle uzatváranie hraníc. To, čo vidíme dnes, ma len utvrdzuje v správnosti nášho rozhodnutia.

3. Áno. Tabuľka nebola úplná. do konca základnej časti sa poradie mohlo ešte niekoľkokrát zmeniť. Play off by bolo veľmi zaujímavé, doplnenie družstiev a momentálna forma mohla priniesť zaujímavé výsledky.

9  

4. Po ukončení súťaže sme na 16.3. zabezpečili letenky z Krakova. Situácia sa však tak dynamicky menila, že už v sobotu boli štyria na ceste domov a v nedeľu ráno ostatní dvaja. Dnes sú už všetci šťastne doma. Mali sme obavu, či to stihneme pred uzavretím hraníc, respektíve letísk.

5. Ešte to nemáme zrátané, samozrejme, výpadok budeme cítiť. Kluby prišli o finančne najzaujímavejšiu časť sezóny.

6. Dnes je najdôležitejšie zdravie všetkých. Som presvedčený, že keď táto hrozba skončí, tak potešíme fanúšikov basketbalu.

24

MBK Baník Handlová - Karol Kučera, manažér klubu

1. Nebolo to jednoduché, dokonca si myslím, že pre náš klub veľmi ťažké rozhodnutie, nakoľko sme v predchádzajúcich troch týždňoch vyvinuli strašne veľa úsilia a energie, aby sme sa posilnili pred záverečnou časťou sezóny, ale určite sme všetci mysleli hlavne na zdravie hráčov a všetkých ľudí, ktorí pracujú pre náš klub.

2. Tak, ako som povedal, k tomu, aby sme ukončili tento ročník, nás viedol hlavne zdravý rozum a starosť o zdravie všetkých ľudí, ktorí pracujú pre handlovský basketbal.

3. Určite áno, neviem si predstaviť, že by sa v tejto situácii mohol niekto tešiť zo získanej medaily alebo dokonca z majstrovského titulu. Samotné umiestnenie je v tejto chvíli úplne nepodstatné. Poviem vám na to len jednu vetu - "Pivnicu mám plnú plechových medailí, ktoré sú mi na nič."

IMG 4240

4. Tak, to je otázka na mieste. Tak náročný deň, ako bol štvrtok (poz. 12. marca), som snáď vo svojej 30-ročnej basketbalovej kariére ešte nezažil. Od okamihu, keď sme rozhodli o ukončení ligového ročníka som začal pracovať na tom, aby sa nám podarilo poslať našich zahraničných hráčov domov. A vôbec to nebolo jednoduché, čo mi určite potvrdia aj moji kolegovia z ostatných klubov. Balkánski hráči to mali jednoduchšie, ráno sadli do auta a cestovali domov, horšie to však bolo s Američanmi. V prvom rade sme museli zabookovať letenky, čo sa nám rýchlo podarilo, ale najťažšie bolo nájsť pre nich odvoz z Handlovej na Schwechat. Tu si bolo treba uvedomiť, že človek, ktorý ich tam zaviezol, musel absolvovať 4-hodinovú čakaciu dobu na hraniciach pri ceste späť, ale hlavne 14-dňovú karanténu po návrate domov na Slovensko. A nájsť takého človeka bolo to najťažšie zo všetkého. Ale podarilo sa a naši Američania v piatok okolo obeda odcestovali a dnes sú doma.

5. Tak to ešte len uvidíme, samozrejme sme prišli o príjem zo vstupného a aj naši sponzori nám dali podmienky na možnosť zabezpečenia budúcej sezóny na základe umiestnenia v tejto sezóne. Samozrejme, nakoľko sme skončili sezónu 12. marca, naše náklady sa zase znížia o minimálne 1-2 mesiace, čo však nikoho z nás neteší.

6. V prvom rade sa chcem poďakovať handlovskému fanúšikovi za celú sezónu. Myslím si a to už mám hodne za sebou, že taký fanklub, ako sme mali v Handlovej túto sezónu, sme ešte nemali. Všetka česť za to, čo dokázali v hľadisku pre tím urobiť, či už v domácom prostredí alebo na palubovke súpera. A úplne na záver verím, že toto všetko, čo sa tu udialo, nás len posilní a všetci sa opäť stretneme v športovej hale čo najskôr.

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Stehlík, Barbora Klorusová, Lenka Molnárová