• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Okolo situácie s basketbalom v Prievidzi bolo dlhé týždne ticho, verejnosť dostávala len minimum informácií. Generálny manažér klubu Marko Batina nám v rozhovore poodhalil aktuálnu finančnú situáciu a tiež približnú skladbu družstva v novom ročníku.

Ak nerátame zmenu na poste hlavného trénera, tak Prievidza ako jeden z mála klubov zatiaľ neoznámil žiadne hráčke pohyby. Podľa dostupných informácií majú pod zmluvou len duo Adam Antoni a Matej Majerčák. Aká je aktuálna situácia, to nám ozrejmil funkcionár Prievidze: „Ako aj v iných kluboch, tak aj u nás je situácia veľmi zložitá. Pomaly sme začali trénovať s hráčmi, ktorých máme k dispozícii. Trénujeme aj individuálne. Spolu s trénerom Marošom Helmecym spolupracujeme a snažíme sa vytvoriť čo najlepší tím. S rozpočtom sme však išli dole, takže naše možnosti sú obmedzené. Niektorí naši sponzori sa rozhodli vzhľadom ku kríze okresať svoje vklady do nášho klubu.“

Podobne ako väčšina účastníkov SBL, tak aj v Prievidzi budú musieť počítať s nižším rozpočtom, ako bolo zvykom po predošlé roky. Na čo sa teda musia pripraviť fanúšikovia BC? „S rozpočtom sme išli dole o 60 percent. Táto sezóna bude teda najmä o hraní basketbalu, nemôžeme mať také ambície ako v minulej sezóne. My, aj fanúšikovia sme zvyknutí na vysokú úroveň, tentoraz to však bude zložité. Ale budeme robiť všetko, čo bude v našich silách,“ odpovedal Batina.

Nemenej dôležitou témou je tiež potenciálne zloženie družstva. V tomto smere sa črtá aktívnejšia spolupráca s mládežníckym klubom MBA Prievidza, kde pôsobil doteraz aj nový tréner mužov Maroš Helmecy: „V nasledujúcej sezóne budeme dávať väčšiu príležitosť talentovaným, mladým slovenským hráčom. Budeme spolupracovať s MBA Prievidza. Chceme Slovákov, ktorí majú chuť hrať basketbal a zároveň tvrdo pracovať. Prvý rok sa budeme snažiť ich etablovať do družstva. Zatiaľ sa ukazuje, že chlapci chuť majú, bojujú o svoju šancu a ukazujú progres.“

IMG 2047

Jednoznačne najdiskutovanejšou témou posledného obdobia sú finančné podlžnosti klubov. S tými sa pasujú prirodzene aj v Prievidzi. Od februára dokonca svieti na stránke Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) zákaz podpisovania nových hráčov. Podľa dostupných informácií ide o bývalého kouča Michaela Claxtona. „Sme si vedomí, že existuje dlh voči jednej osobe, ktorá u nás pôsobila. S dotyčným človekom komunikujeme. Plánujeme dlh uhradiť, aby sme mohli novú sezónu začať s čistým stolom,“ ozrejmil situáciu Batina.

Aktuálneho držiteľa Slovenského pohára tak podľa všetkého čaká mierny ústup z pozícií, na aké boli fanúšikovia na Hornej Nitre zvyknutí. „Ďalšia sezóna bude o prežívaní. Polovica európskych klubov prišla o veľké peniaze. A to môžeme hovoriť aj o iných športoch. Sme radi, že vôbec môžeme hrať. Musíme si všetko teraz viac vážiť. Nebude to teraz o výsledkoch, keď niečo vyhráme budeme radi, keď nie, musíme to brať reálne. Užijeme si basketbal a v budúcnosti zasa môžeme nadviazať na naše úspešné roky,“ dodal na záver generálny manažér BC.

Foto: Vladimír Králik