• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V netradičnom období a fáze prípravy sa Levice vybrali na dvojicu prípravných zápasov do Česka. Proti Brnu a reprezentačnému tímu Česka do 24 rokov odohrali kvalitné zápasy, po ktorých sa ušli na ich stranu slová chvály. S trénerom Patriotov Michalom Madzinom sme hodnotili túto „mini“ výpravu a tiež pomoc od konkurenčného BKM Lučenec.

Po viac ako troch mesiacoch si na seba obliekli „žlto-zelení“ hracie dresy, aby si osviežili nasadenie zo súťažných zápasov. Tentoraz to však bolo v špecifickej situácii, keďže zverenci trénera Michala Madzina majú zatiaľ za sebou iba hrubú prípravu, ktorú začali v polovici mája. Aj z tohto pohľadu to bolo odlišné prípravné stretnutia, na aké boli doteraz všetci zúčastnení zvyknutí.

„Neverím, že niekto niečo podobné zažil. Dobrá skúsenosť. Teší ma, že sme to zvládli zdraví a chlapci si z chuti zahrali. Myslím si, že celkovo sme určite spokojní a asi to aj trochu predčilo očakávania. Hlavne som rád, že sme to všetko zvládli zdraví, pretože v tejto fáze prípravy to pre chalanov nebolo jednoduché,“ povedal tréner Levíc.

V Brne zdolali miestne mmcité1 celkom hladko 95:77, na druhý deň ich čakal súper oveľa zvučnejšieho rangu. Patriotov preveril český tím do 24 rokov, ktorý mal záujem o konfrontáciu so zahraničným súperom. Slovenský zástupca hral s družinou trénera Ronena Ginzburga vyrovnanú partiu 38 minút, nebyť nevydarenej koncovky (konečný výsledok - 71:78), tak mohol odchádzať z Česka s dvoma víťazstvami.

„Keď hovoríme len o druhom stretnutí (poz. s Česko „U24“), tak to bolo veľmi zaujímavé. Čím viac takýchto zápasov, tým by sme sa vedeli viac posúvať a zlepšovať. Som však rád za poradie stretnutí. Brno nastúpilo s mladými chalanmi, bolo dobré, že ten zápas bol prvý. Trochu sme sa oťukali. Druhý deň sme už boli na tom možno o trochu lepšie, ale na druhej strane, určite chýbali sily, pretože chlapci išli do toho z úplne plnej prípravy,“ zhodnotil Madzin jednotlivé duely.

lv cr 2

Konfrontáciu našej najvyššej súťaže s českou reprezentáciou si v Nymburku nenechali ujsť viaceré známe mená. V hľadisku bolo možné zazrieť členov národného výberu Vojtěcha Hrubana, Jaroslava Bohačíka či Pavla Pumprlu. Prítomní bol aj rodinný klan Zídekovcov (poz. Jiří Zídek bol najlepší basketblista Česka 20. storočia, jeho syn Jiří si zahral v NBA za Charlotte, Denver a Seattle), respektíve kouč Nymburku Oren Amiel. Prípravný duel mal tak mimoriadne fundované publikum. „Ja som to osobne veľmi vnímal. Bol to aj dobrý pocit, užil som si to. V hale, ale aj v publiku to dýchalo úrovňou,“ uviedol kouč Patriotov.

Pozitívna odozva na duel prišla po stretnutí aj od trénera reprezentačného výberu Česka Ronena Ginzburga: „O Leviciach sme vedeli a ukázali, že je to múdre a vysoké družstvo. Bol to pre nás dobrý test zahrať si proti takému tímu, ako sú Levice. Myslím si, že na konci už boli unavení, keďže deň predtým hrali prípravný duel proti Brnu. To je pochopiteľné. Bol to však dobrý zápas z oboch strán v tomto čase.“ Tieto slová prirodzene potešili aj kormidelníka „žlto-zelených“: „Vážim si jeho hodnotenie nášho herného prejavu. Určite to je aj na základe toho, v akej fáze prípravy sme na to nastúpili. Celkovo by som povedal, že by som si veľmi rád podobný zápas zahral aj v budúcnosti, možno v inej fáze prípravy.“

lv cr 3

V Česku ešte nepomohla Patriotom napokon nová posila tímu David Abrhám, ktorého vyradila z hry choroba vyžadujúca antibiotiká. Vedenie klubu zháňalo na tento výjazd viaceré „posily“, v kuloároch lietali rôzne známe mená, ale napokon väčšina z nich odmietla. „Chápem, že to nie je úplne ľahké v takejto fáze, nabehnúť do úplne cudzieho klubu a hneď hrať. Nie každý je pripravený tak, aby mohol hrať 100% zápas. Rozumiem tomu, že nie každý pozitívne reagoval. Možno je dobré, že napokon obaja boli z jedného klubu, pretože sa obaja chalani poznali a možno to tak jednoduchšie celé zapadlo,“ vyjadril sa Madzin.

Voľba napokon padla na domáceho odchovanca Juraja Boócza a dvojicu z Lučenca - Simeon Jackuliak, Ján Zorvan. Všetci traja dočasní Patrioti zanechali na palubovke dobrý dojem, čo potešilo aj hlavného trénera: „V prvom rade, veľmi pekne ďakujem klubu BKM Lučenec, trénerovi Petrovi Jankovičovi a hlavne chlapcom, ktorí boli ochotní prísť a pomôcť. Myslím si, že to bolo veľmi potrebné a dôležité. Verím, že aj pre nich to bol dobrý zážitok, po dlhom čase si zahrať dobrý zápas.“

Patrioti tak po dvoch prípravných zápasoch pokračujú v intenzívnej príprave na nový ročník SBL. „Pokračujeme ešte jeden týždeň, po ňom ukončíme júnovú časť prípravy. Väčšina našich chlapcov bude pokračovať v reprezentačnom bloku. Letnú prípravu začneme v auguste. To je nejaký hrubý plán,“ uzatvoril Madzin.

Foto: Facebook