• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pri letmom pohľade na neho si všimnete zmeny. Americký krídelník v službách Lučenca James Murray-Boyles pôsobí na palubovke vyzretejšie, je sebavedomejší a tiež silnejší. Aj jeho dôležitejšia rola v rámci tímu priniesla „Novohradčanom“ vydarený vstup do sezóny.

Nie je bežné, aby zámorský basketbalista zostal súčasťou slovenských paluboviek viac ako jednu sezónu. Ešte viac po tom, ako vo farbách Lučenca prežije úspešný vstup do profesionálnych vôd. Lenže situácia na trhu bola iná, ako po minulé roky a preto sa Murray-Boyles rozhodol napísať minimálne ešte jednu hráčsku kapitolu v drese BKM.

„Rozhodol som sa pokračovať v Lučenci z toho dôvodu, že v súvislosti s koronavírusom bola celkovo neistá situácia a klub stál o moje služby. Mal som nejaké ponuky na stole, ale žiadna z nich nebola taká, akú mi predostrel Lučenec. Bola to pre mňa v danej situácii najlepšia ponuka. Náš tréner Peter Jankovič je veľmi dobrým koučom, vo veľkej miere stál za rozhodnutím, že pokračujem vo farbách Lučenca. Spolu so mnou pokračujú aj niektorí hráči, ktorých som poznal, čo tiež zohralo rolu,“ vyjadril sa 23-ročný basketbalista.

Absolvent univerzity North Carolina at Pembroke patril k dôležitým členom tímu vo svojej prvej sezóne v Lučenci, v priemere atakoval v zápasoch hranicu 10 bodov a 5 doskokov. Spolu so spoluhráčmi dosiahol na finále Slovenského pohára a vysoké ambície mal aj v SBL. O to väčšia škoda, že sa sezóna musela predčasne skončiť.

DSC 2695

„Moja prvá profesionálna sezóna bola veľmi dobrá. Lučenec šokoval mnohých ľudí. Škoda, že sme ju nemohli dokončiť. Chceli sme v play off ukázať, na čo máme. Nepodarilo sa nám to, to je však v poriadku,“ myslí si Murray-Boyles.

Teraz je pred Lučencom nová kapitola a k dispozícii je aj iný Murray-Boyles. Evidentne sebavedomejší, skúsenejší, silnejší a tiež dôležitejší pre svoj tím. Čo všetko sa udialo počas dlhej prestávky? „Celé leto som sa sústredil na to, aby som sa vrátil silnejší. Po prvej sezóne som cítil, že v tomto smere musím na sebe popracovať, keďže v tejto lige hrajú silní hráči. Pracoval som tiež na svojich individuálnych schopnostiach, videá som tiež sledoval vo veľkej miere. Základom bolo, aby som nabral silu a zlepšil prácu s loptou. Na univerzite som viac hral vnútri, v Lučenci sa viac hýbem okolo perimetra. Pracoval som na svojich rozohrávačských schopnostiach, pick-n-rolle, clonách, obrane menších hráčov atď.,“ odpovedal hráč Lučenca.

DSC 2790

Lepšia streľba, lopta je viac v jeho rukách a tiež štatistiky išli smerom nahor. Američan má nemalý podiel na tom, že Lučencu patrí v tabuľke druhá pozícia. „Novohradčania“ zatiaľ napĺňajú predsezónne predpovede, ktoré radili družstvo do boja o najvyššie pozície.

„Tréner mi povedal, že v tejto sezóne budem mať oveľa podstatnejšiu úlohu v rámci tímu. Nemáme totiž takých hráčov, ako v predchádzajúcom ročníku. Očakáva sa odo mňa, že zoberiem na seba väčšiu zodpovednosť. Myslím si, že som mal dobrú nováčikovskú sezónu, aj keď som toho názoru, že mohla byť ešte lepšia. Už v prvom zápase som chcel ukázať, že to bude lepšie nielen z mojej strany, ale aj zo strany družstva. Ligovým konkurentom chceme ukázať, že nie sme tu len do počtu,“ vyhlásil Murray-Boyles.

DSC 0197

Prirodzene Lučenčanom chýba v hľadisku povestný šiesty hráč - fanúšik, no aj bez neho sa im zatiaľ darí. S akými cieľmi vstupoval Američan do svojej druhej profesionálnej sezóny? „Veľmi sa mi páči, ako Lučenec vyzerá. Máme tu viacero dobrých hráčov, ktorí dokážu na palubovke rôzne veci. Súpiska vyzerá dobre, preto cítim, že môžeme niečo špeciálne dosiahnuť. Mám nejaké osobné ciele, ale tie si nechám pre seba. Tajnou túžbou je vyhrať titul. Chcem byť čo najlepším basketbalistom a byť čo najviac prospešný pre tím Lučenca,“ dodal na záver Murray-Boyles.

Foto: Lukáš Droppan