• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Je jedným z úspešnej liahne Interu Bratislava. Sedemnásťročný Tomáš Borodovčák dostal priestor nielen na súpiske „žlto-čiernych“, ale často zasahuje do zápasov aj v pozícii hráča základnej päťky. Odchovanec bratislavského klubu si váži šancu od vedenia, je si však vedomý, že to potrebuje ukázať aj na ihrisku.

Bola a je to veľká téma, pokiaľ sa bavíme o družstve z Pasienkov. V priebehu niekoľkých mesiacov sa výrazne totiž zmenila klubová filozofia. Z družstva, ktoré malo pravidelne najvyššie ambície, sa stal tím, ktorý sa aj pod vplyvom okolností rozhodol dať šancu početnej skupine mladíkov z vlastnej akadémie. Až sedem z nich má menej ako 20 rokov.

„Všetci vieme, že sa nám naskytla táto šanca aj vďaka pandémii koronavírusu. Napriek tomu už Inter pár rokov veľmi dobre pracuje s mládežou a vypracovali z nás hráčov, ktorí sú schopní na svoj vek sa merať aj so skúsenými hráčmi. Dúfam, že dokážeme pomôcť našim skúsenejším hráčom v tíme uhrať dobré zápasy,“ povedal na úvod Borodovčák.

„Žlto-čierni“ v predchádzajúcich rokoch zbierali medzinárodné skúsenosti v mládežníckych kategóriách a následne ich pretavili aj do početných úspechov na záverečných turnajoch majstrovstiev Slovenska. Obzvlášť pôsobivá bilancia prišla počas leta, keď všetkých 6 družstiev Interu získalo cenný kov. Štyri tímy sa dokonca stali majstrami Slovenska vo svojej kategórii.

IMG 0874

„Mali sme s chalanmi pár úspešných sezón a vďačím len Interu a trénerom za to, aký hráč sa zo mňa zatiaľ stal. Určite je to obrovská motivácia sa posunúť niekam ďalej. Bol to super pocit a postavilo to predo mňa ďalšiu výzvu. Dostali sme veľkú príležitosť ukázať sa. Zo začiatku som bol trochu nervózny, lebo predsa je to iný level, na aký som bol zvyknutý. Nový tréner, aj noví spoluhráči, ale pomaly si na to začínam zvykať a aj si to užívať,“ prezradil odchovanec Interu.

Spomedzi mladíkov v kádri trénera Alberta Blanca Vilu je Borodovčák druhý najvyťažovanejší a až v 6 z 10 zápasov začínal duel ako hráč základnej päťky. „Od začiatku ligy mi tréner dával celkom veľa príležitostí na hranie. Som vďačný, že má tréner vo mne určitú vieru a stavia ma do základu. Keď mi prvýkrát povedal, že nastúpim v základe, tak som bol v strese, ale skúsenejší hráči ma povzbudili a dodali mi sebavedomie. Nie som najskúsenejší, ale myslím si, že poskytujem v základe istú energiu, ktorá pomáha aj našej tímovej hre,“ uviedol Borodovčák.

DSC 4976

Sedemnásťročný krídelník je pri tom ešte stále súčasťou aj juniorského družstva. Vie si tak porovnať rozdiely medzi mládežníckou a mužskou kategóriou: „Určite najväčšou zmenou je veľké množstvo signálov v útoku, na čo som nebol zvyknutý. Taktiež sa hrá viac disciplinovaný a organizovaný basketbal. Ostatní hráči sú fyzicky vyspelejší, ale viem, že aj to časom príde. Musím sa sústrediť a dodržiavať pravidlá v útoku, aj v obrane, ktoré máme dané a hlavne počúvať rady skúsenejších hráčov, ktorí si týmto procesom samy prešli. Taktiež musím pracovať aj na svojej fyzickej stránke, aby som sa silnejším hráčom dokázal vyrovnať. Mám šancu nabrať veľmi veľa nových skúseností. Ukazuje mi to, na aký level sa musím dostať, aby som bol schopný sa presadiť aj v profesionálnom basketbale.“

Prednedávnom zaujala na sociálnych sieťach spoločná fotka Borodovčáka s jeho tímovým kolegom, Danielom Randuškom. Viac nám už prezradil samotný hráč: „S Danom sme sa poznali už od škôlky a potom sme sa opäť stretli na basketbale. Prešli sme si spolu za 7 rokov skoro všetkým, ťažkými začiatkami, tvrdou prácou, ale taktiež aj veľmi veľa úspechmi. S mojimi spoluhráčmi z mladších kategórii sme spolu strávili strašne veľa úžasných basketbalových, ale aj normálnych chvíľ. Môžem naozaj povedať, že sú mojou druhou rodinou a Dano je jeden z mojich najbližších bratov.“

IMG 6243

Vekovo síce patrí ešte do mládežníckych kategórií, ale už sa postupne oťukáva aj v mužskom basketbale. Aké má Borodovčák basketbalové ciele? „Treba si dávať vysoké ciele, aby sme sa za nimi mohli stále naťahovať a zlepšovať sa. Mojim cieľom je hrať profesionálny basketbal niekde v Európe na vysokej úrovni,“ odpovedal na záver hráč Interu.

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan