• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Američan Daquaise Andrews prišiel pod Tatry v januári 2020, kde podobne ako mnohí jeho krajania, odštartoval svoju profesionálnu kariéru. Sezónu však predčasne ukončil koronavírus, 24-ročný rozohrávač sa však rozhodol pokračovať vo svojej misii v drese Iskry. A urobil dobre, práve na jeho schopnostiach je totiž postavená hra Svitu.

V predchádzajúcom ročníku naskakoval do zápasov z lavičky, teraz si vyslúžil post prvého rozohrávača tímu. Podstatne vyššia minutáž, oveľa väčšia zodpovednosť a prirodzene aj tlak, keďže práve na jeho pleciach často stojí úspech, respektíve neúspech spoluhráčov. Andrews v tomto smere neľutuje pokračovanie na slovenských palubovkách:

„Vedenie Svitu mi verilo a dalo mi možnosť, za ktorú im budem do konca života vďačný. Keď som sem prišiel v predchádzajúcej sezóne, tak som odohral len 12 zápasov. Začal som tu profesionálnu kariéru, klubu sa pozdávali moje výkony. Tak mi bolo jasné, že je dobrá šanca ukázať moje schopnosti počas celého ročníka.“

To sa zámorskému basketbalistovi nesmierne darí, keďže vo viacerých štatistikách patrí k popredným hráčom nielen svojho družstva, ale aj celej súťaže. Najvýraznejší rozdiel je badateľný v priemernom počte bodov, asistencií a doskokov na zápas. Štvrté miesto v počte asistencií a druhé v počte ziskov nie je prekvapujúce, ale siedma priečka v doskokoch je určite pre mnohých prekvapením. Andrews má totiž len 188 cm, no vďaka všetkým vyššie spomenutým veciam je v priemernej užitočnosti na 4. mieste SBL.

DSC 3954

„Znamená to pre mňa všetko, že môžem byť jeden z lídrov tímu a hráč, ktorého produkcia v každom zápase je dôležitá. V minulej sezóne som sa do toho len dostával, teraz už poznám svoju úlohu. Čo sa týka doskokov, je to všetko o srdci a chcení sa pobiť o loptu. Svit hrá často 'small ball', takže viem, že musím pomáhať mojim chlapcom aj v tejto činnosti,“ uviedol playmaker Svitu.

„Medveďom“ patrí síce v tabuľke piata priečka, vďaka rôznemu počtu zápasov však nie je toto postavenie pre tím trénera Róberta Ištvánika vôbec zlé. V porovnaní so Spišskou Novou Vsou, ktorá má najviac víťazstiev (15) a najviac odohraných stretnutí (25), stráca kolektív spod Tatier na tento tím len 3 výhry a to má dve stretnutia k dobru.

DSC 5426

„Sezóna je zatiaľ dobrá, aj keď sme stratili niekoľko zápasov na palubovkách súperov. Určite sa z toho poučíme a pôjdeme v tabuľke smerom nahor. Ak by som mal zhodnotiť seba, tak by som si dal 7,5/8 bodov z 10. Viem, že ešte dokážem zlepšiť natoľko, aby som pomohol môjmu tímu k boji o majstrovský titul,“ vyhlásil Andrews.

Pre 24-ročného rozohrávača to bol prirodzene veľký skok k profesionálom, počas univerzitnej kariéry hral totiž len druhú divíziu NCAA. „Najväčším rozdielom je výška vysokých hráčov. V mojej konferencii mali hráči najviac 201 cm, v SBL pôsobia bežne pivoti s výškou 213 cm a viac, bežne sú aj viacerí na palubovke,“ ozrejmil hráč Iskry.

DSC 5187

Andrews je stále na začiatku svoje profesionálnej cesty, preto aj vo svojich cieľoch má celkom jasno: „Chcem pokračovať v každoročnom zlepšovaní, posúvať sa do lepších líg a súťaží. Chcem ukázať, že dokážem hrať proti najlepším na každej úrovni.“

Foto: Daniel Faix