• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pre viacerých bolo prekvapením, keď Lučenec oznámil meno svojej posily. Kanaďan Patrick Šimon je totiž držiteľom aj slovenského pasu, vďaka čomu nezabral na súpiske miesto pre legionára. Dvadsaťpäťročný podkošový hráč je prvýkrát v kariére súčasťou najvyššej súťaže, v budúcnosti by sa chcel prebojovať do reprezentačného tímu Slovenska.

Šimon sa síce narodil a bol vychovaný v Kanade, ale jeho prvým jazykom bola slovenčina. Jeho rodina pochádza z Košíc a ako jediný z nej sa narodil v Kanade. Na Slovensko prišiel po 13 rokoch už ako profesionálny basketbalista.

„Som hrdý na to, že som bol vychovaný ako Slovák a nesmierne šťastný z toho, že tu môžem hrať basketbal. Na Slovensku sa mi veľmi páči, ľudia sú tu skvelí a celý realizačný tím, na čele s majiteľmi, mi dáva pocit, že som doma. Situácia s koronavírusom je ťažká, ale všetci sme v rovnakej situácii. Verím, že túto sezónu zvládneme bez problémov,“ povedal na úvod hráč Lučenca.

Na univerzite hral za školu British Columbia, následne sa upísal svojmu prvému angažmánu v Európe. V druholigovom rakúskom Fürstenfelde mal nakročené k vynikajúcej sezóne, ktorú však zastavilo vážnejšie zranenie. Šimon sa tak vytratil z paluboviek na viac ako rok, aj preto hráva v drese „pelikánov“ zatiaľ len približne 11 minút na zápas.

DSC 0739

„Som veľmi vďačný za príležitosť, ktorú mi Lučenec dal. Ani slovami nie je možné opísať, čo to pre mňa znamená, že môžem robiť to, čo milujem a na profesionálnej úrovni. Mám za sebou dlhý proces od zranenia k návratu na palubovky. Z tohto pohľadu nie je jednoduché sa vrátiť v takom stave, ako tomu bolo predtým. Počas doterajšieho pôsobenia v Lučenci som mal problémy s mojim kolenom, keďže si opäť musí zvyknúť na zápasy. Čoskoro však budem späť ešte lepší,“ vyjadril sa sebavedomo Šimon.

Okrem toho hrá Kanaďan so slovenským pasom, premiérovo v najvyššej súťaži: „SBL má svoju kvalitu, je tu mnoho silných hráčov. Každý tím má šancu vyhrať v každom zápase, to pridáva súťaži na atraktivite. V každom stretnutí musíte zo seba vydať všetko.“

Šimon už síce reprezentoval Kanadu, ale nebolo to na žiadnom oficiálnom podujatí pod hlavičkou FIBA. Novému reprezentačnému trénerovi Slovenska sa tak otvára možnosť otestovania hráča Lučenca, čo je aj jeden z cieľov samotného hráča: „Mojím snom je hrať za Slovensko. Chcem túto sezónu dokázať, že mám šancu vyslúžiť si túto možnosť.“

Foto: Lukáš Droppan