• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vo svojej prvej sezóne na Slovensku dominoval v drese Lučenca. Po necelých dvoch rokoch a piatich basketbalových zastávkach, sa sem opäť vrátil, voľba padla na Inter Bratislava. Duke Shelton si na Pasienkoch zvyká na to, že sa od neho vyžadujú odlišné úlohy a tiež to, že je teraz z neho hráč z lavičky.

Američan prišiel do hlavného mesta z neďalekej Viedne, kde sa jeho sezóna nevyvíjala podľa predstáv. Zo začiatku hrával približne 20 minút na zápas a aj štatisticky si svoju úlohu plnil, no postupom času sa posúval v rámci lavičky ďalej a ďalej od nejakej pozície v tíme. Na prelome kalendárnych rokov spadol jeho priestor na palubovke na približne 5 minút.

„Pre návrat na Slovensko som sa rozhodol s ohľadom na okolnosti. Hral som za Viedeň, kde som však nehral veľa minút. Chcel som sa vrátiť na správnu cestu, preto som cítil, že mám ísť sem. Musel som sa rozhodnúť, momentálne som rád, ako to dopadlo. Neviem, prečo to vo Viedni nevyšlo. Zo začiatku bolo všetko v poriadku, tréningy boli okej, tréner mi vyhovoval, hrali sme solídny basketbal. Postupne mi ubúdali minúty na palubovke a tréner využíval svojich hráčov, ktorých mal pri družstve dlhšiu dobu. Hľadal som nové pôsobisko, kde by mi to sedelo,“ prezentoval nám Shelton svoj pohľad.

K „žlto-čiernym“ sa pridal v závere prestupového obdobia a postupne sa snaží etablovať v systéme trénera Olega Meleščenka. Samozrejme, čísla z Lučenca sú aktuálne pre neho nedostižnou métou, ale ani priemer 8 bodov a 6 doskokov na duel, nie sú zlými hodnotami.

IMG 4691

„Veľmi sa mi páči na Interi. Hráči majú dobrú energiu, rovnako je na tom realizačný tím. Teší ma, že som v basketbalovom prostredí, kde sa cítite, ako keby ste doma. Takto to vnímam na Pasienkoch. Mám odlišnú rolu, ako tomu bolo v Lučenci, to je jasné. Naskakujem z lavičky, čiže si na to zvykám. Snažím sa robiť pre mužstvo všetko, čo sa odo mňa vyžaduje, aby sme na konci zvíťazili. Liga sa zmenila, mnoho nových tvári. Som starší, vidím tu po tých pár rokoch mladších basketbalistov. Čo sa týka kvality, tak je približne na rovnakej úrovni, ako keď som tu bol prvýkrát. Je to rýchla súťaž, sú v nej kvalitní rozohrávači a nie je tu až toľko vysokých hráčov,“ vyjadril sa hráč Interu.

Sezóna 2019/2020 by sa v jeho podaní dala charakterizovať ako cestovateľská, stihol si totiž vyskúšať štyri rôzne krajiny a rovnaký počet klubov. Začínal v nemeckom Giessene, neskôr sa upísal fínskemu Kouvot Kouvola, bol krátkodobou náhradou v izraelskom Hapoel Afula, aby napokon hral za neďaleké Olomoucko. V Česku, podobne ako všade inde na svete, bol napokon súťažný ročník predčasne ukončený.

IMG 0488

„Predchádzajúci ročník, to bola turbulentná sezóna (smiech). Za nič na svete by som to však nemenil. Vyskúšal som si rôzne súťaže a úlohy, to sú pre mňa neoceniteľné skúsenosti. Profesionálom som len tretiu sezónu, ale mám toľko skúsenosti, že som ako keby odohral už sedem – osem súťažných ročníkov,“ myslí si Shelton.

S Interom ho čaká ešte záver základnej časti, v ktorom sa pokúsia vrátiť na tretie miesto. Ak by im to nevyšlo, tak je jasné, že začínajú prvé kolo play off na domácej palubovke. Aj keď forma tímu z Pasienkov nie je v tomto období ideálna, tak zverenci trénera Olega Meleščenka budú určite nepríjemným súperom pre každého.

„Ak pôjde táto sezóna tak, ako chceme, tak máme šancu na finále. Chcem sa vrátiť na správnu basketbalovú cestu,“ povedal Shelton na záver o svojich cieľoch.

Foto: Vladimír Dorňák