• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Väčšinu svojej trénerskej kariéry pracoval v ženskom basketbale, ale ako bývalý hráč má prirodzene silný vzťah aj k dianiu v mužskom basketbale. Po viac ako piatich rokoch sa vracia Štefan Svitek späť do Niké SBL, keď sa rozhodol prijať výzvu viesť Spišských Rytierov. S „Novovešťanmi“ ho čaká veľká výzva, na ktorú je skúsený kouč pripravený.

Do Spišskej Novej Vsi prichádza po najúspešnejšom roku v histórii klubu. Rytierom sa pod taktovkou Tea Hojča podarilo získať double, keď vyhrali majstrovský titul a Slovenský pohár. Tento počin sa podaril účastníkovi Niké SBL prvýkrát po 11 rokoch. Slovinský tréner sa ale rozhodol prijať ponuku maďarského Atomerőmű Paks, a tak na jeho uvoľnené miesto zasadol práve Svitek.

„So Spišskou Novou Vsou sme sa dohodli, preto som sa vrátil do mužského klubového basketbalu. Nie je to pre mňa nejaká novinka, s mužmi som už pracoval. Do tohto diania sa vraciam po piatich rokoch. Uvidíme, v čom to bude iné, ako vtedy. Na prácu sa teším, aj v tejto chvíli robím skauting na nasledujúcu sezónu. Nič nemôžeme nechať na náhodu,“ uviedol nový kouč Rytierov.

Svitek naposledy viedol v mužskom basketbale vtedajšieho nováčika Niké SBL - KB Košice. Po predčasnom konci sa vrátil do ženského basketbalu, na klubovej scéne koučoval Polkowice, Toruň a Krakov, tiež maďarský Miškovec. Od roku 2017 sedí na lavičke ženskej reprezentácie Česka. Pred niekoľkými dňami sa s ňou, podobne ako Slovensko, predstavil na majstrovstvách Európy vo Francúzsku a Španielsku. Oba reprezentačné výbery dopadli rovnako, skončili už v skupinovej fáze.

„To, že prechádzam od žien k mužom, neberiem vôbec ako nejakú veľkú zmenu, ktorou by som sa mal zaoberať. Beriem to tak, ako to je. Samozrejme, mám skúsenosti aj s koučovaním mužov, takže verím, že nadviažem na niektoré úspechy, ktoré sa podarili dosiahnuť. Hra mužov je predsa len atletickejšia a fyzickejšia ako hra žien. Iná je aj psychika hráčov a hráčok, čo bolo vidieť aj na majstrovstvách Európy, kde som viedol tím Česka. V záverečnom zápase s Chorvátskom, ktorý sme prehrali, sa to tiež ukázalo. Česká reprezentácia sa bude meniť, niektoré hráčky chceli končiť. Uvidíme, ako sa to bude ďalej vyvíjať,“ vyjadril sa Svitek.

svitek rytieri 2

V jeho novom pôsobisku ho nečaká nič jednoduché. Na Spišských Rytierov bude zaostrená veľká pozornosť, keďže budú obhajovať double. Okrem toho sa plánuje klub premiérovo zúčastniť aj Alpsko-jadranského pohára. Ako to už však býva zvykom, hráčsky káder prejde podľa všetkého výraznými zmenami. Už teraz je jasné, že v bielo-modrom drese nebude pokračovať Mário Ihring. Je viac ako isté, že to nebude jediná citeľná strata z majstrovského tímu.

„To, že Spišská Nová Ves získala v minulej sezóne double, ma nejako nezväzuje. Ani svetové družstvá nevyhrávajú každú sezónu titul. Takže z tohto pohľadu si nemyslím, že by som bol pod nejakým tlakom. Treba spomenúť aj to, že sa obmieňa káder. Niektorí hráči odchádzajú, niektorí prídu. Musíme nahradiť aj rozohrávača Mária Ihringa, ktorý hru Spišiakov dirigoval. Myslím si teda, že tím bude postavený na nových základoch, takže to bude iné ako v minulej sezóne,“ uzatvoril Svitek.

Foto: Peter Jesenský, Fiba.basketball