• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalu na Slovensku roky chýba jednotné centrum, ktoré je pre iné športy už samozrejmosťou. To sa v týchto dňoch začína postupne meniť, bratislavská Eurovia aréna, domovský stánok Interu Bratislava, prechádza vytúženou rekonštrukciou. Z Pasienkov sa má stať moderné a multifunkčné Národné basketbalové centrum (NBC).

Unikátna nadčasová športová hala stojí na svojom mieste od roku 1962, s rekonštrukciami tak víta divákov už takmer 60 rokov. Jej konštrukcia však bránila vo výraznejšej prestavbe, čo sa zmenilo až v uplynulých mesiacoch. Aj s podporou štátu vznikol projekt Národného basketbalového centra, ktoré sa má v budúcnosti stať strechou pre slovenský basketbal. Po menších odkladoch sa na prestavbe Eurovia arény nedávno začalo pracovať.

„Celá rekonštrukcia haly je rozvrhnutá do troch krokov. V týchto dňoch už prebieha rekonštrukcia strechy, potom príde na rad samotné športovisko. Malo by sa meniť v interiéroch a aj v exteriéroch. Hala si zachová svoj charakter, ale bude akoby úplne nová. Predpokladaná dĺžka rekonštrukcie je 16 mesiacov. Keď sa začne na konci prázdnin, tak veríme, že na prelome rokov 2022/23 by táto fáza mohla byť ukončená. Posledná časť je prístavba s malou telocvičňou, šatňami pre športovcov a administratívnymi priestormi. Tam má vyrásť zázemie, ktoré bude spĺňať požiadavky súčasnej doby,“ prezradil predseda NBC a zároveň generálny manažér Interu Bratislava Michal Ondruš.

Z domovského stánku „žlto-čiernych“ a mnohých iných športov sa nateraz športovci vysťahujú, ale rekonštrukcia nezmení nič na jeho doterajšom profile. „Po celkovej rekonštrukcii haly určite nechceme rušiť multifunkčnosť športoviska, rátame s využitím rekonštruovanej haly aj na iné podujatia, či už halové športy alebo ďalšie akcie. Nejdeme ani zmenšovať veľkosť palubovky iba na basketbalové rozmery. Bola by to škoda, vzhľadom k ďalšiemu možnému využitiu haly zostanú hádzanárske alebo futsalové parametre zachované. Myslíme aj na kultúrno-spoločenské podujatia. Hala by sa teda mala využívať na rôzne podujatia, tak ako doteraz,“ uviedol basketbalový funkcionár.

nbc 2

Inovovaná Eurovia aréna by tak mohla vítať nielen ligové súťaže, ale aj mnohé medzinárodné podujatia, ako tomu bolo napríklad v roku 2017, keď sa v Bratislave a Piešťanoch hrali majstrovstvá Európy chlapcov do 18 rokov. „Určite rátame aj s organizáciou medzinárodných basketbalových súťaží. Tomu podriaďujeme aj parametre v projekte, aby sme splnili všetky požiadavky na prípadné pridelenie vrcholných podujatí. Tým, že sa vybuduje druhá plnohodnotná hracia plocha v hale, tak by sme sa mohli uchádzať o usporiadanie, minimálne, mládežníckych európskych šampionátov. Počíta sa s tým a je to jeden z cieľov do budúcnosti,“ vyjadril sa Ondruš.

S tým súvisel aj hlavný problém Interu Bratislava v predchádzajúcich týždňoch, a to, kde budú hrať zápasy Niké SBL. Táto téma sa zdá byť nateraz vyriešená: „Muži Interu budú hrať ligové zápasy v Pezinku. Pokiaľ ide o tréningový proces, snažíme sa to vyriešiť tak, že by sme ostali trénovať v Bratislave, kde by hrávali zápasy aj naše mládežnícke tímy. Ja si myslím, že skôr ako po dvoch sezónach sa do haly na Pasienkoch kvôli rekonštrukcii na zápasy nedostaneme.“

Hlavné mesto už dlhodobo trpí nedostatkom kvalitných športových hál. Aj z tohto dôvodu majú mnohé basketbalové kluby, vrátane Interu Bratislava problémy, kde vlastne trénovať a hrať zápasy. NBC by aspoň čiastočne mohlo túto záležitosť v budúcnosti vyriešiť.

IMG 3740

„Veľkým problémom Slovenska je nedostatok športových objektov. Keď nejaké sú, sú väčšinou v dezolátnom stave. Aj z tohto hľadiska vnímam rekonštrukciu haly na Pasienkoch ako obrovskú pomoc. Všetky problémy slovenského športu to samozrejme nevyrieši, ale pomôže to v mnohých smeroch. Basketbal sa bude hrať v peknom, novom prostredí, čo by mohlo podnietiť viac detí k záujmu o tento šport a aj divák sa bude lepšie cítiť v zmodernizovanom prostredí,“ myslí si Ondruš.

Súčasťou NBC bude moderná aréna, tréningová telocvičňa s basketbalovými parametrami, všetky potrebné priestory pre športovcov, posilňovňa pre vrcholový šport a verejnosť, regeneračná linka, ubytovacia časť pre športovcov, administratívne priestory, školiace priestory, stravovacie zariadenie pre športovcov, parkovisko a svoje sídlo tu nájde aj Slovenská basketbalová asociácia.

Foto: nbcbratislava.sk, yimba.sk, Vladimír Dorňák