• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V jednom z posezónnych rozhovorov sme bližšie predstavili Petra Zvaru. Sezóna 2021/22 sa napriek neistej dobe nezadržateľne blíži a preto sme člena vedenia BC Prievidza vyspovedali opäť. V rozhovore nájdete okrem informácií o ekonomickej situácii a cieľoch klubu aj zaujímavosti o podpise Mareka Jašša či možnostiach medzinárodnej konfrontácie.

- Ako by ste s odstupom času zhodnotili sezónu 2020/21?

"Dvomi slovami: spokojnosť a hrdosť. Spokojnosť s tým, že sme vôbec prežili, že sa nám podarilo uhrádzať záväzky načas, že sme v lige odohrali celú sezónu a že sa nám napriek prognózam podarilo postúpiť do play-off a tam potrápiť favorita zo Svitu. Hrdosť na to, že sa tréner aj hráči chopili svojej šance, tvrdo pracovali a urobili progres, čoho dôkazom sú pozvánky do reprezentácií mužov a U20."

- Posledná sezóna bola v znamení určitej stabilizácie klubu po finančnej stránke. Splnili ste svoj cieľ?

"Ako som už spomenul aj v predchádzajúcom rozhovore, prvoradým cieľom bolo vrátiť pošramotené meno klubu a uhrádzať záväzky načas. To sa nám napriek zložitej pandemickej situácii podarilo aj vďaka tomu, že sme s p. Kováčikom použili vlastné zdroje. Tie však nie sú neobmedzené, preto je teraz podľa mňa pred nami ešte zložitejšia úloha udržať tento trend."

- Dlhšie vznikajú medzi ľuďmi teórie o meškajúcich výplatách. Aký má klub postoj k týmto diskusiám?

"Sám som ich ešte ako fanúšik vnímal veľmi citlivo, ale tu je to aj o pochopení toho, ako funguje financovanie športu na Slovensku ako takého. Sme odkázaní prevažne na finančnú pomoc a podporu sponzorov a darcov. Mnohí z nich aj vďaka pandémii od podpory odstupujú alebo dnes ešte nevedia, či nás vôbec dokážu podporiť aj v nasledujúcej sezóne. O to ťažšie sa potom v neistote rozpočet zostavuje, keďže sa takto napĺňa len postupne a nepravidelne. Vlani sme si dali za prvoradý cieľ odbremeniť mysle hráčov a celého realizačného tímu od otázky „cinklo? necinklo?“, aby mohli tak svoje mysle naplno venovať iba športu. To sa nám na 100% podarilo. Bude to samozrejme priorita aj do ďalšej sezóny."

- Je teda sezóna 2020/21 ekonomicky uzavretá?

"Áno, všetky záväzky z aktuálne skončenej sezóny boli uhrádzané načas a sú vysporiadané."

- Okrem záväzkov vyplývajúcich z poslednej sezóny ste avizovali, že splátkový kalendár pre bývalých hráčov je rozložený na dva roky. Podarí sa v priebehu sezóny 2021/22 vyrovnať tieto podlžnosti?

"Pevne veríme, že áno a urobíme všetko preto, aby sme sa aj tejto poslednej záťaže „zbavili“."

IMG 0041

- Klub posilnila hrajúca legenda prievidzského basketbalu Marek Jašš. Hráč jeho kvalít a skúseností je určite aj primerane finančne ohodnotený. Ako sa tomu prispôsobil rozpočet?

"Marekov odchod bola dobrá facka a uvedomenie si, že niečo robíme zle. Už vlani sme sa ho pokúsili získať späť, ale až teraz sa ho podarilo dostať „domov“. Pre našich mladých hráčov bol basketbalovým vzorom a teraz budú spolu trénovať a hrať. Zároveň sme presvedčení, že prinesie do nášho mladého družstva potrebné skúsenosti a charakter. Jeho popularitu chceme tiež využiť pri ďalšej propagácii basketbalu medzi mládežou. Veľká vďaka patrí aj partnerom, ktorí sa nad rámec dohodnutého sponzorského rozhodli mesačne prispievať na Mareka a odľahčiť náš, už aj tak napätý rozpočet."

- Tréner Maroš Helmecy sa v rozhovore vyjadril, že klub by chcel mať teoreticky pokrytú každú pozíciu slovenským hráčom. Zmenil príchod skúseného Slováka aj plány pri podpisovaní legionárov?

"Aktuálne pravidlá súťaže povoľujú piatich legionárov na súpiske na zápas bez povinnej účasti slovenského hráča na palubovke. My sme sa v klube dohodli, že ak sa nám podarí získať a vyplniť niektoré posty čisto slovenskými hráčmi, nebudeme ich už obsadzovať legionármi a aj preto ich počet bude nižší. To sa nám angažovaním Mareka Jašša a Michala Kuzmiaka podarilo a preto sme sa rozhodli využiť zatiaľ iba troch legionárov. Dôvody sú samozrejme aj finančné, ale tým hlavným sú práve naši slovenskí hráči. Tvrdo na sebe na tréningoch pracujú a potrebujú aj na ihrisku potvrdiť svoj progres a zároveň získavať hernú prax. Takto bude pre nich vytvorený priestor a šanca na ešte väčšiu minutáž, ktorú si samozrejme musia najskôr zaslúžiť svojim prístupom."

- Dlhodobá spolupráca s MBA Prievidza viedla k podpisom profesionálnych kontraktov s Patrikom Lukáčom a Maximom Matuškom. Aj ďalší hráči ukázali potenciál. Bude klub pokračovať v tejto filozofii?

"Určite áno, lebo či sa to niekomu páči alebo nie, slovenských hráčov s extraligovými parametrami je veľmi málo. Stačí sa pozrieť na súpisky jednotlivých mužstiev, sú to v podstate tí istí hráči a mnohí len rotujú medzi klubmi. Podobne ako u nás aj v iných kluboch sa zjavili nové mladé tváre, čo je pozitívum pre budúcnosť basketbalu. My v tom chceme ďalej pokračovať a dlhodobé zmluvy uzatvárame so slovenskými hráčmi aj preto, aby bol priestor na prácu s nimi a na ich rast. Zároveň, podobne ako v minulej sezóne dostanú priestor na trénovanie s mužmi aj niektorí juniori a kadeti MBA Prievidza. Výsledky tejto spolupráce bolo možné vidieť v minulej sezóne, keď sa nám napriek opatreniam podarilo udržať v tréningovom procese aj kadetov a juniorov MBA. Odmenou im bolo 5. miesto kadetov a bronzové medaily juniorov na Majstrovstvách Slovenska, ako aj individuálne ocenenia pre Maxima a Paťa. Týmto dvom ich prístup a tvrdá práca zároveň priniesli aj spomínané prvé profesionálne zmluvy v kariére. Verím, že tú dôveru potvrdia a budú príkladom pre ďalších a že ten pot na tréningoch má zmysel a dáva perspektívu ďalšieho rastu."

- Ak niečo zdobilo mladý tím BC Prievidza v sezóne 2021/22 bola to najmä bojovnosť. Aj zápasy, ktoré nedopadli v náš prospech, boli poväčšine dramatické až do poslednej minúty. Skúsenosti z týchto ťažkých stretnutí určite pomôžu hráčom v nasledujúcej sezóne. Aké sú s ohľadom na to ciele klubu?

"Na bojovnosti sme si zakladali už od začiatku, čo sa nám myslím aj podarilo. Chceme v tom pokračovať a neustále vštepovať mladým chlapcom, že bojovnosť a srdce nechané na ihrisku dokáže poraziť aj vyššiu kvalitu a väčšie skúsenosti. Teraz k tomu budeme mať navyše aj veľkého bojovníka Mareka a pevne veríme, že aj šiesteho hráča, ktorý nám túto sezónu tak chýbal, prievidzského diváka. Ten, spoločne s odbornou verejnosťou, už v minulej sezóne ocenil progres mladých hráčov a odchovancov. Po športovej stránke chceme v intenzívnej a individuálnej práci pokračovať. Pokúsime sa pracovať aj na väčšej propagácii basketbalu medzi mládežou. Radi by sme sa opäť vrátili do škôl a využili popularitu našich hráčov na prilákanie ešte väčšieho počtu detí k basketbalu. Mohli by sme tak pomôcť posilniť mládežnícke kategórie, čo bude mať v konečnom dôsledku pozitívny efekt aj pre budúcnosť seniorského klubu. Po finančnej stránke je cieľom snaha o zabezpečenie bezproblémového chodu klubu, čo je v tejto neistej dobe, stále otázka prežitia."

IMG 1467

- BC Prievidza bude súčasťou novovytvoreného Česko-slovenského pohára. Aké sú vaše očakávania od tohto projektu?

"Minimálne z pohľadu prípravy na novú sezónu je to skvelá vec a zároveň príležitosť na konfrontáciu pre našich hráčov s kvalitným českým basketbalom. Verím, že sa z toho stane pekná tradícia. Okrem toho sme sa v tejto sezóne rozhodli prihlásiť aj do Alpsko-jadranského pohára."

- Spomenuli ste Alpsko-jadranský pohár a zároveň hovoríte o oklieštenom rozpočte. Aká bola motivácia na medzinárodnú konfrontáciu, ktorá zároveň ale zvýši náklady klubu?

"Náklady na účasť v tomto pohári nám pokryje partnerstvo so sponzorom, pre ktorého je medzinárodné zviditeľnenie sa na jadranskom trhu zaujímavé. Vďaka tomu môžeme dať mladým hráčom príležitosť medzinárodnej konfrontácie. Môžu tak naberať potrebné herné skúsenosti a zápasovú prax. Zároveň veríme, že medzinárodná konfrontácia poteší aj našich fanúšikov."

- Všetci veríme, že v blížiacej sa sezóne budú diváci opäť na tribúnach. Pripravujete sa aj na alternatívu hrania pred prázdnymi tribúnami?

"Stále netušíme, aká bude pandemická situácia na jeseň a aké budú opatrenia ohľadne návštevnosti športových podujatí. Aktuálne môže byt na zápasoch v hale 500 divákov, veríme že kompetentní nás vypočujú a počet divákov sa bude odvíjať aj od kapacity haly. Možnosť hrania opäť bez divákov si nechceme pripustiť a zo športového, ale najmä finančného hľadiska, by to bola pre klub katastrofa."

- Fanúšikovia mali niekoľko možností vrátenia peňazí za permanentky. Ako to dopadlo?

"Priznám sa, že sme netušili, ako to dopadne, ale považovali sme za fér ponúknuť našim fanúšikom kompenzáciu za to, že sa nemohli zúčastniť zápasov. O to väčším prekvapením bolo, že až 72% permanentkárov využilo prvú možnosť a vzdalo sa kompenzácie. Veľmi si to vážime a aj touto cestou im ďakujeme za podporu."

- Ako to bude s permanentkami pre nasledujúcu sezónu?

"To, že stále nevieme, aké budú podmienky účasti divákov a počty na zápasoch, má vplyv aj na predaj permanentiek. Okrem toho sezóna začína až 2.10.2021 a preto nechceme nič uponáhľať. Permanetkári z predchádzajúcej sezóny budú pri nákupe uprednostnení. Fanúšikov samozrejme budeme informovať na našich stránkach."

- Čo by ste odkázali priaznivcom BC Prievidza na záver?

"Naše družstvo bude vekovým priemerom aj v tejto sezóne patriť medzi najmladšie v lige. Stále bude v procese tvrdej práce, učenia sa a naberania skúseností. Verím však, že v nasledujúcej sezóne to bude aj s Vami, fanúšikmi. Verím, že to opatrenia umožnia a Vy prídete v hojnom počte a podporíte svojimi hlasivkami našich mladých hráčov a ich snahu a bojovnosť oceníte potleskom. Ďakujeme za podporu a dúfam, že sa uvidíme v hale."

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Ladislav Szibilla/BC Prievidza