• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Fanúšikovia Handlovej mnoho dôvodov na radosť v predošlej sezóne nemali, ale to by sa malo zmeniť. Na hornej Nitre urobili v letnom období najviac hráčskych výmen spomedzi účastníkov Niké SBL, dokonca prišlo aj k trénerskej rošáde. Na lavičku „baníkov“ opäť zasadol skúsený Tihomir Bujan, ktorého cieľ bude jasný – pretrhnúť šnúru 7. miest po základnej časti a dostať klub na vyššie priečky.

Handlová mala vydarený vstup do sezóny 2021/2022, ale postupne sa prepadala tabuľkou smerom nadol, až v závere musela odrážať útok Prievidze na posledné miesto zaručujúce účasť v play off. Vo „vyraďovačke“ natiahla sériu s Komárnom na maximálny počet stretnutí. Aj tak nemožno považovať konečné 7. miesto za úspech, pretože toto umiestnenie sprevádza klub už niekoľko rokov v rade. Z tohto dôvodu prišlo k veľkému prievanu v ich šatni.

„Začali sme prípravu 8. augusta so Slovákmi, ostatní sa pripojili o týždeň neskôr. Máme 4 zahraničných hráčov, ešte máme v pláne podpísať jedného. K tomu máme na skúške dvoch zahraničných rozohrávačov. Uvidíme, čo dokážu a podľa toho sa rozhodneme,“ začal rozhovor tréner Handlovej Tihomir Bujan.

Ako sme prezradili v úvode, Handlová zažila výrazné zmeny vo svojom kádri. Zostala len dvojica Peter Vojtek a Richard Rožánek, po roku sa vrátil Branislav Mátych. Všetky ostatné mená na súpiske sú nové. Od Branislava Pipíšku budú rozhodne veľké očakávania, na poste rozohrávača budú s ním dvaja Američania a legionársku časť dopĺňajú hráči z Balkánu.

DSC01080

„Máme v podstate nový tím, s nie príliš skúsenými hráčmi. V družstve sú dvaja nováčikovia, čiže potrebujeme čas na to, aby sme sa spoznali a všetko zapadlo do seba. Všetci hráči tvrdo pracujú a sú milí. Verím, že naša robota sa časom ukáže. Čo sa týka legionárov, nie je dôležité odkade sú, ale aby všetci priniesli pozitívnu energiu tomuto tímu a hrali kolektívne,“ myslí si kouč „baníkov“.

Vedenie klubu sa rozhodlo raziť aj cestu viacročných kontraktov: „Myslím si, že kedykoľvek je správny čas na dlhodobý projekt. Z môjho pohľadu sú viacročné kontrakty normálnou záležitosťou v basketbale. Mali by sme jeden druhému veriť a spoločne niečo budovať. V športe neexistujú žiadne skratky, je potrebné dodržať určité pravidlá a mať kontinuitu. Potom je šanca byť dlhodobo silný a dosiahnuť niečo.“

IMG 3945

Najzaujímavejšou udalosťou v Handlovej bola nečakaná výmena trénera ešte pred začiatkom prípravy. Na lavičku mal pôvodne zasadnúť ex-hráč Nenad Miloševič, no napokon sa situácia zmenila a do známeho prostredia sa po viac ako dvoch rokoch vrátil Bujan. „Neviem, ktorá voľba som bol. Akurát viem, že Nenad Miloševič takmer podpísal kontrakt, ale neviem, prečo to napokon nevyšlo. Nemyslím na to, kto boli ďalšími kandidátmi. Ľudia z Handlovej ma veľmi korektne oslovili, rýchlo sme sa dohodli sa začali sme pracovať. Dva roky dozadu, keď koronavírus predčasne skončil sezónu, sme začali niečo v Handlovej budovať. Teraz sme nazačiatku ďalšej výzvy,“ vyhlásil tréner Handlovej.

Aký basketbal možno očakávať od jeho tímu? „Mojou filozofiou je hrať rýchlo a agresívne. Tým, že sme mladé družstvo, tak od každého hráča očakávam veľkú energiu a snahu. Myslím si, že časom prídu aj výsledky,“ odpovedal na záver Bujan.

DSC00550

Aktuálna súpiska MBK Baník Handlová:

Príchody: Tihomir Bujan (hlavný tréner, KK Zadar - Chorvátsko), Karol Kučera (asistent trénera, MŠK MBK Žiar nad Hronom), Danilo Aranitovič (KK Metalač Farmakom Valjevo - Srbsko), Deleon Brown (Grand Valley State University - USA), Keon Clergeot (Southeastern Louisiana University - USA), Jakub Kádaši (BC Komárno), Branislav Obert (MBK MŠK Žiar nad Hronom), Milorad Sedlarevič (Tradehouse Central Ballincollig - Írsko), Branislav Pipíška (BC Komárno)

Zostávajú: Branislav Mátych, Richard Rožánek, Peter Vojtek

 

Aktuálny program prípravných zápasov MBK Baník Handlová:

9. - 11. septembra: Federálny pohár - B-skupina (Lučenec):

9. septembra: MBK Baník Handlová - BK REDSTONE Olomoucko (ČR)

10. septembra: MBK Baník Handlová - Královští Sokoli Hradec Králové (ČR)

11. septembra: BKM Lučenec - MBK Baník Handlová

16. - 17. septembra: Federálny pohár - zápasy o umiestnenie

Foto: archív, Matúš Potočár