• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

K Prievidzi sa pripojil v polovici novembra, ale v podstate okamžite sa zaradil k lídrom na palubovke. Kevin Anderson vo svojej prvej profesionálnej sezóne ťahá družstvo späť do play off, ale jeho basketbalová cesta sa mohla uberať úplným iným smerom, mimo deravých košov.

Na úvod sa vrátime do sezóny 2017/2018, keď Anderson bol v prvom roku pôsobenia na univerzite Delaware. Druhú polovicu ročníka vynechal pre zranenie kolena a vtedy seriózne uvažoval nad koncom basketbalovej kariéry. „Mentálne som si prechádzal ťažkými časmi. Moja stará mama zomrela, o mesiac na to sa pridalo zranenie, pre ktoré sa mi predčasne skončila sezóna. Cítil som, že nepotrebujem hrať basketbal, ale že sa potrebujem na seba zamerať. Čo ma však udržalo napokon pri basketbale, boli moje deti. Keď som sa vrátil na palubovky, tak som zistil, akú radosť mi robí basketbal a postupne sa vracala láska k tomuto športu,“ vrátil sa Anderson k doteraz najťažšiemu obdobiu v kariére.

Napokon sa to ukázalo aj na menovaní do najlepšieho konferenčného tímu a celkovom triumfe v konferencii Colonial Athletic Association. Dobrá štartovacia čiara medzi profesionálov, ale na Cypre skončil v Kaimakliou už po 4 zápasoch. „S trénerom sme si nepadli do oka, preto sa angažmán na Cypre skončilo predčasne,“ vysvetľuje 24-ročný basketbalista.

Image52

A tak sa otvorila v novembri cesta do Prievidze. V drese BC sa rýchlo stotožnil so systémom trénera Krunoslava Krajnoviča. Anderson je s priemerom 16,4 bodu najlepším strelcom tímu a lídrom je tiež v užitočnosti. Sám však má na seba prísnejšie nároky: „Nečakal som, že budem jeden z lídrov tímu. Prišiel som si sem plniť svoju úlohu a urobiť všetko, čo je potrebné k tomu, aby tím uspel. Zatiaľ si ešte stále zvykám na európsky basketbal. S mojimi výkonmi nie som spokojný, cítim, že nie som konzistentný a tiež, že by som mohol byť lepším lídrom.“

Pred záverečnou štvrtinou základnej časti bojuje so spoluhráčmi najmä o to, aby sa po ročnej absencii mohli zapojiť opäť do play off. Aktuálne čakajú na víťazstvo 5 zápasov, ale v tabuľke sa stále držia na 7. priečke. „Myslím si, že našim najväčším problémom sú koncovky. Hráme dobre 35 minút a potom mentálne vypadneme,“ hodnotí aktuálnu formu Prievidze Anderson.

Image06

Už najbližší duel možno považovať pre BC za najdôležitejší v sezóne 2022/2023, v 142. baníckom derby sa predstavia na palubovke Handlovej v priamom súboji o miesto zaručujúce účasť v prvom kole play off. Oba tímy čakajú dlhšiu dobu na úspech, v prípade výhry Prievidze by to mohol rozhodujúci zisk bodov v naháňačke za 7. miestom.

„K tomu, aby sme najbližší zápas vyhrali, musíme byť 40 minút na oboch koncoch palubovky koncentrovaní a agresívni. Ako tím sa musíme prestať zaoberať rozhodnutiami rozhodcov. Kľúčom k úspechu bude obrana a dodržiavanie zápasového plánu,“ načrtol Anderson ambície pred sobotňajším zápasom.

Foto: Ladislav Szibilla, Karol Scholtz