• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ako blesk z čistého neba prišlo oznámenie, že Richarda Körnera už neuvidíme behať po basketbalových palubovkách, dávať koše a zbierať reprezentačné štarty za Slovensko. Vo veku 32 rokov sa rozhodol, že nateraz stačí. Nielen o jeho rozhodnutí, ale aj o celej kariére sme sa porozprávali s „Környm“.

V momente, keď nastúpil na palubovku, tak svojou postavou vzbudzoval rešpekt. Bolo jasné, že sa nebojí žiadneho súpera a je pripravený mu rozdať blok, respektíve cez neho zasmečovať. To bol v skratke Richard Körner, ktorého už so svojim tradičným číslom 11 neuvidíme pod deravými košmi. „Rozhodnutie prišlo v decembri pri rozhovore s tímom Brna. Na začiatku tejto sezóny sme začali so spoločníkom podnikať. Naivne som si myslel, že to bude časovo nenáročné a že to budem bez problémov stíhať aj popri profesionálnom športe. Žiaľ, mýlil som sa a tých pár mesiacov bolo veľmi náročných. Brno je tím s najvyššími ambíciami, nie nadarmo je dnes na prvom mieste a tak nepripadalo v úvahu, aby som to naďalej takto ťahal na dvoch frontoch,“ vysvetlil Körner svoj predčasný basketbalový koniec.

Po ukončení spolupráce s Brnom sa spomínal jeho návrat do Niké SBL a nič nenasvedčovalo tomu, že by mohlo prísť k takémuto, pre mnohých prekvapivému rozhodnutiu. „Záujem bol, aj je. Zo Slovenska, Česka a iných krajín. Ja som sa ale rozhodol, že sa chcem živiť a vyskúšať momentálne niečo iné ako basketbal. Preto som všetky ponuky odmietol,“ objasnil 32-ročný „all-rounder“ túto situáciu. A tak sa pred stretnutím Slovenska so Severným Macedónskom dočkal milej ceremónie od Slovenskej basketbalovej asociácie: „Bolo to veľmi milé prekvapenie, ktoré zorganizoval Andrej Kuffa. Týždeň pred zápasom mi volal, či by som nechcel prísť, rozlúčiť sa s chlapcami a pozrieť si zápas. Milo ma to prekvapilo a samozrejme patrí mu vďaka.“

korner bb

Körnerova 14-ročná profesionálna kariéra odštartovala v roku 2008 v meste pod Zoborom, prvé skúsenosti s najvyššou súťažou získal v Nitre pod dohľadom skúseného trénera Ľubomíra „Mexa“ Urbana: „Do dnešného dňa si spomínam, ako otcovi zavolal niekto z tímu Nitry, či by som si nechcel ísť zahrať prípravný zápas proti Interu Bratislava. Tak sme sadli do auta a vyrazili sme. Nitre vtedy chýbali v letnej príprave nejakí hráči, išiel som teda na skúšku. Napokon som tam strávil necelé dva roky. Bolo to krásne načuchnutie k profesionálnemu športu. Tréner Urban bol veľmi tvrdý, vyžadoval celkovo profesionalitu a mentálnu silu. Dodnes si pamätám na ranné tréningy, ktoré neboli rozhodne prechádzkou v ružovej záhrade.“

Veľký kariérny skok prišiel v Banskej Bystrici, na čo následne nadviazal prvými úspechmi v drese BC Prievidza. „V Banskej Bystrici to bolo krásnych 5 rokov so super slovenskou partiou. Bol to opäť posun, prišiel som sem ako mladík z Nitry, kde som hrával len pár minút. V Bystrici som pomaly napredoval, získaval skúsenosti a istotu. Obdobie v Prievidzi bolo prekrásne, plná hala oddaných fanúšikov. Hneď prvý rok zisk majstrovského titulu. O rok na to sme hrali Európsky pohár FIBA, kde sa nám podarilo postúpiť do ďalšej fázy. Žiaľ, na konci nás to dobehlo skrz zranenia a ligu sme skončili na 3. mieste,“ obzrel sa Körner za obdobím medzi rokmi 2010 a 2015.

img 0884

Na rok sa mu podarilo vrátiť do rodných Košíc, keď sa stal súčasťou ambiciózneho projektu KB, ktorý však nemal najšťastnejší koniec: „Veľmi som sa tešil, keď som dostal ponuku vrátiť sa domov, do svojho rodného mesta, kde som nehral skoro 10 rokov. Hrať pred rodinou, kamarátmi a spolužiakmi bolo super. Naplnili sme halu a basketbal v meste žil. Podarilo sa nám získať Slovenský pohár, no bohužiaľ, vo finále sme prehrali s lepšie hrajúcimi Levicami. Škoda, že táto anabáza nevydržala dlhšie a klub po úspešnej sezóne skončil.“

Na Slovensku sa ešte raz vrátil do Prievidze, zahral si aj za Inter Bratislava a od roku 2021 bol súčasťou českého Brna, ďalšieho ambiciózneho klubu, ktorý sa postupnými krokmi dostáva na vrchol tamojšej najvyššej súťaže. Pre Körnera to bolo vôbec prvé angažmán mimo slovenských paluboviek. „Výborná skúsenosť. Jediná chyba bola, že som to neokúsil skôr a nešiel mládežníckou pyramídou až k mužom niekde v zahraničí, napríklad aj v Česku. Spoznal som výborných ľudí, v lige sme získali bronz a rovnaké umiestnenie sme mali aj Severoeurópskej lige (ENBL),“ vyjadril sa už ex-reprezentant Slovenska.

IMG 9283

V jeho basketbalovej kariére sa mu vyhýbali vážnejšie zranenia, preto počas 14 rokov mohol absolvovať veľkú väčšinu zápasov. Vo svojej hráčskej vizitke má majstrovský titul, trikrát sa stal vicemajstrom Slovenska a víťaz Slovenského pohára. Okrem toho početné individuálne ocenenia a účasti v All Star zápasoch.

„Neľutujem nič, všetko je tak, ako malo byť. Všetky úspechy a neúspechy sa udiali preto, aby ma niekam ako človeka posunuli a som za to vďačný. Najsilnejším zážitkom je asi majstrovský titul alebo víťazné zápasy v drese Slovenska pred plným publikom. Na to človek do konca života nezabudne,“ vyhlásil Körner.

korner repre

Ako to bude ďalej po nečakanom konci? Uvidíme ho v nižších súťažiach, podobne ako sa touto cestou vydali mnohí? Zostane Körner pri basketbale? „Momentálne sa venujem podnikaniu. Od basketbalu som si dal oddych a uvidíme, kam budú nasledovať moje ďalšie kroky. Trénovanie ma neláka, ale v basketbale by som určite rád zostal. Tie priateľstvá zostanú do konca života. Do konca života budem basketbalistom, len sa ním už pravdepodobne nebudem živiť, aj keď človek nikdy nevie (úsmev),“ odpovedal na záver Körner.

Vizitka Richarda Körnera:

kluby: BKM SPU Nitra (2008 – 2010), ŠKP Banská Bystrica (2010 – 2015), BC Prievidza (2015 – 2017, 2018 – 2019), KB Košice (2017 – 2018), Inter Bratislava (2019 – 2021), Basket Brno (2019, 2021 – 2022)

úspechy: 1x majster Slovenska (2016), 1x víťaz Slovenského pohára (2018), 3x vicemajster Slovenska (2010, 2018, 2019), 2x 3. miesto v najvyššej súťaži Slovenska (2017, 2021), 1x 3. miesto v najvyššej súťaži Česka, reprezentant Slovenska, účasť v All Star zápasoch

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Králik, Peter Jesenský, Vladimír Dorňák, archív