• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pred sezónou vyhlásili útok na obhajobu majstrovského titulu. Ako súťažný ročník 2022/2023 plynul, tak tlak a očakávania verejnosti neutíchali, práve naopak, každý čakal na akékoľvek zaváhanie Patriotov Levice. Vo finálovej sérii to už za stavu 1:3 s nimi vyzeralo zle-nedobre, ale prišiel z historického pohľadu pamätný obrat a opäť po roku sa oslavovalo v levickej športovej hale. O najnáročnejšej sezóne a o špeciálnom momente sme sa okrem iného rozprávali s trénerom majstra, Michalom Madzinom.

Vypredaná levická športová hala videla dominantný nástup domácich a chvíľkami to vyzeralo na exhibíciu, z ktorej mohla byť rozhodujúca bitka o titul jednoznačnou záležitosťou. Patrioti sa však na úspech museli nadrieť, výrazne im k tomu dopomohol kolektívny výkon. „Myslím si, že to bola naša najväčšia výhoda. Mali sme skúsených a kvalitných hráčov, ktorí v kritických a kľúčových momentoch vedeli pre tím urobiť pozitívnu vec. Ukázalo to aj v tomto stretnutí. Samotný zápas č. 7 je niečo neskutočné, zároveň niečo veľmi dlhé. Táto séria bola neskutočne dlhá. Možno by niekto z tímu nechcel so mnou súhlasiť, ale bola to najťažšia sezóna, aká mohla byť, čo sa týka dĺžky, počtu zápasov, vývoja sérií a období, ktoré boli počas tohto ročníka,“ povedal šéf lavičky Patriotov Michal Madzin.

Obhajoba majstrovského titulu bolo povestnou bodkou za najťažšou sezónou v histórii klubu. Cez 60 odohraných zápasov naprieč štyrmi súťažami (z toho dve medzinárodné) sa neraz podpísalo na družstve, ktoré si počas uplynulých mesiacov prešlo viacerými krízami, respektíve zraneniami a hráčskymi rošádami.

DSC 3910

„Poviem pravdu, neboli sme vôbec na to pripravení. Išli sme z týždňa na týždeň, zo zápasu na zápas a len takto to bolo možné zvládnuť. Boli počas sezóny momenty, kedy to nešlo pozitívnym smerom a práve tie si vážim, pretože sme ako tím zvládli. Bolo vidieť v určitých častiach sezóny, keď bol obrovský problém. Kľúčové a dôležité bolo práve to, že sme tieto momenty dokázali zvládnuť, preto klobúk dole. Zostali sme súdržní, našli sme spôsob ako fungovať a podarilo sa nám to do víťazného konca,“ vyhlásil tréner Levíc.

Dôležité momenty sa diali aj počas finálovej série s Komárnom. Najskôr ňou bol návrat Mihu Lapornika do zostavy po približnej trojmesačnej absencii. Reprezentant Slovinska a jeden z lídrov tímu sa dlhšiu dobu herne hľadal, ale v správnej chvíli tento ťah vyšiel a všetko zapadlo do seba tak, ako tomu bolo počas úspešného účinkovania v pohárovej Európe.

DSC 4065

„Boli to ťažké momenty, tím v podstate bez neho postúpil do finále. Návrat bol pre nás veľkou vecou, ale zároveň prišiel do družstva, ktoré zvládlo dve série. Opätovné zvykanie si kádra nebolo jednoduché a neprišlo to za jeden deň. Dôležité je, že to vyšlo,“ zhodnotil Madzin tento krok.

Druhým nemenej podstatným momentom bola rošáda po štvrtom zápase, keď úradujúci majster prehrával s Komárnom 1:3 na zápasy. Realizačný tím sa rozhodol „posadiť na tribúnu“ skúseného pivota Jamesa Padgetta a na jeho voľné miesto nasadiť rozohrávača Eduarda Kotáska. „Bolo to riskantné. Plány boli niekedy úplné iné, ako to napokon dopadlo v realite. Edo ochorel, zobral antibiotika a dva zápasy nemohol hrať, čiže nebolo to úplne o tom, že sme ho do zostavy nedali. Okolnosti, ktoré nestali, nás donútili k takémuto riešeniu. Edo doniesol obrovskú energiu do troch zápasov, možno aj správne otočenie v rámci série,“ zamyslel sa nad touto taktickou zmenou 37-ročný kouč.

DSC 4085

Už pred sezónou vyhlásil klub ambíciu opäť zaútočiť na majstrovský titul a od tohto momentu sa s touto nálepkou musel popasovať. Nielen súperi hrali proti ním s oveľa väčšou motiváciou, ale každé zaváhanie bolo pod obrovským drobnohľadom a diskutované. Tlak a očakávania boli dennodennou záležitosťou a aj pred zápasom č. 7 prichádzali fanúšikovia „na hotové“.

„Celé to bolo o to ťažšie. Každé tri dni byť pod určitým drobnohľadom a očakávaní od kohokoľvek, je to náročné. S počtom zápasov a koľkokrát tento tlak prišiel, je toto pre nás teraz odmena. Nie je to ľahké doma, ale v takej situácii bol aj súper. Verím, že domáce prostredie bolo obrovskou výhodou. Zároveň chcem povedať, že práve tá premotivovanosť začala rozhodujúci zápas. Vošli sme do neho s veľmi dobrou energiou, ale možno nám to trochu menilo riešenia, ktoré sme robili,“ uviedol Madzin.

DSC 4642

Majstrovské oslavy mali pre samotného trénera špeciálnu príchuť. Nielenže dokázal so svojim tímom obhájiť prvenstvo a zaradiť sa tým medzi najúspešnejších trénerov Niké SBL z pohľadu dosiahnutých úspechov, ale víťazstvo v rozhodujúcom finálovom zápase nad Komárnom videl prvýkrát naživo jeho syn a priateľka.

„Neviem, aké to bolo pre nich (úsmev). Ja nikdy nezabudnem na tento deň, čokoľvek bude, tak tento deň si budem pamätať navždy. Malý synček bol prvýkrát v hale, videl zápas č. 7, ktorý nie je každodennou záležitosťou a bol víťazný, celé toto spojenie je neskutočné,“ ťažko hľadal slová tréner Patriotov.

Foto: Lukáš Droppan