• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Do akcie sa naplno dostal v podstate až na konci januára. Iné kluby by sa už takýto stav rozhodli riešiť hráčskou výmenou, ale Patrioti Levice prečkali čakanie na Draška Kneževiča. Energiou nabitý rozohrávač v správnom čase vyladil formu a odmenou pre neho neboli tak len prvé úspechy mimo rodnej Bosny a Hercegoviny, ale spolu s titulom aj ocenenie pre najužitočnejšieho hráča play off.

Či bol v civile, alebo v zápasom drese, obraz bol totožný. „Motorová myš“ Levičanov hnala spoluhráčov za víťazstvami a úspechmi v Niké SBL a Európskom pohári FIBA. Všetko zapadlo do seba v správnom čase, na ceste za obhajobou ligového zlata mal nemalý podiel. Priemerne dával cez 13 bodov a 3 doskoky, bol tiež v plusových hodnotách, keď bol na palubovke.

„Cena pre mňa znamená veľa. Toto je pre mňa skutočný a prvý titul. V Bosne a Hercegovine som pri tomto úspechu nehral, teraz si to o to viac užívam. Tieto úspechy sú pre mňa všetkým, hlavne, keď som 3 mesiace nemohol pomôcť tímu a len som sledoval, ako hrá zápasy. Momentálne som najviac šťastný, ako je to možné. Je to príjemný pocit, že som späť po tom všetkom, čo mám za sebou,“ povedal Kneževič ešte plný emócií.

30-ročný Bosniak vedel alternovať na mnohých postoch, čo z neho robilo pre trénera Michala Madzina mimoriadne cennú zbraň proti rôznym štýlom basketbalu. Ukázalo sa najmä v sérii s Komárnom, kde so železnou pravidelnosťou mal dvojciferný počet bodov, zbieral doskoky a rozdával asistencie.

DSC 3613

„Bolo to náročné. Komárno bolo z môjho pohľadu veľmi dobrým súperom a tímom, mali skvelého trénera a bojovníkov. Každý hráč bol nebezpečný, preto aj táto séria dospela do 7 zápasov,“ zamyslel sa rozohrávač Levíc.

O finálovom obrate sa bude ešte dlho rozprávať, prvýkrát v histórii sa niekomu podarilo otočiť stav série z 1:3 na 4:3. Patriotom sa tento počin podaril a po 9 rokoch dokázal niekto v Niké SBL obhájiť majstrovský titul. Tento úspech len podčiarkuje robotu, ktorú v Leviciach odvádzajú. Piatu (kompletnú) sezónu po sebe získali medailu, tretíkrát s najlepším možným odleskom.

DSC 4919

„Tento tím mal charakter, neskutočne bojoval. Ťažko povedať, čo rozhodlo. Z môjho pohľadu asi posledný duel v Komárne, kde sme hrali s dobrou agresivitou a celkovo to bol z našej strany dobrý výkon. Na to sme nadviazali v domácom zápase, v ktorom sme hrali tiež takýmto štýlom. Sezóna bola pridlhá, boli to v podstate dva ročníky v jednom. Celý čas sme makali, naplno trénovali a výsledok sa dostavil,“ vyjadril sa Kneževič.

Obrovská porcia zápasov, pôsobenie na viacerých frontoch dalo zabrať mnohým, o to významnejšia skúsenosť to je aj pre bosniackeho basketbalistu: „Tento rok mi dal veľmi veľa. Keď som prvýkrát prišiel do Levíc, tak tie začiatky boli náročné. Len som počúval, pozeral sa naokolo, ale toto mesto a klub som si zamiloval. Teraz to vnímam ako svoj klub.“

Foto: Lukáš Droppan