• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Slovenská basketbalová reprezentácia sa po dvoch stretnutiach vonku v rámci predkvalifikácie MS 2019 v Číne, predstaví teraz už pred domácim publikom. Sériu troch zápasov odštartuje v stredu 9. augusta proti Švédsku.

Zverenci trénera Ivana Rudeža zatiaľ okupujú v A-skupine poslednú pozíciu s bilanciou dvoch prehier (61:75 proti Arménsku a 71:84 proti Bosne a Hercegovine). V oboch zápasoch hrali so súpermi vyrovnanú partiu do určitého úseku, po ktorom stratili možnosť zabojovať o víťazstvo. "Ide o koncentráciu, mentálnu silu, aby sa aj pod tlakom proti talentovanému súperovi odohralo tak, ako sa má. To sa nestalo. Je za nami jedna dobrá škola. Stalo sa tiež to, že Arménsko vyhralo nad favoritom skupiny - Švédsko. Tým pádom sú stále otvorené dvere na niektoré z prvých dvoch postupových miest," myslí si po dvoch zápasoch Rudež. Svoj pohľad na prvé dva zápasy v skupine priniesol aj krídelník BC Prievidza Jaroslav Musil: "Myslím si, že v oboch zápasoch sme dokázali byť rovnocenným súperom v určitých častiach. Potom však prišli hluché úseky, keď sa súper dokázal dostať rýchlo do dvojciferného náskoku. To sa už ťažko doháňalo."

V zápasoch sa zatiaľ mohol spoľahnúť na bodovo produktívneho pivota Radoslava Rančíka, k nemu sa však nik nedokázal výraznejšie pripojiť. "Čakáme, že sa zobudí Jones, v predchádzajúcich dvoch zápasoch nemal dobré percento úspešnosti streľby. Na Rada pripadla veľká zodpovednosť, nie len v obrane, ale aj v útoku. Vstúpil do toho stopercentne sústredený. Som veľmi rád, že je s nami a môže ukazovať mladým hráčom, akým spôsobom sa profesionálny basketbalista má pripravovať. Bolo by ľahšie, keby sa k nemu pridá ešte jeden hráč, ktorý by dokázali dať body, keď sa trápime v útoku. Myslím si, že aj Jonesa prekvapil príchod do inej intenzity ako v slovenskej lige. Potrebujeme vyrovnaný útok," vyhlásil tréner slovenského výberu.

Na Slovákov teraz čakajú mimoriadne dôležité súboje pred domácim publikom, ktoré môžu rozhodnúť o postupových šanciach do kvalifikácie MS 2019. "Výhra doma proti silným Švédom by nám dodala dobrý pocit, tiež fanúšikom a ľuďom, ktorí sledujú basketbal. Pre nás je však aj kritika pozitívna. Dáva nám totiž ešte väčší impulz a zodpovednosť, aby sme proti Švédom hrali tvrdo a agresívne," uviedol Rudež. Podľa Musila bude kľúčom k úspechu kolektívny výkon družstva: "Treba hrať kolektívnejšie a dávať čo najviac ľahkých košov, ktoré nás nevyčerpajú na toľko, aby sme sa museli snažiť dávať ťažké strely z ťažkých pozícií. Každý bude podľa mňa doma veľmi silný. Od nás sa očakáva, že nepustíme len tak domácu palubovku a urobíme všetko pre to, aby sme zlomili negatívnu sériu."

Foto: Fiba.com