• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Patrí medzi najskúsenejších rozhodcov na Slovensku a za rok 2017 získal tiež ocenenie „Najlepší rozhodca roka“. Zdenko Tomašovič nám poodhalil zákulisie svojej práce a čo všetko je potrebné k rozhodovaniu zápasov v najvyššej súťaži.

- Čo Vás priviedlo k rozhodovaniu basketbalových zápasov?

"Basketbalu som sa začal venovať od svojich dvanástich rokov. Postupom času som si začal uvedomovať, že ako hráč to ďalej 'ťahať' nechcem, avšak nakoľko som miloval basketbal a chcel som pri ňom naďalej zotrvať, prijal som 'ponuku' spraviť si rozhodcovský kurz."

- Čím je špecifická práve práca basketbalového rozhodcu v porovnaní s niektorými inými športami?

"Basketbal je v dnešnej dobe veľmi rýchly a kontaktný šport. Rozhodcovia majú zlomok sekundy na rozhodnutie. Napríklad vo futbale rozhodca môže rozhodnúť s oneskorením. V basketbale už medzitým na ihrisku prebieha ďalšia situácia."

- Aké vlastnosti musí mať naozaj kvalitný basketbalový rozhodca?

"Rozdelil by som to do dvoch častí. Prvá časť – fyzická. Rozhodca sa takisto ako hráči musí udržiavať v dobrej fyzickej kondícií a neustále pracovať na svojom zdokonaľovaní. Druhá časť – psychická. Zvládať tlak a emócie – byť tzv. nad vecou. Okrem týchto vlastností je pre rozhodcov dôležitá komunikácia, nie len kvalitná signalizácia na ihrisku počas zápasu, ale aj efektívna komunikácia s hráčmi a trénermi v zápase, prezentácia (komunikácia) mimo ihriska, čo v rámci medzinárodných zápasov vyžaduje znalosť anglického jazyka."

- Ako dôležité je zvládanie vlastných emócií v napätých okamihoch?

"Podstatné je nenechať sa strhnúť davom, uvažovať triezvo, byť nad vecou a riešiť situácie bez emócií. Emócie síce patria k športu, avšak nepomáhajú k zvládaniu kritických situácií. Na každom školení, či už na Slovensku alebo v zahraničí, ktoré som doteraz absolvoval, mi bolo prizvukované, že sa v kritických situáciách treba odosobniť a rozhodovať bez vplyvu emócií."

- Ako reagujete na tlak, ktorý vytvárajú diváci, tréneri, hráči?

"Tlak, ktorý sa snažia vyvíjať účastníci stretnutia, je dôležité nepripustiť si k telu. Počas stretnutia je priam nemožné očakávať, že či už hráči, tréneri alebo diváci budú akceptovať všetky naše rozhodnutia. Basketbal je kontaktný šport, kde z každého uhla pohľadu vyzerá situácia rozdielne. Predchádzajúcu sezónu som sa zúčastnil medzinárodného kempu rozhodcov, kde vďaka videotechnike nám bolo znázornené všeobecné pravidlo, že uhol pohľadu je naozaj dôležitý a rozdielny. Jedna a tá istá situácia očami každého z troch rozhodcov na ihrisku vyzerala úplne rozdielne. Uhol pohľadu rozhodcu, hráča, trénera a diváka častokrát spôsobuje rozdielny pohľad na situáciu na ihrisku. Ak rozhodca urobí chybu, netreba sa ňou počas zápasu zaoberať, treba na ňu rýchlo zabudnúť a koncentrovať sa na novú situáciu na ihrisku."

- Lepšie sa vám rozhoduje pred menej divákmi alebo máte radšej zaplnené hľadiská, aj keď sa dá očakávať viac pripomienok?

"Asi budem rozprávať za všetkých, že 'plný dom' je to najlepšie, čo si každý môže priať. Atmosféra v hale je pri zaplnených tribúnach elektrizujúca a núti všetkých byť plne sústredený na dianie na ihrisku."

- Máte radšej komunikáciu a vysvetľovanie rozhodnutí s hráčmi a trénermi alebo skôr odstup?

"Komunikácia patrí do bežného života, šport nevynímajúc a je veľmi dôležitá. Napomáha k zvládnutiu vypätých situácií. Samozrejme, pokiaľ to okolnosti umožňujú, je najlepšie ihneď si vysvetliť, čo sa udialo. Platí pravidlo 'počúvaj a potom hovor'. Komunikácia medzi aktérmi má byť strohá a vecná, žiadne siahodlhé rozhovory nie sú vhodné. Vecne a stručne odkomunikovať, čo rozhodca videl a prečo rozhodol ako rozhodol. V prípade potreby ďalšieho dovysvetlenia je priestor po zápase."

- Ako veľmi je dôležitá vo Vašej práci gestikulácia?

"Gestikulácia je nástroj rozhodcov ako odprezentovať dianie na ihrisku. V prípade nejasnej situácie dokáže napomôcť k jej rýchlemu vyriešeniu, keď rozhodca jasne a rázne odsignalizuje, čo sa udialo."

- Je najlepšie, keď sa o rozhodcovi po zápase nehovorí, ak áno, nie je to nevďačné?

"Ideálny stav je, keď po stretnutí nikto nevie, že tam boli vôbec nejakí rozhodcovia. Podstatní sú hráči na ihrisku. Samozrejme, že aj ako hráči, tak aj rozhodca môže mať 'zlý deň' a stretnutie mu nevyjde podľa predstáv. Dôležité je na sebe neustále pracovať a vyvarovať sa tým istým chybám. Osobne privítam akýkoľvek druh konštruktívnej kritiky, pretože ako všetci, aj my robíme chyby. S tým rozdielom, že chyby rozhodcu sú oveľa viac viditeľné ako chyby hráčov, respektíve trénerov a bohužiaľ sú neakceptované verejnosťou."

- Čo by ste ako rozhodcovia ocenili v prístupe tímov v play off mužskej Eurovia SBL?

"Tento víkend sa uskutočnil seminár vybraných rozhodcov pre play off mužskej SBL so zástupcami zúčastnených klubov, kde sme sa podrobnejšie venovali problematickým témam, ktoré nás doteraz v prebiehajúcej sezóne najviac trápili. Vzhliadnutím konkrétnych videosituácií zo stretnutí tohtoročnej základnej časti SBL, sme jednotlivé videosituácie podrobnejšie rozanalyzovali, pre progres v rozhodovaní play off zápasov. Pevne verím, že tento seminár bude nápomocný pre hladký priebeh tohtoročných zápasov play off SBL."

Foto: Lukáš Droppan