• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Podujatie Blaho Basket Zápas Hviezd úspešne napísalo svoju druhú kapitolu, v prievidzskej Niké aréne sa v stretnutí slovenskej basketbalovej špičky radoval z víťazstva výber Prievidze, keď zdolal výber Slovenska 99:89.

Ani horúce letné počasie nezabránilo tomu, aby si cestu do Niké arény našla viac ako tisícka basketbalových priaznivcov. A čakala ich tá najlepšia možná odmena, pretože oba celky pristúpili k stretnutiu s veľkou vážnosťou a vysokým nasadením. Prievidzský výber začal vynikajúco, slovenské družstvo sa rozbiehalo pomalšie, ale po prvej štvrtine boli sily takmer vyrovnané – 25:22. V druhej časti si „domáce“ družstvo držalo náskok, hralo kolektívnejšie. Nehralo sa len na krásu, ale diváci boli svedkami aj tvrdých súbojov o každú loptu. Po polčase napokon viedla ekipa Prievidze 52:45. Tretia štvrtina priniesla aj obrat, keďže viac z hry malo slovenské družstvo. Domáci kolektív však držal nad vodou Juríček, ktorý túžil obhájiť cenu pre najužitočnejšieho hráča. Aj jeho zásluhou svietil pred záverečnou 10-minútovkou na tabuli stav 71:67. Prievidza však zapla na vyšší rýchlostný stupeň, výhru si nechcela nechať ujsť. Slovenský výber ešte mierne zdramatizoval koncovku, keď v správnej chvíli zabral, ale k vytúženému obráteniu skóre v ich prospech už neprišlo.

„Myslím si, že sa akcia podarila tak, ako aj minulý rok. Som nesmierne vďačný, že hráči prijali pozvanie a ďakujem im za to. Taktiež všetkým ľuďom, ktorí si našli cestu a čas aj v tomto peknom počasí. Prišli však a svojím potleskom ocenili kvality, ktoré tí hráči určite majú. Som im za to nesmierne vďačný, taktiež aj podporovateľom a sponzorom, bez ktorých by to nešlo. Ale hlavne tým hráčom, že boli ochotní a prišli sa spolu stretnúť a zahrať si medzi sebou. Absolútne všetkým ľuďom ďakujem, ktorý mi počas celého víkendu neúnavne pomáhali, na čele s rodinou Hromadovcov,“ uviedol hlavný autor myšlienky celého podujatia Martin Blaho.

Výber „Okres Prievidza“ – Výber „Slovensko“ 99:89 (25:22, 27:23, 19:22, 28:22)

Prievidza: Juríček 33, Vojtek 11, Bosák 7, Marko a Ridzoň po 6, (Pipíška 10, Bílik 9, Jašš 8, Ihring a Zorvan po 4, Mrviš 1, Haviar 0)

Slovensko: Rančík 16, Gavel 12, Krajčovič a Sedmák po 6, Bachan 2 (Baldovský 16, Fusek a Žiak po 9, Hlivák 7, Antoni, Rožánek a Merešš po 2, Abrhám 0)

TH: 23/18 – 9/6, Fauly: 14 – 17, Trojky: 13 – 11, Rozhodovali: Szibilla, Pipíška, Bartoš, 1000 divákov.

Povedali po zápase:

Martin Pospíšil, tréner Prievidze: „Fantastická akcia. Ja si myslím, že je iba škoda, že takýchto akcií na Slovensku v basketbale nie je viac. Basketbal to podľa mňa potrebuje, bola v Prievidzi skvelá atmosféra. Myslím si, že aj výkony hráčov neboli All Stars-ové, ale malo to dobrú intenzitu. Boli tam výborné individuálne výkony od hráčov, ale aj tímové. Stretli sa obrovské osobnosti, či už Gavel, Marko alebo Rančík, ale aj vychádzajúce hviezdy. V tomto môžeme byť iba spokojní a poďakovať Martinovi Blahovi a jeho tímu, ktorý dokázal takúto skvelú akciu zorganizovať.“

Marek Jašš, hráč Prievidze: „Veľká spokojnosť, zišli sa tu asi všetci slovenskí hráči z ligy. Myslím si, že veľmi kvalitná účasť, aj čo sa týka celého priebehu Blaho Basket Zápasu Hviezd. Bolo to kvalitne pripravené pre hráčov a divákov. Každá jedna sekunda bola vychytaná Martinom Blahom, zaslúži si veľký rešpekt, ako to dal dokopy.“

Roman Marko, hráč Prievidze: „V prvom rade, chcel by som poďakovať Martinovi Blahovi za skvelo zorganizovanú akciu, pretože to určite stálo mnoho úsilia. Klobúk dole pred tým, čo dokázal. Pritiahol hráčov ako Anton Gavel a Radoslav Rančík. Zápas mal náboj, myslím si, že sme si to všetci užili. Dojmy sú len pozitívne.“

Julián Beťko, tréner Slovenska: „Myslím si, že od začiatku zápasu bola Prievidza lepšia a dominantná hlavne na doskoku. Hrali s vyšším nasadením, neviem či sme neprehrali o 15 doskokov, čo je 15 extra striel v takomto zápase, keď tá obrana nie je na najvyššej úrovni počas 40 minút. V prvej štvrtine sme strácali lopty. Rozhodujúce bolo, keď bol tesný výsledok a Pipíška nám dal dve trojky za sebou, kedy sme sa dostali do mínus desať. Z toho sme sa už nedokázali vrátiť.“

Michael Fusek, hráč Slovenska: „Akciu hodnotím pozitívne, oproti predchádzajúcemu roku bola trochu na vyššej úrovni. Čo sa týka divákov, tak ich bolo plus-mínus rovnako. Z basketbalového hľadiska je to asi to najviac, čo je na Slovensku možné. Boli tu veľké osobnosti.“

haviar skills

Individuálne súťaže

Skills Challenge (súťaž o najzručnejšieho hráča)

Prvá individuálna súťaž mala nabité pole účastníkov – Ondrej Haviar (obhajca z prvého ročníka), David Abrhám, Roman Marko, Dalibor Hlivák, Mário Ihring, Šimon Krajčovič, Tomáš Mrviš a Anton Gavel. Zaujímavé konfrontácie skúsenosti vs. mladíckej dravosti rozhodovali často až záverečné strely za tri body. Štvrťfinálovým sitom prešli Haviar, Hlivák, Krajčovič a Mrviš. Vo finále to bol napokon súboj Haviara s Hlivákom. Reprezentant v 3x3 basketbale jednoznačne obhájil triumf z prvého ročníka, vo finálovom dueli predviedol suverénnu jazdu. „Ja som rád a šťastný, parádna akcia, opäť skvelo zorganizované Martinom Blahom. Myslím si, že si to ľudia užili. Skills Challenge je o tom, čo mám rád – rýchlosť, dribling, prihrávka, strela pod tlakom, či už časovým alebo súpera. Netušil som, ako to dopadne, ale som rád, že som to obhájil a soška zostáva doma,“ povedal Haviar po víťazstve v prvej súťaži exhibičného programu.

juricek dunk contest

Slam Dunk Contest (súťaž o najlepšieho smečiara)

Tradičný highlight individuálnych súťaží mal tiež zaujímavé obsadenie – Adam Antoni (obhajca), Michael Fusek, Viktor Juríček (minuloročný MVP) a Jakub Merešš. Do finálového súboja sa dostal jeden z top slovenských smečiarov Adam Antoni, ktorého vyzval Viktor Juríček. Parádna šou priniesla extra kolo, to sa stalo korisťou novej posily Levických Patriotov. „Z mojej strany to bolo určite nečakané. Úprimne, prišiel som nepripravený (úsmev). Podarili sa mi smeče, ktoré sa mi predtým nepodarili a mal som šťastie. Som veľmi vďačný za to, koľko ľudí nás prišlo podporiť. Je vidno, že vďaka takému obsadeniu, aké máme, tak rastie úroveň z roka na rok. Dúfam, že to bude zlepšovať a stane sa to tradíciou,“ prezradil Juríček svoje bezprostredné dojmy.

hlivak 3pt

Three Point Contest (súťaž o najlepšieho trojkára)

Záverečná individuálna súťaž bola prehliadkou skúsených, ale aj mladých snajperov – Viliam Ridzoň, Dalibor Hlivák (obhajca), Pavel Bosák, Milan Žiak, Marek Jašš, Stanislav Baldovský, Mário Ihring a Radoslav Rančík. Štvrťfinálovými duelmi prešli Hlivák (Ridzoňa zdolal 19 ku 17 bodom), Žiak (Bosáka zdolal 24 ku 18), Jašš (Baldovského zdolal 13 ku 9) a Rančík (zdolal Ihringa 23 ku 16). Minuloročný obhajca dostal opäť šancu zabojovať o cenný honor, keď najtesnejším možným rozdielom vyradil domáceho miláčika Jašša (17 vs. 16). Vo finále ho však vyzval súper ťažkého kalibru – Rančík (nad Žiakom vyhral 19 ku 16). Nové meno však do historických tabuliek nepribudlo, Hlivák zdolal Rančíka deväťbodovým rozdielom (24 ku 15). „Opäť sme mohli vidieť výbornú organizáciu, asi naozaj najprofesionálnejší prístup Martina Blaha. Malo to hlavu a pätu od začiatku do konca. Škoda, že sme nevyhrali zápas. V trojkovej súťaži bolo opäť veľa dobrých trojkových strelcov a nebolo ľahké sa dostať do finále. Som šťastný, ale viac by potešilo víťazstvo v zápase. Je škoda, že v slovenskom basketbale nepôsobí viac takých ľudí, ako Martin Blaho,“ uviedol Hlivák po svojej obhajobe.

all stars patka

All Star tím Blaho Basket Zápas Hviezd

Viktor Juríček

Michael Fusek

Marek Jašš

Roman Marko

Anton Gavel

juricek mvp

MVP (Najužitočnejší hráč) Blaho Basket Zápas Hviezd

Viktor Juríček – 33 bodov (18/10 streľba z poľa, 14/12 trestné hody), 7 doskokov, 4 asistencie, 5 ziskov, 7 plusových faulov, užitočnosť 38.

„Hrať proti takým hráčom ako Radoslav Rančík a Anton Gavel, už možno nebudem mať nikdy príležitosť. Pred zápasom som si povedal, že pôjdem do toho na sto percent, aj vďaka Martinovi Blahovi, ktorý ma od štrnástich rokov zlepšuje v živote a basketbale. Chcel som do toho dať všetko, podarilo sa nám vyhrať a niečo mi tam aj padlo,“ povedal obhajca ceny pre najužitočnejšieho hráča.

Foto: Lukáš Droppan