• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pred začiatkom nového ročníka na vás čaká nielen klasická predstavovačka všetkých účastníkov Slovenskej basketbalovej ligy, ale priestor dostanú aj naše redakčné posily. Na úvod dostáva slovo Peter Torda a jeho hodnotenie slovenských hráčov na súpiskách družstiev.

Hneď na úvod by som chcel povedať, že pri hodnotení jednotlivých družstiev a hráčov sa jedná o môj osobný názor, ktorý vychádza zo skúseností z predchádzajúceho obdobia. S hráčmi, ktorých budem hodnotiť, som mal buď možnosť pracovať ako tréner na klubovej, respektíve reprezentačnej úrovni, alebo sme sa stretávali počas posledných sezón v pozícii hráč – tréner v jednotlivých súťažiach. Budem sa snažiť, aby moje postrehy boli čo najpresnejšie, adresné a v prípade, že by boli pre niekoho kritické, tak budem rád, ak si to zoberú ako motiváciu.

Inter Bratislava

Manažmentu klubu sa rovnako ako v predchádzajúcich sezónach podarilo udržať si slovenskú os hráčov. Inter sa bude v zápasoch spoliehať na skúsenosti Michala Baťku, Davida Abrháma, ktorý po príchode trénera Nagliča dostával viac príležitostí a stal sa platným hráčom a Mareka Kozlíka, u ktorého však predpokladám, že bude hráčom, ktorého úlohou bude priniesť zmenu rytmu zápasu z lavičky a zároveň bude pôsobiť ako hráč, ktorý prevezme rolu Mira Páleníka z minulých rokov a bude mať na starosti situáciu v šatni. Dúfam, že zranenie Michaela Fuseka nebude vážne a skoro sa vráti do zostavy a naplno využije skúsenosti, ktoré nadobudol posledné leto s reprezentáciou a ktoré potvrdil v prvom domácom zápase proti Fribourgu výborným výkonom. Som veľmi zvedavý ako zvládne Mário Ihring situáciu, v ktorej momentálne je a po zranení bude musieť bojovať o miesto v zostave s ďalšími hráčmi na jeho pozícii a potvrdiť pozíciu, s ktorou do Interu prichádzal. Predpokladám, že od Michala Čekovského sa bude očakávať, že spolu s Michalom Baťkom budú patriť k slovenským hráčom, ktorí budú nosní a budú dostávať dostatok príležitostí, a tým pádom bude na neho aj väčší tlak z hľadiska výkonnosti. Čo sa týka Dalibora Hliváka, tak môj osobný názor je, že rozhodnutie podpísať s Interom nebolo najlepším riešením z hľadiska zápasovej vyťaženosti. Nebavme sa o tréningovom procese, ktorý bude na vysokej úrovni a niekto môže oponovať, že tréningový zápas Interu bude viac ako niektoré zápasy, ale reálny zápas je niečo iné.

inter pred lm

BC Prievidza

K veľkej obmene slovenských hráčov prišlo v Prievidzi. Skúsených hráčov Körner, Jašš nahradili mladí hráči Antoni, Majerčák a Pasovský. Hoci všetci z nich odohrali niekoľko ligových sezón a majú už skúsenosti z tejto súťaže, nikdy neboli v pozícii hlavného slovenského hráča, ktorý by mal byť nositeľom kvality. Už prípravné zápasy ukázali, že v každom z týchto zápasov bol zo slovenských hráčov iný líder. Tréneri družstva nemajú tak dominantných hráčov, ako tomu bolo v predchádzajúcej sezóne, čo na druhej strane môže byť aj výhoda a je na týchto menovaných hráčoch, spolu s Jakubom Kádašim, ako sa chopia svojej príležitosti a popri skúsených hráčoch využijú ponúknutú šancu. Ja som sám zvedavý ako zúročí skúsenosti z posledných sezón Jakub Mokráň a či práve on bude tým, na koho sa budú v Prievidzi spoliehať, alebo Adam Antoni využije skúsenosti z reprezentačného bloku v lete.

IMG 2070

Iskra Svit

Svit urobil dobrý ťah s tým, že si poistil Stana Baldovského na dlhšie časové obdobie a práve on by mal byť slovenským lídrom družstva, či už v šatni alebo na ihrisku. Predpokladám, že do rotácie bude často využívaný aj Martin Bizub. Otázna je pre mňa minutáž ostatných mladých hráčov, Kuzmiak a Ivan sa vracajú po dlhodobých zraneniach. Zároveň som však veľmi zvedavý na to, ako sa dokáže adaptovať na ligový basketbal Adam Monček.

DSC 5999

Patrioti Levice

Rovnako ako posledné sezóny sa Leviciam podarilo udržať všetkých slovenských hráčov a dokonca sa im podarilo podpísať ďalšieho. Otázkou pred začiatkom sezóny je zdravotný stav hráčov, Bojanovský je po operácii, Krajčovič po ťažkom zranení počas reprezentačného cyklu začína trénovať. Predpokladám, že v úvode súťaže sa bude tréner Madzin vo veľkej miere spoliehať na Milana Žiaka, Viktora Juríčka a dúfam, že aj na Martina Bachana. Dúfam, že v zápasoch dostanú príležitosť aj mladí odchovanci Volárik, Danielič a Adámik, ktorí v posledných rokoch pravidelne víťazili v juniorskej lige.

DSC 7253

BK Slávia Žilina

Funkcionárom klubu sa podarilo udržať slovenské jadro, v ktorom by mali dominovať Róbert Rožánek s Jakubom Mereššom a vhodne doplnili o skúseného Lukáša Hofericu a mladého Dominika Kubalu. Som zvedavý ako sa trénerovi Kurillovi podarí vyriešiť situáciu na poste rozohrávača, kde družstvo prišlo o Olivera Tota, ktorý dostával v minulej sezóne veľkú minutáž. Som zvedavý na to, či Merešš dokáže nadviazať na minulú sezónu a či Róbert Rožánek vystúpi z tieňa Olivera Tota, v ktorom podľa môjho názoru minulú sezónu hral a trápil sa. Pri ambíciách družstva Žiliny v tejto sezóne sa obávam o minutáž mladých hráčov, avšak na toto v Žiline zareagovali a vytvorili prvoligové družstvo.

IMG 1703

MBK Rieker COM-Therm Komárno

Družstvo Komárna sa bude prioritne spoliehať na skúsenosti Neša Miloševiča a Laca Stojanova. Veľmi zaujímavé bude sledovať Lukáša Boleka, ktorý minulú sezónu naznačil určitý progres v zápasoch. Sám som zvedavý, ako sa adaptujú Filip Halmeš a Braňo Pipíška na nové prostredia, a tým pádom aj nový kolektív. Problém vidím v prípade zranenia jedného zo skúsenejších hráčov, čo môže mať dopad aj na výsledky družstva.

IMG 4694

MBK Baník Handlová

Nový manažment vhodne doplnil slovenských hráčov, ktorí zostali z predchádzajúcej sezóny a družstvo vhodne doplnil skúsenými hráčmi, ktorí by mali byť tí, ktorí budú na ihrisku v najdôležitejšom čase zápasu. Marek Jašš, Tomáš Mrviš a Saša Jankovič spolu s Jakubom Petrášom budú hráči s veľkou minutážou. Očakávam, že priestor dostane Braňo Mátych a Adam Stehlík a svoje minúty si podľa prípravných zápasov zastane aj Michal Dolník. Nasadzovanie najmladšieho člena tímu Filipa Bartuša bude skôr prekvapením, ale minimálne byť v družstve musí byť pre neho výzva.

DSC 6116

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Najdôležitejšou úlohou Ericha Korfantu počas leta bolo nájsť slovenského hráča, ktorý by nahradil odchádzajúceho Antoniho a Majerčáka. Myslím si, že rolu v tom zohrali aj financie a toto sa trénerovi nepodarilo a musel vychádzať z domácich zdrojov. Tréner Korfanta sa bude snažiť rozdeliť minutáž medzi viacerých slovenských hráčov a prím by mali hrať Ivan Žídzik s Lukášom Krajňákom. Predpokladám, že svoje miesto si zastane aj Adam Korfanta, ktorý už minulej sezóne dostával veľkú minutáž. Veľkým otáznikom je pre mňa Milan Vago, ktorý na poslednú chvíľu doplnil súpisku družstva.

korfanta rozhovor

BKM Lučenec

Mladých a málo skúsených slovenských hráčov z minulej sezóny doplnili v tejto sezóne Jaro Musil, ktorý odohral v lete v reprezentačnom drese dobré zápasy a spolu s navrátilcom Jánom Zorvanom budú tí, na ktorých sa bude tréner Jankovič spoliehať. Neočakávam nič veľké v prípade Simeona Jackuliaka a Romana Skvašika, ale budem úprimne rád, keď o nich budeme môcť na konci sezóny rozprávať čo najviac.

DSC 3191

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák, Vladimír Králik, Daniel Faix, Jakub Ruman