• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Konfrontácia slovenského a zámorského basketbalu v zápasovom nasadení bola ojedinelým javom v našich končinách. Aj preto sme sa rozhodli zmapovať dávnejšiu históriu, na týždennej báze vám prinesieme pohľad na tieto špeciálne duely. V prvom vydaní bude v popredí University of Tennessee, proti ktorej nastúpila Nitra a Pezinok.

Písal sa rok 2007, naša najvyššia súťaž mala desať účastníkov (oproti súčasnosti sa hrala extraliga v Košiciach a Dolnom Kubíne). Počas leta sa do nej zapojil aj Pezinok, ktorý chcel nadviazať na slávnu éru Slovakofarmy. Dôkazom toho mal byť aj fakt, že si do vynovenej športovej haly prizval v rámci stredoeurópskeho turné University of Tennessee. Ešte predtým sa však „Volunteers“ predstavili v Nitre.

Na úvod patrí predstaviť súpera vtedajších extraligových tímov. Tennessee je účastníkom NCAA, konkrétne hrá v konferencii Southeastern a patrí k najúspešnejším v rámci USA. „Volunteers“ do dnešného dňa čakajú na prenikavejší úspech, najďalej sa v rámci tradičného turnaja March Madness dostali do Elite Eight. Na Slovensko pricestovali po účasti v Round 32. Najväčšou hviezdou tímu bol rozohrávač Chris Lofton, ktorý sa viackrát dostal do najlepších konferenčných All Star tímov. Družstvo viedol Bruce Pearl.

Prvý zápas Tennessee bol 14. augusta 2007 v meste pod Zoborom. Nitra pod značkou Casta SPU patrila medzi širšiu špičku, v tej dobe hrali pod taktovkou Ľubomíra Urbana také mená ako Saša Jankovič, Andrej Červenka, Jozef Vojtek, Maroš Rendla, Roman Vido, Miroslav Páleník, Milan Žiak alebo Richard Grznár. „Čaká nás výnimočný zápas pre nitriansky basketbal, také mužstvo tu ešte nehralo. Bude to veľká škola pre našich hráčov. Diváci uvidia v akcii atraktívne družstvo s množstvom hráčov čiernej pleti, ktorých basketbalová kvalita je určite na vysokej úrovni,“ vyjadril sa pred zápasom Urban pre portál mynitra.sme.sk.

volunteers 3

„Corgoni“ boli Tennessee viac ako zdatným súperom, o čom svedčí aj konečný výsledok 92:109. Na Slovensko prichádzali po dvoch výrazných výhrach nad zástupcami českého basketbalu (Kolín zdolali 110:70, Sadskú 113:64). Po zlom vstupe do duelu (6:18) sa Nitrania otriasli a v ďalšom priebehu sa dokázali pasovať s americkou basketbalovou školou. Špecifickú chuť mala táto konfrontácia pre Sašu Jankoviča, ktorý v tom čase bol na skúške a bojoval tak aj o miesto na súpiske: „Keď som zistil, že budem hrať proti tímu z NCAA, tak som bol nadšený. Bola to moja prvá a napokon aj jediná taká skúsenosť proti tak kvalitnému družstvu. Ako si pamätám, tak zápas bol aj celkom vyrovnaný. Samozrejme, oni boli veľkými favoritmi, ale bojovali sme a myslím si, že sme sa ukázali v dobrom svetle. Hralo sa oveľa tvrdšie a fyzickejšie, ale na rozdiel od NBA, mali nacvičené systémy v útoku, ktoré všetci rešpektovali a hrali tak disciplinovane. Pamätám si na Chrisa Loftona, o ňom sa hovorilo, že bude v top 10 draftu NBA, ale ani on nesebčil a držal sa systému. Napokon urobil dobrú kariéru v Európe, hral za Caju Laboral, Besiktas či Lokomotív Kubaň.“

Kvalitu duelu si pochvaľoval aj vtedajší kouč súpera Bruce Pearl: „Tento zápas bol oveľa kvalitnejší ako dva predchádzajúce v Čechách. Všetkým aktérom dal veľmi veľa. Tiež diváci boli výborní, pretože fandili obom tímom.“

Po ďalšom triumfe tentoraz cestovali Američania k víťazovi druhej najvyššej súťaže. Za vtedajší MBK hrali Peter Mičuda, Dušan Snopko, Andrej Lukjanec, Branislav Brliť, Marek Kozlík alebo Richard Urland. Na lavičke družstva sedel Milan Černický. „Bol to masaker z pohľadu tvrdosti a atletickosti. Pamätám si, že šli blokovať každú strelu a mali pri tom hlavu na obruči. Hrali však tak hlúpo a naivne, Andrej Lukjanec preto s nimi vždy vybabral. Hral proti ním s rozumom a polovicu bodov dal zo šestiek,“ vrátil sa k duelu Brliť.

volunteers 2

V pezinskej športovej hale to o deň neskôr bol ešte viac vyrovnanejší duel, ako v Nitre. Domáci sa po počiatočnom tlaku dostali do diania a boli lepším družstvom na palubovke. V koncovke sa Tennessee dotiahlo na rozdiel jedinej trojky, ale Pezinok si ustrážil cestu za veľmi cennou výhrou 103:98. „Pamätám si na neho, ako na každý iný, pretože sme v rámci prípravy naplánovaných viacero stretnutí. Brali sme to však ako malé spestrenie, hrali sme proti súperovi, ktorého sme nepoznali. Z konečného výsledku a herného prejavu sme sa tešili. Prišli sem mladí americkí chalani, ktorí boli trochu vyplašení. Možno mali prvý šok, keď prišli do malej pezinskej haly, keďže boli zvyknutí na veľké arény. Ale ani my sme nevedeli, čo môžeme od nich očakávať. V tom čase hrať proti atletickým hráčom s dobrou streľbou a rýchlym pohybom, bola pre nás dobrá skúška a príprava. Viac-menej sme ťažili z našich skúseností, opierajúc sa o štýl, ktorý sme vtedy v Pezinku preferovali. V basketbalových kruhoch to zarezonovalo, keďže v Česku a na Slovensku moc klubov americké univerzity nezdolalo. My sme však mali konkurencieschopné družstvo, s kvalitnými reprezentantmi Slovenska a aj legionármi,“ rozhovoril sa Mičuda.

„Prehra bola tá najlepšia vec, ktorá sa nám mohla stať. Pretože na palubovkách súperov musíte hrať veľmi zodpovedne. Naša obrana nebola ideálna, hrali sme proti kvalitnému tímu s dobrými hráčmi. Preto sme sem prišli, aby sme odhalili niektoré veci a súperovi sa ich podarilo odhaliť,“ vyjadril sa Pearl pre oficiálny klubový web.

 

Fakty zo zápasov University of Tennessee na Slovensku:

BK Casta SPU Nitra - University of Tennessee 92:109 (42:59)

Nitra: Rendla 17, Gašparac a Páleník po 15, Jankovič a Orešanský po 10, Červenka 8, Žiak 5, Hantšok Vojtek a Vrabec 4, Galovič a Grznár 0

Tennessee: Childress 19, Lofton 17, Smith 16, Chism 14, Smith 13, Tabb 10, Crews 9, Pearl 7, Howell 4, Wild 0

 

MBK Pezinok - University of Tennessee 103:98 (49:51)

Najviac bodov - Pezinok: Lukjanec 36, Snopko 20

Tennessee: Lofton 24, Smith 18, Howell, Pearl a Tabb po 11, Smith 8, Crews 7, Childress a Chism po 4

Foto: utsports.com, Jakub Súkup, Peter Jesenský