• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Konfrontácia slovenského a zámorského basketbalu v zápasovom nasadení bola ojedinelým javom v našich končinách. V prvom vydaní sme sa zamerali na konfrontáciu Nitry a Pezinku s univerzitou Tennessee. Druhý diel bude opäť o rovnakých kluboch, ale ich súperom bola tentoraz University of South Carolina.

V našom seriáli skočíme do roku 2008. Pezinok vo svojej nováčikovskej sezóne vystúpil až na vrchol, vo finále zdolal v tradičnom derby bratislavský Inter. Nitra naproti tomu skončila už vo štvrťfinále, v dramatickej a vyrovnanej sérii prehrala práve s Pezinkom. Dobré kontakty priniesli v tom čase fanúšikom ďalšiu zaujímavú a ojedinelú konfrontáciu. V rámci svojho stredoeurópskeho turné prišiel do týchto dvoch miesto hráči University of South Carolina.

Ako sme načrtli v prvej edícii, tak budeme pokračovať aj v tej druhej, a to predstavením súpera. South Carolina je podobne ako Tennessee účastníkom konferencie Southeastern. „Gamecocks“ majú na konte účasť vo Final Four turnaja March Madness (2017). Na Slovensko prišli po nie príliš vydarenej sezóne, to si však vynahradili o niekoľko mesiacov neskôr, keď sa stali spolušampiónmi konferencie. S odstupom času je veľmi známym menom rozohrávač Brandis Raley-Ross, o tri roky neskôr totiž štartoval svoju profesionálnu kariéru vo Svite. Veľkou hviezdou bol v tom období aj konkurent na jeho poste Devan Downey. Na lavičke to bola premiéra pre Darrina Horna.

K prvému stretu prišlo 10. augusta 2008 v meste, ktoré je známe hlavne ako vinárska oblasť. Ako priznal vo vtedajších rozhovoroch generálny manažér Skanska Pezinok Justin Sedlák, so South Carolinou si zmerali sily v roku 1993 počas amerického turné. Pezinok sa v tej dobe mohol opierať o nestarnúce a kvalitné duo Andrej Lukjanec a Peter Mičuda. Kvalitu prinášal aj Dušan Snopko, z minulej sezóny pokračoval Branislav Brliť a Marek Kozlík, v najvyššej súťaži sa postupne oťukával talentovaný Richard Grznár.

south carolina 2

Vo vyrovnanom dueli sa Pezinok neustále doťahoval, rozhodlo sa až v záverečnej štvrtine, kedy americký súper predviedol dokonalú obranu a trestal každú chybu zástupcu slovenskej najvyššej súťaže. Napokon z toho bola prehra o 15 bodov - 84:99.

Nitrania sa so zástupcom amerického univerzitného basketbalu stretli o deň neskôr. „Z hľadiska zohrávania nášho tímu nemá tento zápas až taký veľký význam, lebo nie je to každodenný súper. Navyše, aj reprezentanti Vido a Hašan dorazia po dlhej ceste z ME len tesne pred zápasom. Stretnutie vnímame ako bonbónik pre ľudí, preto sme oslovili dvoch špičkových slovenských hráčov, ktorí prisľúbili, že nielenže prídu na zápas, ale aj nastúpia v drese Nitry. Kto to je, si nechávame ako prekvapenie pre fanúšikov. Isté je, že chceme, aby bolo toto predstavenie veľkým zážitkom pre všetkých milovníkov basketbalu,“ vyjadril sa vtedajší šéf klubu Ján Kovarčík pre portál mynitra.sme.sk.

V meste pod Zoborom prišlo počas leta k personálnemu zemetraseniu. Do tímu prišiel zo známych mien Peter Fapšo, Andrej Červenka, Roman Ivan, Ľuboš Pohánka, na skúške z Košíc bol Michal Baťka. „Dostal som možnosť ukázať sa v drese Nitry, bola to príjemná skúsenosť. Z angažmánu v Nitre nakoniec zišlo, zostal v Košiciach, ale vôbec túto skúsenosť neľutujem, pretože bola prvá, kedy som si mohol zahrať proti americkej univerzite,“ zaspomínal Baťka.

Nitriansky dres si napokon obliekla aj dvojica reprezentantov Slovenska - Radoslav Rančík a Dávid Toya. „Oslovili sme ich, aby ľudia v Nitre mohli vidieť v akcii aj takéto slovenské klenoty. Tiež sme chceli, aby mal zápas kvalitu aj pre súpera, napokon, v jeho drese sme videli vynikajúce individuálne výkony,“ uviedol tréner Nitry Ľubomír Urban.

south carolina 3

„Corgoni“ boli ešte z pohľadu konečného výsledku ešte lepším súperom. Po prvom polčase viedli 51:41, do poslednej štvrtiny išli za stavu 73:68. „Gamecocks“ však mali opäť lepší finiš a po dramatickej koncovke zvíťazili 96:93. „Hral sa vynikajúci zápas, oveľa lepší ako v českom Benešove, pretože domáci ukázali veľké kvality. My máme radosť, že sa nám podarilo zvrátiť výsledok. Sme radi, že sme si mohli v Nitre zahrať,“ zhodnotil zápas hosťujúci tréner Darrin Horn.

Radoslav Rančík prišiel na „hosťovanie“ do Nitry s vizitkou najlepšieho basketbalistu Slovenska za rok 2007 a so zmluvou v talianskom Trevise. Pri svojom jednorazovom štarte bol s 22 bodmi najlepším strelcom tímu. „Pozval ma tréner Urban, prijal som to ako dobrú možnosť zabehať si a zahrať si pred mojím m odchodom do Talianska. Veľmi rád som prispel k tomu, že ľudia si prišli na svoje. Bol to mladý, behavý súper, ja som si zápas užíval, pretože basketbal milujem,“ uviedol Rančík v pozápasovom hodnotení.

 

Fakty zo zápasov University of South Carolina na Slovensku:

AB Cosmetics Pezinok - University of South Carolina 84:99 (46:54)

Najviac bodov - Pezinok: Mičuda 21, Brliť 16, Snopko 15, Kozlík 5, Urland 4

South Carolina: Holmes 29, Raley-Ross 20, Fredrick 17, Downey 13, Conrad 9, Baniulis, Muldrow a Steed po 3, Archie 2, Carter 0

 

CASTA SPU Nitra - University of South Carolina 93:96 (51:41)

Nitra: Rančík 22, Helbich a Toya po 17, Fapšo 13, Baťa a Červenka po 7, Ivan a Pohánka po 5, Hašan, Hantšok, Körner a Vido 0

South Carolina: Downey 37, Fredrick 20, Raley-Ross 15, Baniulis 9, Archie 5, Conrad a Steed po 4, Muldrow 2, Carter a Wilder 0

Foto: Archív, Vladimír Dorňák