• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Náš seriál o konfrontácii slovenského a zámorského basketbalu pokračuje tretím vydaním. V prvom sme rozobrali univerzitu Tennessee, v druhom prišla na rad South Carolina. Tretí diel bude o Leviciach a Pezinku, ktoré mali možnosť konfrontovať so zaujímavým družstvom - East Coast All Stars.

Prierez týmto veríme, že zaujímavým seriálom pokračuje chronologicky, čiže sme v lete 2009. Pezinok pridal do svojej bohatej zbierky striebro a rovnako vysoké ambície má aj pred sezónou 2009/2010. Levice sa naproti tomu postupne stabilizujú a hore idú aj z pohľadu umiestnenia. V predchádzajúcom ročníku končia na piatom mieste, keď v štvrťfinále prehrávajú v sérii so Spišskou Novou Vsou. Na turné po strednej Európe prichádza tentoraz trochu iné družstvo, ako tomu bolo po minulé roky. Slovenský basketbal dostane možnosť porovnávať sa s výberom najlepších hráčov univerzít naprieč východného pobrežia USA.

Čo je vlastne projekt East Coast All Stars zač? Pod taktovkou trénera Guya Rancourta sa od roku 2006 stretáva výber najlepších hráčov z univerzitných konferencií NCAA a spoločne chodia skrz Európu testovať v rámci prípravy najlepšie družstvá v danej krajine. Na Slovensko pricestovali viaceré zaujímavé individuality, ako napríklad Jacob Pullen, ktorý si počas profesionálnej kariéry zahral za Philadelphiu 76ers, respektíve Barcelonu. Vychádzajúcou hviezdou bol aj Dominique Sutton, v roku 2015 víťaz zámorskej NBA G-League.

S účastníkmi našej najvyššej súťaži odohrali tri prípravné stretnutia, dvakrát mal tú česť Pezinok a v jednom prípade Levice. Pristavíme sa najskôr pri vicemajstrovi, na lavičku prišiel počas leta z Česka František Rón. Na palubovke mohol aj naďalej počítať s menami ako Branislav Brliť, Peter Mičuda, Andrej Lukjanec alebo Marek Kozlík. Pezinku sa opäť podarilo zložiť hviezdny káder, čoho dôkazom boli príchody Nenada Miloševiča, Martina Míčku, Igora Majoroša, Yemiho Nichalsona a Davida Toyu.

east coast 2

Oba zápasy (8. a 11. augusta 2009) mali dá sa povedať identický priebeh. Zverenci trénera Františka Róna držali so svojim súperom krok, v oboch prípadoch vstupovali do poslednej štvrtiny za priaznivého času, aby napokon zaznamenali tesné prehry. Najskôr podľahli americkému súperovi 95:100, o tri dni neskôr to bolo len o bod - 92:93.

„Od veľkých hráčov sa očakávajú veľké výkony. V tomto prípade ma moji hráči nesklamali. Mať v družstve hráčov ako Chris Kehoe alebo Arjun Ohri znamená, že každý tím to bude mať proti nám ťažké,“ vyjadril sa pre miestne periodikum kouč East Coast Guy Rancourt.

Priestor na zaspomínanie sme dali vtedajšiemu hráčovi Pezinku Marekovi Kozlíkovi: „Počas mojej kariéry som hral proti viacerým univerzitám z USA. Tento zápas mi však nejako extra neutkvel v pamäti. Americký basketbal je oveľa fyzickejší a dynamickejší. Američania sú agresívnejší a hrajú radšej 1 na 1, alebo aj 1 do 3. Európsky basketbal je oveľa kolektívnejší a taktickejší. Každá konfrontácia so zahraničným basketbalom je prínosom pre každého hráča a určite to bolo aj v tomto prípade.“

east coast 3

S veľkými ambíciami vstupovali do sezóny aj Levice. Na lavičke bol vtedy ešte mladý, no už ambiciózny kouč Maroš Kováčik. K dispozícii mal na úvod viaceré zaujímavé mená - Peter Jankovič (súčasný tréner Lučenca), Marek Jurík (tréner reprezentácie Slovenska do 18 rokov), Ladislav Lutovský, Richard Klein, Richard Grznár alebo Vladimír Klár. Neskôr na povrch vyplávali finančné problémy, účasť v lige museli zachraňovať až v baráži. To je však už úplne iný príbeh.

Aj 10. augusta 2009 sa dočkali fanúšikovia v levickej športovej hale zaujímavého duelu. Nezvykle zaplnené hľadisko mohlo vidieť vyrovnaný duel, ktorý sa po dohode skončil remízou 105:105 po riadnom hracom čase. Domáci vyhrávali ešte necelých 5 minút pred koncom 100:93, ale napokon museli v závere zachraňovať remízu. „Hráči odviedli dobrú robotu. Zápas sa nevyvíjal tak, ako sme si predstavovali, ale nenechali sme sa vyviesť z miery a zvládli sme to. Myslím si, že sme nás dobre reprezentovali,“ uviedol hlavný tréner amerického výberu.

 

Fakty zo zápasov East Coast All Stars na Slovensku:

Basketball Pezinok - East Coast All Stars 95:100 (46:50)

Pezinok: Lukjanec 24, Snopko 22, Mičuda 13, Miloševič 10, Kozlík 9, Mlynek a Urland po 7, Kvoček 3, Čermák a Sečen 0

Najviac bodov - East Coast: Pullen 22, Sutton 19, Bryant 15, Chandler 13

 

Astrum Levice - East Coast All Stars 105:105 (56:55)

Najviac bodov - Levice: Klein 25, Crawford 23, Jurík 16

Najviac bodov - East Coast: Jackson a Pullen po 17, Sutton 16, Chandler 13, Thoroughman 10

 

Basketball Pezinok - East Coast All Stars 92:93 (55:44)

Foto: Vladimír Dorňák, Laco Kuštek