• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už tradičnou rubrikou, ktorá je súčasťou nášho spravodajstva o SBL, je power ranking tímov. Tradičnou tvárou tejto sekcie je bývalý kouč Karlovky Peter Ivanovič, jeho úlohou bolo opäť zhodnotiť jednotlivých účastníkov ligy. Ako zoradil kluby pred ostrým štartom, to sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

 

Od posledného ligového zápasu ubehlo už takmer sedem mesiacov. „Koronakríza“ žiaľ výrazne zasiahla do športového diania a neobišla ani basketbal. Už v predčasnom závere sezóny bolo počuť hlasy o problémoch v niektorých kluboch, nakoniec mapu SBL opustila Žilina a Komárno. Verím však, že sa čoskoro vrátia späť medzi basketbalovú elitu. Výsledkom je tak najnižší počet tímov v histórii SBL - 7. Začiatok prípravy bol špecifický pre všetky tímy, nakoľko väčšina zahraničných hráčov musela prejsť povinnou karanténou a pripojila sa tak k tímom neskôr. „Korona“ zasiahla aj do prípravných zápasov, zrušené zápasy a narýchlo hľadanie nových súperov. Vylaďovanie formy jednotlivých tímov bude trvať trochu dlhšie, ako sme boli zvyknutí a väčšina družstiev prešla výraznou prestavbou.

 

1. Patrioti Levice

Systematickou prácou manažmentu v minulých rokoch sa im podarilo udržať slovenskú kostru tímu – Boris Bojanovský, Viktor Juríček, Martin Bachan, Šimon Krajčovič. Na krídlo ich doplnil David Abrhám. Vsadili na 3 legionárov, budú sa môcť spoľahnúť na výkony skúseného Chorváta Zorana Vrkiča. Patrioti by mali ťažiť najmä zo zohratosti z minulých sezón.

  • Kľúčová postava - Zoran Vrkič

 

2. Iskra Svit

Už stabilne dobrá ruka pri výbere legionárov. V tíme pokračujú opory Saša Avramovič a Stanislav Baldovský i tréner Rudolf Jugo. Noví hráči ukázali v príprave svoj potenciál a silu. Dosť nám napovedal aj Baťov Pohár, ktorý Sviťania vyhrali. Do zostavy taktiež pribudli viacerí mladí hráči, majú to dobre vyskladané na rýchly a moderný basketbal.

  • Kľúčová postava – Saša Avramovič

DSC 7946

3. Spišskí Rytieri

Tím prešiel najvýraznejšou zmenou, angažovali dobre známeho trénera Tea Hojča, posilnili sa o Slovákov – Michala Baťku, Tomáša Mrviša, Michala Čekovského, Adama Antoniho. V príprave sa dobre javili aj legionári. Je to komplet nový káder. Na Spiši svitá na nové časy, bude zaujímavé sledovať do akej formy sa tím zohrá.

  • Kľúčová postava – Michal Baťka

 

4. BKM Lučenec

Poistili si služby trénera Petra Jankoviča, naviac angažovali Zuzanu Žirkovú na pozíciu asistentky trénera. Toto spojenie prináša do tímu veľké skúsenosti. Príchod Róberta Rožánka a angažovanie štyroch amerických hráčov sa ukazuje ako dobrý ťah manažmentu. Nadviazaním na minuloročnú sezónu a pokračovanie v nasadenom trende, bude určite veľkým lákadlom pre fanúšikov z „Novohradu“.

  • Kľúčová postava – Róbert Rožánek

  

5. Inter Bratislava

Stavili na nového trénera. Teším na novú španielsku trénerskú školu na Pasienkoch, „žlto-čierni“ takmer kompletne obmenili káder, opierať sa budú o výkony slovenského tria Richard Körner – Michael Fusek - Jaroslav Musil, zatiaľ majú v kádri dvoch legionárov - Lautaraza Lopeza a Arnasa Beručku. Pozitívom pre slovenský basketbal je zapojenie talentovaných hráčov z domácej základne. Myslím si, že minimálne na začiatku sezóny bude ich slabinou slabšia „lavička“.

  • Kľúčová postava - Lautaro Lopez

DSC bp3

6. MBK Baník Handlová

Na lavičke nový tréner Danilo Rakočevič, z opôr zostali Saša Jankovič a Marek Jašš. Dirigentskej taktovky sa ujmú Goran Bulatovič a Dalibor Hlivák, do tímu pribudli ešte dvaja legionári Dušan Vicentič a Aleksandar Zečevič. „Baníci“ ukázali v príprave potenciál, no myslím si, že im bude treba dať čas na lepšie zohratie sa.

  • Kľúčová postava – Goran Bulatovič

 

7. BC Prievidza

Na lavičku zasadol v neľahkej situácii doterajší asistent Maroš Helmecy. S výrazne nižším rozpočtom vyskladali káder v rámci svojich možností, z pätice legionárov je najvýraznejšou postavou lige známy Miha Vašl. Na rozohrávke si podelia minúty Matej Majerčák s Jakubom Pasovským. Do kádra sa dostalo aj viacero odchovancov - Filip Bakoš, Matej Kielar, Patrik Lukáč, Maxim Matuška. Nakoľko budú títo hráči tvoriť komplet lavičku, bude potrebné, aby sa rýchlo adaptovali na mužský basketbal.

  • Kľúčový hráč – Miha Vašl

 

Keď to zhrniem, 2 tímy opustili SBL-ku, 4 tímy zmenili trénerov, do ligy prišlo 23 nových zahraničných hráčov, z predchádzajúcej sezóny zostalo 5. Pozitívom je nárast mladých slovenských hráčov na súpiskách tímov. Verím, že svoju šancu dostanú a pevne sa jej chytia. Je ťažké na základe nezvyčajnej prípravy a zápasov jednoznačne stanoviť silu jednotlivých tímov, viaceré tímy sa už na začiatku majú zranených hráčov, sám som zvedavý na prvé kolá, či som sa nemýlil.

 

Power ranking tímov pred štartom sezóny 2020/2021:

  1. Patrioti Levice
  2. Iskra Svit
  3. Spišskí Rytieri
  4. BKM Lučenec
  5. Inter Bratislava
  6. MBK Baník Handlová
  7. BC Prievidza

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix