• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už tradičnou rubrikou, ktorá je súčasťou nášho spravodajstva o SBL, je power ranking tímov. Tradičnou tvárou tejto sekcie je bývalý kouč Karlovky Peter Ivanovič, jeho úlohou bolo opäť zhodnotiť jednotlivých účastníkov ligy. Po novembri a decembri nezostal kameň na kameni, svoje zohrala reprezentačná, respektíve korona prestávka. Ako sa premietla na forme družstiev, to sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Posledné dva mesiace v roku 2020 boli ovplyvnené korona prestávkou a reprezentačnou prestávkou. Niektoré tímy z toho vyťažili, naopak na niektorých sa to prejavili negatívne. Určite nie je ľahké dostať sa po povinnej karanténe do zápasového rytmu fyzicky, či mentálne. V uplynulom období prišli noví hráči a došlo aj k jednej zmene na trénerskom poste. Ako vidím momentálnu silu jednotlivých tímov?

Poz.: V zátvorke je umiestnenie z predchádzajúceho vydania power rankingu.

1. (5.) - Patrioti Levice

Z môjho pohľadu začali predvádzať basketbal, ktorý som od nich očakával. Pre mňa nastal zlom odchodom Zorana Vrkiča, odvtedy hrajú uvoľnenejšie. Určite im pomohla reprezentačná prestávka, kde boli zapojení 5 hráči + tréner Michal Madzin, vyťažili z toho maximum. Vynikajúce výkony podáva Šimon Krajčovič, ktorý sa vypracoval na skvelého lídra a poháňa k výborným výkonom aj svojich spoluhráčov. Síce na konci roka v oslabenej zostave 2-krát zaváhali, ale návratom Borisa Bojanovského sa opäť vrátili na víťaznú vlnu. Som v očakávaní príchodu na palubovku ich novej americkej posily Tre'Dariusa McCalluma.

2. (3.) - Iskra Svit

„Podtatranci“ sa dokázali pomerne rýchlo po karanténe dostať do tempa. Síce si pre zdravotné problémy zobral tréner Rudolf Jugo pauzu na oddych, no jeho asistent Robo Ištvánik ho dokázal na lavičke plnohodnotne zastúpiť. Páči sa mi ich hra založená na rýchlom protiútoku, ich ofenzíva je veľmi silná. Majú 3 hráčov v top 5 medzi skórermi – De'Seana Parsonsa, Sašu Avramoviča, Dominica Greena. Svedčí o tom aj najviac bodov v priemere na zápas za sledované obdobie.

DSC 5034

3. (1.) - Spišskí Rytieri

Po ukončení karantény sa tím trénera Tea Hojča pomalšie dostáva do tempa, v prvých polčasoch sa ťažšie rozbiehajú a potom to musia v závere zápasov doháňať. Miestami mi u nich chýba potrebná „agresivita“ v obrane, čo ich stálo zopár výsledkov. Pomerne k dobrým výkonom sa rozohral Marko Stevanovič. V plnej sile určite porastú aj výkony a výsledky.

4. (7.) - Inter Bratislava

Príchodom trénera Olega Meleščenka badať pokrok v hre „žlto-čiernych“, hrajú na oboch stranách ihriska disciplinovanejšie a organizovanejšie. Hra bola predtým založená prevažne na výkonoch Lautara Lopeza a Arnasa Beručku, momentálne hrajú viac tímovo a zaslúžené minúty na ihrisku potvrdzujú výkony Michaela Fuseka, či už obrannými alebo útočnými zákrokmi vysoko nad obručou. Som zvedavý, kam sa výkony mladého tímu môžu ešte posunúť.

12

5. (2.) - BKM Lučenec

„Novohradčania“ z môjho pohľadu trochu stagnujú vo výkonoch a niektorí zahraniční hráči zaostávajú za očakávaniami. Chýba im energia, ktorú mali na úvod sezóny, čo častokrát badať aj na nespokojnosti trénerského dua počas zápasov. Robo Rožánek naďalej potvrdzuje, že príchod do Lučenca bol správnym krokom a pod taktovkou trénera Petra Jankoviča rastie herne. Očakávam, že nový „vietor“ prinesie do hry DeAngelo Isby a Lučenec sa vráti tímovou hrou na víťaznú vlnu.

6. (6.) - MBK Baník Handlová

Bratská spolupráca dua Nikola a Danilo Rakočevič, bola zdá sa dobrým krokom. Príchodom Nikolu posilnili Handlovčania hru na obvode. Do kariet však nezahralo zranenie lídra tímu Gorana Bulatoviča, taktovky na rozohrávke sa tak ujal Dalibor Hlivák. Najslabšou obranou spomedzi tímov však často nevedia pretaviť dobré výkony v dobrý výsledok, a tak na ich konte svieti zatiaľ 5 výhier. Návrat „Buliho“ by im určite pomohol k priaznivejším výsledkom.

image024

7. (4.) - BC Prievidza

Najťažšiu situáciu majú momentálne „Hornonitrania“. Mali najdlhšiu korona pauzu, nie je ľahké odhadnúť ich aktuálnu silu a formu. Zverencov trénera Maroša Helmecyho preverí zápasmi nabitý január. Som zvedavý na Mateja Majerčáka, či bude pokračovať v líderskej pozícii a taktiež na výkony Granta Sittona, ktorý sa pred pauzou nestihol do tímu zapracovať.

 

Sezóna je špecifická, veľa zápasov sa odložilo a bude sa dohrávať. Momentálne z môjho pohľadu lige kraľujú Levice a Svit, ale mnoho zápasov ukázalo, že tímy sú v zápasoch vyrovnané. Opäť zopakujem, že najdôležitejšie je, že sa liga HRÁ, aj keď pred prázdnymi tribúnami. Prajem všetkým pevné zdravie a želám si, aby si mohli fanúšikovia užiť zápasy naživo ešte v tejto sezóne.

 

  Power ranking tímov po novembri a decembri
Poz.     Výhry Prehry Skóre Skóre/zápas
1. LEV Patrioti 10 2 1004:902 83,7:75,2
2. SVT Svit 6 3 783:736 87,0:81,8
3. SNV Rytieri 7 5 935:962 77,9:80,2
4. INT Inter 5 4 696:661 77,3:73,4
5. LUC Lučenec 5 6 795:811 72,3:73,7
6. HAN Handlová 3 9 926:1006 77,2:83,8
7.  PDA Prievidza 1 6 521:582 74,4:83,1

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix, Vladimír Dorňák, Lenka Molnárová