• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pred sezónou sa spomínalo ohľadne Interu Bratislava mnohé, odišlo im takmer kompletné jadro tímu, výraznejším spôsobom sa im znížil rozpočet a celkovo sa v prognózach spomínali „žlto-čierni“ skôr na dolných priečkach tabuľky. Na Pasienkoch však zvládli urobiť radikálnu prestavbu, keď sa k tomu pridala trénerská zmena, tak ako keby to všetko zapadlo do seba. O aktuálnom ročníku, plnom výziev, sme sa rozprávali s generálnym manažérom Michalom Ondrušom.

Po ligovej dominancii v sezóne 2019/2020, to nebolo počas leta v hlavnom meste jednoduché. Postupne odchádzali všetky kľúčové opory, až zostala len dvojica - Michael Fusek a Richard Körner. A práve okolo nich sa vybudovalo v podstate úplne nové družstvo, v ktorom mali dosť významnú šancu domáci odchovanci. Šesť z nich sa napokon dostalo na súpisku, na Pasienky sa vrátil skúsený Jaroslav Musil a v žlto-čiernom drese začala ročník len dvojica legionárov.

„Túto sezónu hodnotím ako úplne neštandardnú, preto je veľmi komplikované si dávať nejaké ciele alebo mať zásadné očakávania. Prvoradým cieľom je pre nás tú sezónu nejakým spôsobom prežiť. Keď sa podarí niečo vyhrať, tak nás to samozrejme len poteší. Po tom ťažkom úvode, sa už teraz venujeme viac basketbalu. Družstvu veľmi pomohol uznávaný tréner Oleg Meleščenko, ktorý dokazuje svoje kvality. Rozdal každému hráčovi úlohu v tíme a keď všetci svoju úlohu plnia, tak sa z toho vytvoril dobrý systém. V tíme je disciplína. Vyskočili lídri Lautaro Lopez a Arnas Beručka, pridali sa ďalší, mladí sa zlepšili, to je to, čo očakávame od družstva,“ prezradil nám Ondruš.

IMG 1785 1

Zlomový okamih interistickej sezóny prišiel v novembri, keď Španiela Alberta Blanca Vilu vystriedal na lavičke v pozícii hlavného trénera ostrieľaný Oleg Meleščenko. A ten priniesol niečo, čo sa možno aj ťažko popisuje. Inter nezačal totiž len vyhrávať, ale z domácej palubovky urobil nedobytnú pevnosť a namiesto boja o miestenku v play off, je momentálne v hre o priamu účasť v semifinále, keďže sú na druhom mieste. Z dvojice Lautaro Lopez a Arnas Beručka sa stalo najnebezpečnejšie duo legionárov v lige a z Michaela Fuseka dominantný hráč pod košom. Reči o užšej rotácii boli „umlčané“ nedávnym príchodom ex-hráča Lučenca Duka Sheltona. Američan ovládol mnohé štatistiky vo svojom prvom roku na slovenských palubovkách.

„Rýchle angažovanie Duka Sheltona je výsledkom zhody náhod. Spojili sa pri ňom viaceré faktory. Poznáme ho, doteraz hral vo Viedni, čo je blízko Bratislavy. Nemusíme teda riešiť letenky a podobné náležitosti. Súbeh týchto faktorov urýchlil naše rokovanie a expresne rýchlo sme sa dohodli. Musíme počítať s tým, že chvíľku bude trvať, kým sa zžije s dobre rozbehnutým mužstvom. Na druhej strane, pod košom sú Michael Fusek a Richard Körner tak veľmi vyťažení, že sa potešia, keď budú mať čas chvíľu si v zápase oddýchnuť. Aj vzhľadom k nášmu nabitému programu, som veľmi rád, že sme tím dokázali takto doplniť,“ vyjadril sa generálny manažér Interu.

IMG 1599 1

Ústrednou témou aktuálneho ročníka je však šanca pre mladých odchovancov v A-tíme. Je to len dôkaz dlhoročnej úspešnej práce klubu, ktorá sa ukázala na minuloročných majstrovstvách Slovenska, kde „žlto-čierni“ zbierali medaily ako na bežiacom páse. Štyrikrát zlato, jedno striebro a bronz, bez pódiového umiestnenia nezostal ani jeden mládežnícky tím Interu.

„Dovolím si tvrdiť, že sme v posledných rokoch kvalitne pracovali s mládežou. Plody tejto práce teraz vidíme v podobe šiestich chlapcov v našom seniorskom tíme. Teraz je veľký problém, že mládežníci kvôli koronavírusu takmer vôbec spolu netrénujú. Tá doterajšia práca môže vyjsť v niektorých vekových ročníkoch úplne navnivoč. Stálo to veľa energie, času, financií. Hádžeme to cez palubu. Uvedomujem si, že situácia s koronavírusom je kritická. Rešpektujem všetky pravidlá, opatrenia, príkazy, reštrikcie. Len neviem, či si niekto uvedomuje, že mnoho ľudí bude priberať na váhe, mladí nebudú športovať, nebudú mať správne návyky a v neposlednom rade, nebude mať kto Slovensko ani reprezentovať,“ vyhlásil Ondruš.

5

Niektoré „mladé pušky“ si vybojovali pevne miesto v plánoch trénera Olega Meleščenka, ostatní v prvom rade zbierajú neoceniteľné skúsenosti v najvyššej súťaži. „My sa snažíme vysvetľovať našim mladým hráčom, že nie je čas čakať niekoľko rokov, kým sa niekto z nich presadí v najvyššej súťaži. Nemám rád, keď sa hráči rozdeľujú na starých a mladých, skúsených a neskúsených. Podľa mňa sú hráči kvalitní a nekvalitní. Myslím si, že šikovný 17-ročný chlapec môže dnes hrať našu najvyššiu súťaž. Dokazujú to niektorí naši hráči. A je len na nich, koľko priestoru si od trénera v zápasoch vybojujú,“ myslí si bývalý hráč a tréner.

V minulosti sa z Pasienkov vybral americkou cestou Alex Ondruš, jeho basketbalový rozlet však pribrzdili početné zranenia. Pred rokom odchádzal už vo veku 14 rokov do zámoria Sebastian Rančík. Teraz sa ako najväčšie talenty interistickej mládežníckej pyramídy spomínajú dve mená - Timotej a Matúš Malovec.

14

„Timotej Malovec je veľkým talentom slovenského basketbalu. Teraz ho čaká prechod do seniorskej kategórie. Ďalšie mená, ktoré by som spomenul, sú Matúš Malovec a Matúš Hronský. To som povedal len mená, ktoré mi teraz napadli. Slovenský basketbal môže získať do reprezentácie hráčov na krídelné priestory, kde máme dnes reálny problém. Perspektíva tu teda je, ak všetci budú pracovať tak, ako doteraz, môže to nášmu basketbalu len pomôcť,“ dodal na záver Ondruš.

Foto: Vladimír Dorňák