• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už tradičnou rubrikou, ktorá je súčasťou nášho spravodajstva o Niké SBL, je power ranking tímov. Tradičnou tvárou tejto sekcie je bývalý kouč Karlovky Peter Ivanovič, jeho úlohou bolo opäť zhodnotiť jednotlivých účastníkov ligy. Základná časť sa preklenula do druhej polovice a bolo sa rozhodne na čo pozerať.

S koncom starého a začiatkom nového roka som sa pozrel na jednotlivé tímy a ich aktuálnu silu v prebiehajúcom ročníku Niké SBL. Ide o môj pohľad, tak počítam s tým, že nie každý bude so mnou súhlasiť. Udialo sa toho v celku dosť, hráčske, trénerské rošády, zápasy s divákmi, „bez divákov“. Hlavné je, že sa hrá, no ťažko sa mi pozerá na prázdne sedadlá v halách, keď vidím v okolitých krajinách divákov v hľadisku ako povzbudzujú svoje tímy.

1. Patrioti Levice

Momentálne najlepší tím Niké SBL, ak by som ho mal stručne charakterizovať = kontinuálna, systematická práca. Tréner Michal Madzin sa môže spoliehať na päticu reprezentantov, doplnených o 3 legionárov a mladými hráčmi. V ich prospech hrajú aj čísla - najlepší útok aj najlepšia obrana 89,33:75 bodov na zápas. Hrajú tímovo, o čom svedčí 20,3 asistencie na zápas, ťažia z toho všetci hráči a sú tak nebezpeční na každom poste. Za mňa jednoznačným lídrom tímu Šimon Krajčovič. Patriotov nedávno opustil DaVonté Lacy, no verím, že manažment klubu vyberie za neho náhradu, ktorá rýchlo naskočí do rozbehnutého stroja. Jednou z najväčších výhod Patriotov je šírka lavičky.

2. BC Komárno

Boban Tomič pretavil svoje hráčske skúsenosti v manažérske zručnosti a podarilo sa mu poskladať veľmi zaujímavé družstvo, ktoré je určite príjemným a pozitívnym spestrením tohto ročníka. Dirigentské skúsenosti z ihriska premieňa na trénerskom poste Zlatko Jovanovič. Tím sa opiera hlavne o výkony zahraničných hráčov, kde si všetci piati pripisujú v priemere dvojciferné body na zápas, na čele s Lukom Gašičom, ktorý má priemer 18,7 bodu na zápas.

DSC 5064

3. Spišskí Rytieri

Obhajca titulu prešiel v tomto ročníku veľkou prestavbou, trénerského kormidla sa chopil skúsený Štefan Svitek, podarilo sa im udržať podkošové duo Michal Baťka – Marko Stevanovič. Zo začiatku sezóny sa herne trápili najmä v útočnej fáze hry, po výmene legionárov sa postupne dostávajú do rytmu. Aj keď sa potykali v poslednej dobe s viacerými absenciami, badať v ich hre progres. Lídrom je už druhú sezónu Stevanovič, ktorý svojou energiou dokáže strhnúť celý tím.

4. Inter Bratislava

Klub pokračuje vo svojej filozofii so zapojením mladých odchovancov, doplnených o kvalitných legionárov. Tréner Oleg Meleščenko sa môže opierať hlavne o výkony všetkých 4 legionárov, ktorý vo viacerých ukazovateľoch patria k Top 5 hráčom Niké SBL a zaznamenávajú viac ako 17 bodov na zápas, na čele so Džiugasom Slavinskasom (priemer 18,4) a Ivanom Gandia-Rosom (20,6). Z mladých hráčov robí najväčší progres Timo Malovec, na ihrisku strávi v priemere okolo 30 minút. Zranenie vyradilo na dlhšiu dobu Michaela Fuseka, s jeho návratom však sila „žlto-čiernych“ ešte stúpne.

IMG 5601

5. BKM Lučenec

V tejto sezóne stavil na amerického trénera Daniela Sokolovskeho, čo vidno na ich rýchlej tranzičnej hre, založenej na hre 1 na 1. Kostru tímu tvorí 5 amerických hráčov, doplnených o mladých Slovákov. „Pelikáni“ sú s číslom 15,6 na druhom mieste v stratených loptách na zápas, čo však kompenzujú s 17,9 asistenciami, ktoré ich tiež radia na druhú priečku. Okrem výkonov Desureho Buieho ma zaujal progres Jána Zorvana, ktorý dostal väčšiu dôveru od trénera a naplno ju využíva v bodoch i efektivite.

6. MBK Baník Handlová

Tréner Danilo Rakočevič mal od začiatku sezóny nanovo vyskladaný tím, kde skĺbili skúsených Slovákov so zahraničnými hráčmi a neskôr sa posilnili o v lige dobre známeho Jamesa Kinneyho, ktorý je prínosom pre tím. Ťahúňom tímu je Michal Čekovský, ktorý sa presadzuje pod oboma košmi a spolu s Deandre Abramom patria k najlepšie doskakujúcim hráčom v SBL. Počas zápasov majú veľké výkyvy vo výkonoch, ak dokážu udržať koncentráciu a vyrovnanejšie výkony v jednotlivých zápasoch, tak ich môžeme vidieť určite v tabuľke vyššie.

DSC 0110

7. Iskra Svit

Pre mňa zatiaľ sklamanie, zverenci trénera Róberta Ištvánika nenadviazali na výkony z minulej sezóny. Tesne pred koncom roka angažovali nového trénera Luka Bujasa, pod ktorého taktovkou hneď v prvom zápase „nešťastne“ prehrali v Handlovej. „Podtatranci“ sa môžu opierať o skúsené opory – Sašu Avramoviča, Stanislava Baldovského a A.J.-a Waltona. Chýba mi však v ich hre disciplína a tímovosť, majú druhú najhoršiu obranu v lige. Viackrát sa stalo, že individuálne výkony šli pred tímové, z čoho pramenili chyby a v konečnom dôsledku prehratý zápas. Iskra má určite potenciál na vyššie priečky.

8. BC Prievidza

Bilancia 0-14 hovorí za všetko, ale je otázkou najbližších zápasov, kedy si „hornonitrania“ pripíšu prvé víťazstvo. Zo začiatku sezóny mali smolné prehry po predĺžení a nasledovala „deka“, ktorá na nich padla a plus sa k tomu pridali viaceré zranenia. Ich výkony boli často bez energie a hlavne bez bojovnosti. Prievidzský fanúšik je zvyknutý na „iný“ basketbal. V tíme sa momentálne dejú zmeny a uvidíme, ako sa trénerovi Krunoslavovi Krajnovičovi podarí reštartovať sezónu. Pozitívom je zapojenie prievidzských hráčov, ktorí by mali svoju šancu maximálne využiť.

1639611706922 02

V novom roku nás hneď čaká veľmi zaujímavé kolo, ktoré sľubuje kvalitné duely. Patrioti odohrajú dva zápasy s Komárnom, čaká nás derby Svit – Rytieri, banícke derby a Inter odohrá zápas s Lučencom. Prajem všetkým klubom a fanúšikom Niké SBL, aby vykročili do roku 2022 tým správnym krokom, veľa zdravia, pohody a plné haly divákov!

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák, Matúš Potočár, Ladislav Szibilla