• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Patrioti Levice začali s lovom v legionárskych vodách, prvou zahraničnou posilou „žlto-zelených“ je 27-ročný americký rozohrávač Henri Wade-Chatman.

Zámorský basketbalista má za sebou zaujímavý príbeh na ceste k profesionálnej kariére. Univerzitný čas strávil v nižšej divízii NCAA, v drese Edinboro však patril k najlepším hráčom konferencie. Šancu vo „veľkom“ basketbale dostal v tretej najvyššej španielskej súťaži, dva roky strávil v drese Valladolidu. V prvom roku sa mu podarilo s klubom postúpiť o ligu vyššie, vo finále ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča. „Teší ma, že sa nám už pomerne skoro podarilo doplniť káder na dôležitom poste. Na Henriho máme dobré referencie a verím, že potvrdí svoje kvality a pomôže nám na oboch koncoch palubovky,“ uviedol tréner Michal Madzin.

Na rok si následne odskočil do estónskeho Parnu, kde opäť potvrdil svoje basketbalové kvality. Predchádzajúci ročník sa Wade-Chatman opäť vrátil do Španielska, konkrétne do druholigového Castella. V kvalitnej súťaži patril k najlepším hráčom, o čom svedčia aj jeho zápasové priemery - 12,3 bodu, 2,3 doskoku, 2,0 asistencie a 1,1 zisku. „Nesmierne nás teší výkonnostný rast našich mladých hráčov za posledný rok, aj preto sme sa vo vedení klubu rozhodli, že do úvodu sezóny vstúpime s 10 Slovákmi a len dvoma legionármi. O to väčší dôraz kladieme pri ich výbere, aby nám priniesli potrebnú kvalitu a dobre zapadli do kolektívu, ktorý je už dlhší čas spolu. Henri má trojročnú skúsenosťou s druhou španielskou ligou, čo je kvalitná súťaž. Všade v Európe, kde doposiaľ hral, bol po sezóne záujem, aby v klube zostal aj naďalej, čo je veľmi pozitívne a svedčí to o jeho dobrej povahe. Dobré referencie prišli aj z Estónska od Mihkela Kirvesa, ktorý s ním odohral jednu sezónu v tíme Parnu. Henri má ideálny vek - 27 rokov, a chuť bojovať s nami o najvyššie priečky, preto sme radi, že sa nám jeho prestup podarilo dotiahnuť,“ povedal na margo novej posily generálny manažér Ladislav Garaj.

Levice tak doplnili už siedme meno na súpisku, Wade-Chatman je po Abrhámovi druhou letnou posilou. Tréner Michal Madzin môže počítať s päticou hráčov z predchádzajúceho ročníka - Martinom Bachanom, Borisom Bojanovským, Viktorom Juríčkom, Šimonom Krajčovičom a Samuelom Volárikom.

Highlighty novej posily Levíc:

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: parnu.postimees.ee