• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V režime bez divákov a za pravidelného testovania by mala aj naďalej pokračovať základná časť Slovenskej basketbalovej ligy (SBL). Riaditeľ súťaže Peter Mičuda ozrejmil najaktuálnejšie informácie z predchádzajúcich hodín a dní.

Ústredný krízový štáb vyhodnotil na základe podkladov rokovania Pandemickej komisie vlády SR, že najvyššie basketbalové (SBL a extraliga žien), futbalové, hokejové, volejbalové a hádzanárske súťaže dostanú výnimku k pokračovaniu svojich líg. Samozrejme, to všetko za splnenia podmienky, že sa uskutočnia bez divákov a budú testy na pravidelnej báze.

Detaily sa preberali na stretnutí zástupcov týchto športov so štátnym tajomníkom pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivanom Husárom. „Na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) sme riešili manuál pre všetky súťaže. Hovorí o povinnosti testovania, šírke realizačných tímov a hráčov, a o tom, čo sa stane, keď niekto bude pozitívny,“ vyjadril sa Husár pre RTVS.

V praxi budú kluby testované pomocou tzv. antigénových testov, na týždennej báze a dva dni pred zápasom. To by mohlo platiť aj pri režime SBL, kde sa hrajú dve stretnutia za týždeň (streda - sobota). Ak bude niekto pozitívny, tak celé družstvo ide prirodzene do karantény. Dobrou správou by malo byť, že v prípade pozitívneho nálezu, by najbližšie tri mesiace nebolo potrebné testovanie. Podobne to napríklad funguje v Česku.

Podľa medializovaných informácií by toto plošné testovanie mala uhradiť Slovenská basketbalová asociácia (SBA), ktorá bude následne požadovať finančné kompenzácie od štátu. „V prvom rade, dobrou správou v tejto neľahkej dobe bolo, že basketbal bol zaradený medzi dôležité športy, ktoré dostali výnimku od Ústredného krízového štábu na pokračovanie. Sme radi, že základná časť by tak mohla pokračovať aj za týchto okolností. Samozrejme, budeme spolupracovať v maximálnej možnej miere a plniť nariadenia, ktoré budú od nás vyžadované. V tejto chvíli je ešte priskoro hovoriť o podrobnostiach, keďže nie sú k dispozícii kompletné informácie a manuály. Budeme preto monitorovať opatrenia ÚVZ a následne ich v plnej miere plniť. Zároveň dúfame, že vo veľmi krátkom čase bude prezentovaná schéma finančných kompenzácií pre celý basketbal. Verím, že základná časť SBL bude čo najdlhšie pokračovať a aspoň prostredníctvom nášho webu a video prenosov si budú môcť fanúšikovia užiť kvalitný basketbal,“ vyjadril sa Mičuda k aktuálnym informáciám.

Situáciu budeme podrobne monitorovať, všetky dôležité informácie budeme zverejňovať na našom webe.

Foto: Daniel Faix