• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Boj s časom, asi tak by sa dala v stručnosti opísať aktuálna situácia. Až vo štvrtok večer bol totiž zverejnený manuál pre kolektívne športy, na ktorý čakala Slovenská basketbalová liga. Kluby sa pustili do zháňania testov a samotného testovania, aby mohli v pôvodnom termíne odohrať 6. kolo základnej časti. Mimo toho sa počas týždňa dozvedeli, s akou finančnou pomocou môžu do budúcna rátať.

Práve v týchto chvíľach si kluby medzi sebou rozdeľujú tzv. antigénové testy a v najbližších hodinách čaká ligu prvé ostré kolo testovania. O výsledkoch budeme informovať na našom webe. Poďme však k samotnému manuálu. Vybrali sme z neho najdôležitejšie veci.

Testovať sa budú hráči a členovia realizačného tímu, na výber je tzv. PCR test alebo antigénový (kluby budú primárne pracovať s týmto variantom) a testovať sa podľa manuálu bude možné najviac raz za 7 dní. Ak sa vyskytne pozitívny prípad, tak v prípade bezpríznakového hráča je doba izolácie minimálne 10 dní (nie je nutné na konci izolácie vykonať PCR test). Pri miernych príznakoch ochorenia platí rovnaké obdobie a k tomu sa pridávajú ešte tri dni po vymiznutí klinických príznakov (teplota, kašeľ, dýchavica). Pri závažnom priebehu je hranica izolácie na 20 dňoch a k tomu ešte ďalšie dni. Pozitívny testovaný človek sa nemusí následne podrobiť PCR testu po dobu troch mesiacov, ak sa u neho nevyskytnú nové príznaky.

Hrať sa bude môcť aj v prípade, že niekto mal pozitívny test, ale ostatní boli negatívne testovaní. Vedenie ligy musí stanoviť minimálnu hranicu, pri ktorej je možné nastúpiť na ligový duel.

Okrem toho boli počas týždňa zverejnené schémy finančnej pomoci, ktoré majú pomôcť klubom preklenúť straty a zabezpečiť ich fungovanie v korona-časoch. Štátny tajomník pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár o nich informoval na tlačovom brífingu.

Podľa jeho slov dostanú do 31. októbra zväzy z príspevku uznaného športu, celkovú sumu 15 miliónov eur. Novelou zákona o športe tak môžu pomôcť klubom, ktoré sú v existenčných problémoch. Rovnakou sumou budú zväzy podporené ešte raz, s finančným obnosom budú môcť rátať najneskôr 31. januára 2021. Okrem toho si zväzy rozdelia ďalších 5 miliónov eur, konkrétne ide o výnosy národnej lotériovej spoločnosti Tipos. Tieto peniaze budú k dispozícii najneskôr 31. decembra.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zároveň pošle v krátkom čase kolektívnym športom s výnimkou (futbal, hokej, basketbal, volejbal, hádzaná) ďalšie 2 milióny eur na pomoc klubom.

Ministerstvo hospodárstva pripravuje ešte ďalšiu schému finančnej pomoci, ktorá má kompenzovať výpadky za mesiace marec až jún. Pri tejto kompenzácii sa pracujú s dátami, ktoré poskytli jednotlivé zväzy. Pomoc a schéma pomoci by mala byť zverejnená do 2 - 3 týždňov.

Foto: Lukáš Droppan