• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po deviatich rokoch sa na lavičku handlovského Baníka vracia známa tvár. Chorvátskemu lodivodovi Tihomirovi Bujanovi, bude v sezóne 2022/2023 robiť garde skúsený, 56-ročný handlovský tréner Karol Kučera. Ten sa k tímu pripojil hneď od úvodu predsezónnej prípravy, ktorá odštartovala v pondelok, 8. augusta.

Handlovská stálica

Meno Karol Kučera netreba handlovskej basketbalovej verejnosti obzvlášť predstavovať. Pri basketbale je už neuveriteľných 35 rokov a jeho rukami prešlo nespočetné množstvo basketbalových generácií. Po ukončení aktívnej hráčskej kariéry sa v roku 1987 vybral na trénerskú cestu a po nej šliape až dodnes. Prvých osemnásť rokov vychovával basketbalovú mládež a vystriedal niekoľko mládežníckych tímov. Okrem množstva talentovaných hráčov, ktorí svoje prvé basketbalové kroky robili práve pod vedením tohto kouča, sa Karol Kučera nezmazateľne zapísal i do histórie mužského basketbalu v meste Handlová.

Mužskému basketbalu prinášal šťastie

V roku 2005 zaznamenal premiéru vo veľkom basketbale, keď ho ako 39-ročného angažoval domovský klub Baník Handlová. V tom čase sa mu ani len nesnívalo, aká úspešná sezóna na neho čaká. Svedomitá práca, chuť a nadšenie mu priniesli ovocie, v podobe zisku prvého vicemajstrovského titulu. „Rok 2005 bol v mojej trénerskej kariére prelomový. Po prvý raz som si privoňal k veľkému basketbalu. Bolo to niečo úplne iné ako mládežícky basketbal a v takýchto prípadoch ide vždy o veľmi náročný prechod. V tom čase som ešte ani len netušil, aká skvelá sezóna ma čaká. V šatni sa stretla úžasná partia hráčov, vďaka ktorej sme siahali na titul. Koučovať zápasy finálovej série je nádherný a nezabudnuteľný zážitok. Ešte raz by som ten pocit chcel zažiť,“ zaspomínal s úsmevom na tvári Karol Kučera.

Ďalší medailový návrat

Po zisku striebra v najvyššej basketbalovej lige sa na jednu sezónu vrátil k mládeži, no v sezóne 2006/2007 sa opäť postavil na lavičku handlovského mužského "áčka", tentoraz v pozícii asistenta trénera. Aj jeho druhé pôsobenie v MBK bolo zavŕšené medailou. Handlovčania získali extraligový bronz a Karol Kučera bol opäť pri tom. Nasledovala ale ďalšia odmlka a po ročnej prestávke strávenej v juniorskej lige, sa po tretí raz vrátil a rozšíril svoju medailovú zbierku. V sezóne 2009/2010 popri trénovaní handlovských juniorov, znova prijal ponuku na asistenta trénera mužského celku. Aj do tretice priniesol „baníkom“ šťastie a v Handlovej sa oslavoval bronz. „Na zisku dvoch bronzových medailí som sa podieľal ako asistent trénera a manažér klubu. Aj v tomto prípade išlo o nádherné časy handlovského basketbalu. Je mi cťou, že som mohol byť pri najväčších úspechoch Baníka a podieľať sa na tvorení najúspešnejších kapitol histórie klubu,” skonštatoval Kučera. Aj následné dve sezóny zotrval v pozícii asistenta a v sezóne 2012/2013 opäť uchopil trénerské kormidlo ako hlavný kouč.

Z Handlovej si odskočil pod Urpín a do národného tímu

V sezóne 2013/2014 si odskočil do Banskej Bystrice, ktorá v tom čase taktiež vystupovala v našej najvyššej basketbalovej súťaži. V ŠKP nastúpil na pozíciu hlavného trénera. Pod Urpínom sa jeho trénerská púť v najvyššej basketbalovej súťaži síce skončila, no naďalej sa venoval mládežníckym tímom v Handlovej a neskôr v susednom Žiari nad Hronom, kde prevzal aj mužský celok. Žiarskych mužov viedol v prvej lige dlhých osem sezón. Počas vyššie spomínaného obdobia zbieral trénerské skúsenosti aj na medzinárodnej úrovni. V rokoch 2013 a 2014 pôsobil ako asistent trénera pri mužskom národnom výbere Slovenska a v roku 2019 sa stal hlavným trénerom slovenskej reprezentácie do 18 rokov. “V roku 2013 sme sa spolu s Mirom Grznárom ujali kormidla pri slovenskom národnom tíme mužov. V tomto období sme s reprezentačným výberom odohrali predkvalifikáciu na majstrovstvá Európy. Napriek tomu, že sa nám z nej nepodarilo postúpiť ďalej, výkonnostne sme napredovali a naše vystúpenia boli hodnotené pozitívne. Stáť pred plným hľadiskom, so slovenským znakom na hrudi, počas štátnej hymny je neopísateľné. Privodí vám to zimomriavky po celom tele. Spomínam si, ako v tomto období so Slovákmi nik nepočítal a my sme sa vďaka dobrým výkonom zrazu stali stredobodom pozornosti celoplošných médií. Zabudnúť sa nedá ani na let do Bieloruska, kam sme sa presúvali vládnym špeciálom. Je mi dodnes veľmi ľúto, že v nastávajúcom ročníku nám nebolo umožnené dokončiť rozrobenú prácu,” zamyslel sa Kučera.

Medaily s Handlovou si váži, no nepovažuje ich za najväčšie úspechy v kariére

Handlovský tréner má naozaj veľmi bohatý kariérny životopis a netají sa tým, že jeho srdcovou záležitosťou bol vždy handlovský klub. Preto si úspechy v ňom váži, napriek tomu ich ale nepovažuje za absolútny strop svojej basketbalovej kariéry. Vypichnúť kľúčový moment nedokázal, všetko, čo sa mu podarilo v kariére dosiahnuť, si váži rovnako. “Za vrchol svojej kariéry nemôžem označiť jeden jediný moment. Mám hneď niekoľko osobných úspechov, ktoré si vážim rovnako. Je to už spomínané pôsobenie v slovenskom reprezentačnom tíme, ale i pozícia hlavného trénera slovenskej osemnástky, s ktorou som absolvoval B-kategóriu majstrovstiev Európy v rumunskej Oradei. Rovnako tak si nesmierne cením všetky tri medaily s handlovským mužským áčkom,” skonštatoval skúsený kouč.

Veľký basketbal mu chýbal, teší sa na novú sezónu

Karol Kučera sa netají faktom, že mu mužský basketbal chýbal a podľa jeho slov prišiel čas, kedy to opäť skúsiť. Teší sa na nové výzvy, na prácu s mladými slovenskými hráčmi, ale i na spoluprácu so “staronovým” kormidelníkom Tihomirom Bujanom. “Som nesmierne rád, že basketbal v meste Handlová pokračuje. Verím, že napriek nižšiemu rozpočtu, budeme konkurencieschopný tým a potešíme oči našich fanúšikov. Teším sa na spoluprácu s trénerom Bujanom, s ktorým sa poznáme dlhšiu dobu. Krátko sme spolupracovali už v sezóne 2020/2021. Ako trénerská dvojica urobíme maximum, no budeme potrebovať aj dávku trpezlivosti od našich priaznivcov. Vážme si, že máme v našom malom mestečku kam ešte stále chodiť, stretávať sa a sledovať šport, ktorý nás od nepamäti spája. Máme tých najlepších fanúšikov na Slovensku a aj v nastávajúcej sezóne sa budeme o nich opierať,” dodal v závere rozhovoru staronový asistent handlovského Baníka. 

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Facebook Basketbal Žiar nad Hronom