• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už v apríli prenikli na verejnosť informácie, že FIBA udelila srbskému basketbalistovi Sašovi Avramovičovi doživotný zákaz činnosti za porušenie pravidiel Etického kódexu FIBA, konkrétne ustanovení o bezúhonnosti, stávkovaní a manipulácii súťaží. Basketbalista, ktorý naposledy pôsobil v najvyššej slovenskej súťaži, Niké Slovenskej basketbalovej lige, v drese Iskry Svit, kde ho v decembri aj zastihlo pozastavenie činnosti, mal po oboznámení sa s verdiktom právo podať odvolanie. Po márnom uplynutí lehoty na odvolanie je rozhodnutie právoplatné.

V praxi to znamená, že 30-ročný basketbalista, ktorý v sezóne 2015/16 obliekal dres KB Košice, od ročníka 2016/17 hrával za Svit a v roku 2018 ho oficiálna stránka ligy dokonca vyhlásila za najužitočnejšieho hráča sezóny, si už viac nezahrá súťažné stretnutie organizované ktoroukoľvek národnou asociáciou spadajúcou pod gesciu FIBA. „Mikulášske“ stretnutie jeho Svitu na palubovke Prievidze, ktoré Iskra prehrala 75:91 a on v ňom dosiahol 10 bodov a 4 asistencie, tak zostane posledným v jeho kariére. Počas nej sa v roku 2011 stal s reprezentáciou Srbska stal vicemajstrom Európy. V kategórii do 16 rokov bol dva roky predtým bronzový.

O prípade sa začalo verejne hovoriť pred Vianocami, keď bol Avramovič v súvislosti s vyšetrovaním suspendovaný. Medzičasom sa objavovali rôzne kuloárne informácie, že nemalo ísť priamo o ovplyvňovanie výsledkov, ale o previnenia v súvislosti s tzv. stávkami s hendikepom. Tu však platí, že aj keď družstvo vyhrá zápas, ale hráč ho ovplyvnil spôsobom, ktorý poškodzuje integritu športu, tak sa to považuje za nedovolené konanie a je to vážny prehrešok, ktorý môže mať až trestnoprávne následky.

"Niké Slovenská basketbalová liga ako organizácia odsudzuje akékoľvek konanie, ktoré poškodzuje imidž súťaže, klubov, funkcionárov a hráčov. Je poľutovaniahodné, že k takejto situácii prišlo a bolo nutné sa s ňou vysporiadať. Vedenie súťaže po potvrdení právoplatnosti rozhodnutia odobralo p. Avramovičovi všetky individuálne ocenenia. Niké SBL je proti akémukoľvek porušovaniu integrity tohto športu a basketbalu ako takého. Ak máte informácie o podobnej činnosti, tak neváhajte kontaktovať vedenie súťaže, respektíve príslušné orgány Slovenskej basketbalovej asociácie alebo Medzinárodnú basketbalovú federáciu (FIBA). Viac informácii k tejto téme si môžete prečítať na stránke FIBA. Veríme, že sa podobná záležitosť už nebude nikdy opakovať a výška trestu je pre všetkých adekvátnou výstrahou," uvádza sa v oficiálnom stanovisku súťaže. 

Generálny sekretár SBA Andrej Kuffa v tejto súvislosti dôrazne upozorňuje: „Všetci hráči a hráčky, basketbaloví funkcionári, tréneri a rozhodcovia by mali vedieť jednu základnú vec: stávkovanie buď na vlastné meno alebo prostredníctvom tretích osôb alebo posúvanie interných informácií, ktoré nie sú verejné a môžu byť zneužité na stávkovacie účely, je zakázané podľa predpisov FIBA. Všetci by si mali dať pozor, aby to nerobili, aby udržali integritu športu čistú. Majú veľmi silný odstrašujúci príklad v Sašovi Avramovičovi, že FIBA a SBA a celá basketbalová komunita berie integritu basketbalu vážne.“

Svoje skúsenosti s rôznorodými útokmi proti integrite športu majú aj iné športové zväzy. Pokiaľ ide o Slovenskú basketbalovú asociáciu, tá začala vyvíjať celkom konkrétne kroky ešte dávno pred odhalením Avramovičovho prípadu. Asociácia sa pritom zameriava aj na edukovanie mladých basketbalistov a basketbalistiek. „Vzdelávanie a pripomínanie hráčom a hráčkam, čo sa ohľadom ochrany integrity športu a stávkovania či manipulácie zápasov nesmie robiť, je veľmi dôležité. Už minulý rok počas leta sa uskutočnili semináre s mládežníckymi reprezentantmi ohľadne integrity a počas turnaja V4, ktorý sa konal v Piešťanoch, všetky zúčastnené reprezentácie, slovenské aj zahraničné, dostali školenie o integrite športu. Verím, že takéto prípady sa nebudú viac opakovať. SBA už nejaké aktivity rozbehla a bude v nich, samozrejme, pokračovať,“ konštatuje generálny sekretár Kuffa.

Zdroj: slovakbasket.sk

Foto: Daniel Faix