• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Program 17. kola Eurovia SBL je rozdelený do dvoch hracích dní. Sobota prinesie "štvorbodový" duel Handlovej s Karlovkou, do Svitu pricestujú na šláger kola Košičania. V Prievidzi sa bude v rámci akcie "Lietajúci plyšáci" hrať duel s Levicami. Na Interi sa predstavia basketbalisti Spišskej Novej Vsi.

MBK Handlová - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Mestská športová hala, sobota 9. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Roman Lamoš, Miroslav Matejčík

Čo je dôležité vedieť: Vyrovnaná bilancia zápasov, preto pôjde o veľa. Handlovčanom patrí v tabuľke aktuálne deviate miesto, Karlovka je o dve pozície vyššie. Dva body však môžu mať pre oba tímy cenu zlata. "Baník" čaká na výhru už päť stretnutí, zatiaľ však nezabrala ani trénerská zmena. Pod taktovkou Dušana Kasuma prehrali v Komárne len o 13 bodov - 88:101. Hneď deň po zápase prišlo aj k prvej hráčskej zmene pod vedením nového kormidelníka, Gabriča nahradil v tíme Djordje Tresač. "Vysoškoláci" majú zatiaľ na konte len dve prehry za sebou, ale proti Leviciam si verili na lepší výsledok. Po väčšinu prvého polčasu držali krok s favorizovaným Levicami, napokon však prehrali hladko 55:88.

Kto proti komu: Premiéru absolvuje v handlovskom drese Djordje Tresač. Ako sa bude dariť srbskému krídelníkovi a ako sa na neho pripravia hráči Karlovky?

Čísla, čísla, čísla: Prechádzajúce vzájomné meranie síl prinieslo víťazstvo Karlovky o 20 bodov - 81:61. Potvrdí sa v tomto stretnutí domáca sila Handlovej alebo si pripíše druhý triumf vonku Karlovka?

Povedali pred zápasom:  

Jakub Novysedlák, hráč Handlovej: "Čaká nás súper, s ktorým bojujeme o postupové priečky do play off. Karlovke máme čo vracať, keď sme u nich vybuchli a prehrali o 20 bodov. Navyše, musíme si napraviť svoje meno pred vlastnými fanúšikmi a aj sami pred sebou. Dúfam, že sa nám to v sobotu podarí a dokážeme vyhrať."

Peter Ivanovič, tréner Karlovky: "Nesmieme mať v hlavách zápas proti Leviciam, ktorý sme nezvládli. V Handlovej sa musíme poriadne sústrediť a hrať koncentrovane celých štyridsať minút."

 

Iskra Svit - KB Košice

Iskra aréna, sobota 9. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Anton Šarišský, Ján Kovalčík

Čo je dôležité vedieť: Šláger programu 17. kola, súboj štvrtého celku s tretím. "Medvede" a "býci" si užívajú víťazné ťaženie. Svit si pripísal na svoje konto v stredu bezproblémový triumf, nad nováčikom zo Žiliny vyhral 123:89. Pozitívnou správou pre domácich bolo tiež, že tréner Michal Madzin mohol pri štvrtom víťazstve za sebou rozložiť minutáž medzi všetkých hráčov na súpiske. Košičania zastavili víťaznú šnúru Interu, doma im nepovolili v šlágri 16. kola zaznamenať jedenástu výhru v rade. V bojovnom zápase napokon triumfovali výsledkom 92:82. "Podtatranci" by sa mohli ziskom dvoch bodov priblížiť práve Košiciam, hostia už pomýšľajú na miesto, ktoré momentálne okupujú Patrioti. 

Kto proti komu: Súboj Svitu s Košicami bude prehliadkou viacerých atraktívnych mikrosúbojov. My si však myslíme, že rozhodne sa na poste rozohrávača. Domáci A.J. Walton a hosťujúci Radenko Pilčevič totiž patria k ligovej špičke. Kto z nich však prinesie svojmu tímu cenné víťazstvo?

Čísla, čísla, čísla: V októbrovom stretnutí vyhrali Košičania doma nad Svitom 85:76. Iskra doma moc nepúšťa body, z deviatich stretnutí prehrali len dva. "Býci" však našli formu aj vonku, po štyroch prehrách za sebou ťahajú sériu štyroch víťazstiev. 

Povedali pred zápasom:

A.J. Walton, hráč Svitu: "Počul som, že Košice majú výborný tím, ale my sa každým zápasom zlepšujeme. Bude to pre nás veľká výzva. Myslím si, že to pre nás bude veľmi dobrý domáci zápas, kde budeme vidieť, ako na tom momentálne sme a kam sa musíme posúvať a zlepšovať. Verím vo veľkú podporu našich fanúšikov a myslím si, že to bude aj pre divákov veľmi zaujímavý zápas. Verím, že máme na to, aby sme boli úspešní."

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "Svit je predovšetkým na svojej palubovke veľmi silný a očakávame ďalší fyzicky veľmi náročný zápas. Našim cieľom bude samozrejme pokračovať vo výkonoch z posledného obdobia a udržať si svoju víťaznú sériu."

 

BK Inter Bratislava - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Hant aréna, sobota 9. decembra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Ladislav Bartoš, Tomáš Holländer

Čo je dôležité vedieť: Z pohľadu tabuľkového postavenia by malo ísť o najjasnejší zápas kola. "Žlto-čierni" síce prišli v Košiciach o víťaznú sériu, keď prehrali 82:92, ale doma chcú proti Spišiakom udržať domácu neporaziteľnosť a načať novú sériu víťazstiev. Hostia čakajú na dvojbodový zásah už trinásť stretnutí, naposledy z toho bola hladká domáca prehra s Prievidzou o 40 bodov - 51:91. Do zraneniami zdecimovaného tímu pribudlo nové meno, vedenie klubu angažovalo na post rozohrávača Američana Tyreeka Jewella. Ten by však ešte nemal na Pasienkoch zasiahnuť do zápasu pre administratívne prieťahy. 

Kto proti komu: Streleckým lídrom hostí je švajčiarsky pivot Michel-Ofik Nzege, k akým číslam ho pustia podkošoví hráči Interu?

Čísla, čísla, čísla: Zverenci trénera Olivera Vidina ešte neprehrali pred svojim publikom v tejto sezóne, naproti tomu Spišská Nová Ves vonku nevyhral ani v jednom z deviatich zápasov.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Po náročnej ceste do Košíc, nás teraz doma čaká súper zo Spiša. Rešpektujeme ho, ale budeme sa snažiť napraviť stredajšiu prehru, predviesť koncentrovanejší výkon a začať novú víťaznú šnúru."

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Veľmi sme chceli, aby sme zápas s Interom mohli preložiť na pondelok, mrzí ma, že sme sa nedohodli. Do Bratislavy tak pocestujeme šiesti a hoci nerád hádžem flintu vopred do žita, treba sa na veci pozrieť reálne. Majerčák je stále mimo, Sarnu nepustí domovský klub a naši juniori hrajú dôležitý zápas juniorskej ligy. K najlepšiemu tímu ligy tak cestujeme bez klasického rozohrávača s možnosťou jedného striedajúceho hráča a každý súdne zmýšľajúci človek asi vie, ako to dopadne. Nezostáva nám nič iné, len so cťou odohrať stretnutie a veriť, že sa nik ďalší nezraní."

Videopozvánka na zápas Inter - Spišská Nová Ves:

 

BC Prievidza - BK Levickí Patrioti

Niké aréna, sobota 9. decembra o 19.30 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Pavel Fuska, Peter Gacík

Čo je dôležité vedieť: Podobne ako pred rokom, tak aj tohtoročný predvianočný súboj Prievidze s Levicami bude mať charitatívny rozmer. "Lietajúci plyšáci" sú už tradičným projektom, do ktorého sa aj tentoraz zapojili Patrioti. Okrem toho však pôjde aj o zisk dvoch bodov. Prievidza naladila na svojho sobotňajšieho súpera jednoznačným triumfom 91:51 na palubovke Spišskej Novej Vsi. K dvom bodom dokráčali aj zverenci trénera Tea Hojča, na Karlovke uspeli po výsledku 88:55. Domáci majú o motiváciu postarané, proti tímom z top trojky sú zatiaľ v tejto sezóne bez výhry. Pre hostí sa končí séria stretnutí u súperov, v Niké aréne si majú možnosť poistiť prvé miesto v tabuľke a tiež získať tretiu výhru za sebou. 

Kto proti komu: Medzi oporné postavy prievidzského tímu patrí rozohrávačské duo Glasgow a Wisseh. U hostí sa opierajú o služby slovenskej dvojice Krajčovič a Žiak. Kto z nich vyprodukuje v zápase lepšie čísla?

Čísla, čísla, čísla: Predchádzajúce meranie síl prinieslo najtesnejšie možné víťazstvo Levíc, doma zvíťazili nad Prievidzou 90:89. Pri pohľade na tabuľku je miernym prekvapením, že Prievidžania majú vyšší počet vstrelených bodov na zápas, ale v defenzíve o čosi zaostávajú. Zaujímavá je aj bilancia domácich a vonkajších zápasov, zverenci trénera Ryana Pannoneho prehrali pred svojim publikom len dvakrát, Levice získali vonku z ôsmich duelov až päť víťazstiev. 

Povedali pred zápasom:  

Marek Jašš, hráč Prievidze: "V sobotu odohráme dôležitý zápas proti Leviciam. Ako každý rok sa uskutoční akcia, ktorú tento rok organizujeme spoločne. Všetkých vás pozývame."

Teo Hojč, tréner Levíc: "Rešpektujeme Prievidzu a sme si vedomí ich vysokej kvality, ktorú majú niektorí hráči. Hrajú špecifickým basketbalovým štýlom, v pozícii lídrov sú Američania a Slováci ich v tomto smere podporujú. Ťažko sa dajú zastaviť, ak majú dobrý strelecký deň za tri body. V tomto smere sa ich budeme snažiť čo najviac limitovať. Na druhej strane, sme si vedomí svojich kvalít. Myslím si, že moji hráči zabojujú o každú loptu."

Videopozvánka na zápas Prievidza - Levice:

Foto: Lukáš Droppan