• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nedá nám nevrátiť sa k nedávno vzniknutej situácií, ktorá ešte dnes rezonuje v slovenských basketbalových médiách. Najhorúcejšou témou v poslednom období bolo odvolanie Ľudovíta Smačka z postu hlavného trénera v našom seniorskom tíme. Práve na celoplošnej platforme sa objavili nie celkom pravdivé informácie. Preto sme sa rozhodli, uviezť celú situáciu na správnu mieru.  

Je pravda, že sme sa museli rozlúčiť s azda najväčším Handlovčanom, ktorý kedy obliekal dres handlovského Baníka. Áno uhádli ste! Je ním Ľudovít Smačko. Jeho odchod ale ani zďaleka neprebiehal podľa scenárov, ktoré zaplnili basketbalové médiá. Tie disponovali neúplnými informáciami. Touto cestou chceme do zverejnených poloprávd vniesť viac svetla.

Začnime teda pri človeku, pre ktorého som sa rozhodol nasledujúce vety napísať. Ľudovít Smačko sa do sŕdc fanúšikov handlovského basketbalu zapísal ešte ako hráč, ktorý prežil v zeleno-čiernom drese viac ako polovicu svojho života. Svoje povinnosti si vždy plnil poctivo, zodpovedne a na tej najvyššej úrovni. Počas hráčskej kariéry odmietol množstvo ponúk z popredných česko-slovenských celkov, pretože jeho srdce patrilo vždy iba „baníkom“. Po ukončení aktívnej kariéry sa rozhodol pri basketbale zostať. Po dosiahnutí najvyššej trénerskej kvalifikácie sa opäť objavil na lavičke Handlovčanov. Teraz už ale v úlohe hlavného trénera. Jeho premiérová sezóna sa navždy zapísala do histórie nášho klubu. V druhej polovici súťažného ročníka 2008/2009 nahradil pri kormidle srbského lodivoda Dušana Kasuma. Presne v tomto období hrozilo Handlovčanom vypadnutie z extraligy. Smako sa ujal svojej úlohy na výbornú a práve jemu pripisujeme záchranu handlovského basketbalu v elitnej slovenskej súťaži. Vedenie MBK mu aj v nastávajúcej sezóne prejavilo dôveru, ktorú opäť nesklamal a svoje krátke trénerské skúsenosti pretavil do medailového umiestnenia v podobe bronzu. Smako zavŕšil svoje pôsobenie na lavičke baníkov sezónou 2010/2011 šiestym miestom. Trénerské skúsenosti sa rozhodol zbierať pod Dubňom, kde viedol vtedajší žilinský Váhostav. Predtým ako sa do Handlovej v sezóne 2013/2014 vrátil, privoňal si aj k ženskému basketbalu v Karlových Varoch.

O úspechoch handlovskej basketbalovej legendy som už vyššie písal, no nedá mi nespomenúť ešte jeden. Smako má najväčšiu zásluhu na výchove a basketbalovom raste nášho, v súčasnosti  najlepšieho basketbalistu Tomáša Mrviša. Tomáš je hráčom českého vicemajstra BK Prostějov. Prečo to vlastne píšem? S Tomášom som vynikajúci priateľ, často sa spolu stretávame a nie je dňa, kedy by Mrvo aspoň vetou tento fakt nespomenul. Smako videl v Tomášovi veľký talent a preto mu už v rannom basketbalovom veku prejavoval dôveru vysokou minutážou v extraligových zápasoch. Aj mnohí ďalší kráčali za basketbalovými snami podľa Smaka, v ktorom nejeden malý basketbalista našiel svoj idol.

Poďme už ale k tomu, čo nás iniciovalo k napísaniu vyššie zverejnených riadkov. V úvode článku som spomenul, že sa v celoplošných médiách objavili vety, ktoré neboli úplne pravdivé. Vďaka nim vyšla na svetlo sveta dezinformácia, že po šnúre neúspešných vystúpení Handlovej, bolo vedenie MBK prinútené ukončiť s trénerom Smačkom spoluprácu. K podobným krokom zo strany handlovského manažmentu ale nedošlo. Charakter Ľuda Smačka sa ukázal aj v tejto nelichotivej situácií klubu a z vlastnej iniciatívy navrhol svoj odchod z pozície trénera. Manažment mu v jeho rozhodnutí nebránil a po vzájomnej dohode z tímu odišiel. Pre hlbšiu analýzu celej situácie, som požiadal o vyjadrenie šéfa handlovského basketbalu Ivana Kanianskeho.

„Po poslednom neúspechu pod Zoborom sme sa trénerom Smačkom stretli a predmetom našej debaty bolo riešenie vzniknutej situácie. Smako mi po troch prehraných zápasoch, v ktorých sme boli jasnými favoritmi navrhol svoje odstúpenie. Nakoľko sme v tejto situácií museli konať, zvolal som mimoriadnu správnu radu, ktorej predmetom bolo práve odstúpenie Ľuda Smačka. Smako pri svojich vyjadreniach sám skonštatoval, že tím potrebuje nový impulz. Jeho prácu v klube si veľmi vážim a v spolupráci s ním chceme pokračovať aj v blízkej budúcnosti. Všetko bude závisieť na jeho vlastnom rozhodnutí,“ opísal situáciu Ivan Kaniansky.

Tak si to teda zhrňme:

Tréner Smačko nebol „vyhodený“ tak ako to prezentovali celoplošné webové stránky, ale odišiel z vlastnej iniciatívy!

Tréner Smačko má tak obrovský cit a srdce pre basketbal, že sám uznal za vhodné odísť!

Tréner Smačko je aj naďalej súčasťou našej basketbalovej rodiny a v našom klube má dvere vždy otvorené!

Tréner Smačko bude aj v budúcnosti prínosom pre klub, či už v práci s mládežou, alebo v manažérskej činnosti!

Tréner Smačko je človek, ktorému je handlovský Baník zaviazaný a jeho prácu si váži!

Veríme, že článok, ktorý je adresovaný najmä fanúšikom handlovského basketbalu padne na úrodnú pôdu a vysvetlí nedorozumenie, ktoré vzniklo zlou komunikáciou medzi klubom a médiami.

Autor: Pavel Procner

Článok pôvodne vyšiel na stránke mbkha.sk. Ďakujeme za súhlas s jeho publikovaním na stránke basketliga.sk.